En Sıcak Konular

Bilim açıkladı: Ruh bedenden nasıl çıkar?

27 Ağustos 2007 09:22 tsi
Bilim açıkladı: Ruh bedenden nasıl çıkar? Bazı insanların, vücutlarının dışına çıktıklarını hissedip, kendilerini belirli bir mesafeden görmesi durumu 'beden dışına çıkma deneyimi' olarak adlandırılıyor. Bilim adamları "bedenin dışına çıkma" olarak adlandırılan deneyimin nedenlerini bulduklar

Bu deneyim travmatik olaylar sonrasında da yaşanabiliyor.

İngiliz ve İsviçreli uzmanlar, bu deneyimi, yaptıkları deneye katılmaya gönüllü olan sağlıklı bireylere de yaşatmayı başardıklarını belirtti.

Bu deneyim araba kazası, sara krizleri ve ameliyatlar gibi travmatik olaylar ardından görülebiliyordu.

Ancak sağlıklı insanlar da zaman zaman bu deneyimi yaşayabiliyor. Her on insandan biri hayatlarında en az bir kez beden dışına çıkma deneyimini yaşadıklarını belirtiyor.

Uzmanlar daha önce, bu durum yaşandığı sırada beyinde neler olduğuna dair bilimsel bir açıklama getirmekte zorlanıyorlardı.

Ancak şimdi İngiliz ve İsviçreli bilim adamları, teknolojiyi kullanarak, gönüllü deneklere bu durumu yaşattıklarını açıkladı.

Deneyde katılımcılara, kendi vücutlarının arkadan canlı görüntülerini izledikleri sanal gerçeklik gözlükleri takıldı. Aynı anda da bilim adamları gönüllülere, hem fiziksel, hem de sanal olarak dokundular.

Bu yolla denekler kendi vücutlarını terk ettiklerini düşündüler ve sanal gerçeklik gözlüklerinde izledikleri kendi vücutlarını başka bir beden olarak algıladılar.

Denekler bu izledikleri sanal vücuda girdiklerini hissettiler. Öyle ki, bilim adamları sanal vücuda fiziksel tehditler yönelttiğinde, sanki kendi bedenleriymiş gibi korku duydular.

Peki bu buluşun anlamı ne?

Deneyi organize eden bilim adamlarından ve Londra Üniversitesine bağlı University College London'da öğretim görevlisi olan Dr.Henrik Ehrsson, "Bu deneyin pratik, klinik ayrıca ticari uygulamaları da olabilir. Örneğin sanal gerçeklik deneyinde kendi bedeniniz dışında, aynı sizin gibi hissedebilen sanal bir beden yaratabiliyorsunuz. Bu geleceğin bilgisayar oyunları için harika bir şey olabilir," diyor.

Bilim adamları vücut dışına çıkma deneyeninin duyular arasındaki çatışmadan kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca çalışmanın nörolojiden din bilimine dek birçok akademik dalda etkileri olabileceğine inanılıyor.
 
BBC



Bu haber 12,406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs