En Sıcak Konular

Olmaz olsun böyle tatbikat

27 Ağustos 2007 10:08 tsi
Edirne Valiliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, TÜBİTAK ve Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenledikleri kontrollü yangın söndürme tatbikatı tam bir fiyasko ile sonlandı. Tatbikatı düzenleyenler tatbikat yerine koca orman alanını

NASIL YANGIN SÖNDÜRME TATBİKATI

Edirne'nin Meriç İlçesine bağlı Subaşı Beldesi'nde, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ormancılık Fakültesi'nin Edirne Valiliği'nden alınan izinle gerçekleştirdiği yangın tatbikatı gerçek oldu. Kontrollü yangın söndürme eğitimi sırasında yakılan ateş, rüzgârın etkisi ile yayılınca 30 hektarlık kızıl çam orman alanı kül oldu. Yangınla ilgili iki öğretim görevlisi Jandarma tarafından gözaltına alındı.

Meriç ilçesinde kontrollü yangın söndürme tatbikatı kapsamında, Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı orman işçilerine ve öğrencilere eğitim veren K.T.Ü. Ormancılık Fakültesi görevlileri, Subaşı beldesindeki ormanlık bölgeyi tatbikat alanı olarak belirledi. Tatbikatta yangına nasıl müdahale edileceğinin gösterilmesi için görevlilerce kızıl çam ağaçları tutuşturuldu. Bu sırada etkili olan rüzgâr yangının büyümesine neden oldu ve tatbikat kontrolden çıkarak büyük bir orman yangınına dönüştü. Yangına müdahale de yetersiz kalan tatbikat ekibi ise Keşan Orman İşletme Şefliği'nden yardım istedi.

30 HEKTAR KIZILCAM KÜL OLDU

Alevlerin sardığı ormanlık alana müdahale etmek için gelen 1 uçak ve 1 helikopter ise gökyüzüne kadar yükselen duman ve alevler nedeniyle zor anlar yaşadı. Havadan helikopter ve uçak, karadan da 3 dozer ve 2 arasöz ile birlikte çok sayıda orman işçisi yangına müdahale etti. Şiddetli rüzgâr nedeniyle yayılan yangın şu ana kadar 30 hektar ormanlık alanı yok etti. Yangın henüz kontrol altına alınamadı.

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Meriç Kaymakamı Ersin Bolu, "Tatbikattan haberimiz vardı. Valiliğimizin izni ile geçtiğimiz haftalarda da aynı tatbikat gerçekleştirilmişti. Bundan önceki tatbikat sorunsuz tamamlanmıştı. Ancak bugün yapılan tatbikatta yangın büyüdü. Tatbikata TÜBİTAK ile organize çalışan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi görevlileri ile Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ekipleri katıldı "dedi.

İKİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GÖZALTINDA

Yangınla ilgili soruşturma başlattıkların belirten Edirne Vali Yardımcısı Abdülkadir Yazıcı, "Yangın sonrasında 30 hektarlık Kızıl Çam ağacı tamamen yandı. Yangın kontrol altına almak için çalışıyoruz" dedi. Bu arada yangının çıkışına sebebiyet verdiği gerekçesiyle İsmail Baysal ile Bahar Dinçdurmaz isimli iki öğretim görevlisi Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Bir Orman Muhafaza Memuru ise, yangının çıkış nedeni olarak tatbikat sırasında sıçrayan kıvılcımın rüzgarın etkisi ile yayılarak etkili olmasını gösterdi.

Tatbikat sırasında başlayan orman yangınını haber alan köylüler ise, yangın alanına gelerek yetkililer yardımda bulundular. Köylüler tatbikat nedeniyle 35 hektar kızılcam ormanını İdile dönmesi karşısında isyan ettiler. Köylüler, "Olmaz olsun böyle tatbikat. Nasıl tatbikat yapıyorla? Rüzgâr var, düşünemiyorlar mı bunları. Hiç mi bir önlem almadılar. Neden tatbikatı orman içinde yapıyorlar? Bir çam ağacı kaç yılda yetişiyor. Birde Orman Fakültesi görevlileriymiş. Bunları bilemediler mi? Yazıklar olsun" şeklinde sitemlerini dile getirdiler.

GAZETECİLER TEHLİKE ATLATTI

Bu arada orman yangınını görüntülemeye giden gazetecilerden DHA Muhabiri Fırat Keskinkılıç, İHA Muhabiri İbrahim Arslan ve Show TV Muhabiri Mesut Çınar yangını görüntülerken rüzgârın aniden yön değiştirmesi sonucu alevlerin arasında kalarak yanma tehlikesi geçirdiler.
 

Birgün



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs