En Sıcak Konular

Akaryakıt fişinizi sakın atmayın!

26 Ağustos 2007 15:01 tsi
Vatandaşın deposundaki akaryakıta da kaçak akaryakıt denetimi geliyor. Aracındaki depoda ulusal marker'ı bulunmayan yakıt çıkan, faturasını ibraz edemezse başı belaya girecek.

Ulusal marker ve denetimler artınca bu kez de akaryakıtta kaçakçılığın yeni versiyonu çıktı. 10 numaralı yağ adı verilen ve özellikle kış aylarında araçların hidrolik sisteminde kullanılan madeni yağı motorin yerine kullananların sayısındaki artış ve akaryakıt bayilerinden gelen şikayetler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) harekete geçti. Güzergah halindeki araçlara yönelik denetim başlatacak olan kurum eğer depodaki benzinde ulusal marker bulamazsa ve fatura ibraz edilemezse 'araçlara el koyacak.' 10 numaralı yağın akaryakıt olarak kullanılmasının çevresel anlamda büyük bir tahribat da yarattığına işaret eden EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Özellikle otobüs, kamyon ve TIR'larda 10 numaralı yağ, motorin ile karıştırılarak kullanılıyor. Kaçak akaryakıt ticaretinin buraya kaydığının işareti bunlar. Bu nedenle bu tür araçların denetimine başlayacağız. Eğer bu araçların depolarındaki akaryakıtta marker oranı (yağ ile karıştırıldığı için) düşük çıkarsa araca el koyup gerekli yaptırımları devreye alacağız" dedi.

SAKIN FİŞİNİZİ ATMAYIN

Günay, sadece 10 numaralı madeni yağ kullanan araçlarda değil yollardaki tüm otomobillerde marker denetimi yapacaklarını da duyurarak vatandaşlara şu uyarıda bulundu: "Aracınız çevrilip içindeki marker oranına bakılabilir. Aracınızdaki yakıtın marker oranı düşük çıkarsa size faturanız sorulacaktır. Fatura ibraz edilmezse müsadere (zorla el koyma) olabilir. Bence faturanızı saklayın." Bu arada, 10 numaralı yağ kullanımının özellikle İzmit, Bursa, Koceli ve Konya'da arttığı belirtiliyor. Yasaya göre piyasadaki akaryakıtta EPDK'nın belirlediği oranda ulusal marker olmalı. Eğer marker yoksa ya da oran düşükse yakıt kaçak kapsamına alınıyor.

SABAH



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs