En Sıcak Konular

İran'da AKP tartışması

26 Ağustos 2007 14:39 tsi
İran'da AKP tartışması Eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin Reformcu Partisi, kendine AKP’yi örnek alınca muhafazakârlar ayağa kalktı

İran’da gelecek yıl Mart ayında yapılacak meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde reformcular ve muhafazakârlar arasındaki ipler iyice gerildi. Aslında eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, kendi partisi Reformist İslami Katılım Cephesi’nin (Reformcu Parti) “AKP yolunu” seçtiğini çok önceden belli etmeye başladı. Mahalle mahalle dolaşıp halka yardım dağıtmaya başladılar. Parti bildirilerinde ve Moshakerat isimli gazetelerinde “AKP’nin Türkiye’deki başarısının, İslam ve laik sistemin yanyana yürüyebileceğinin bir kanıtı” olduğunu yazdılar; İran’da da bir “sivil İslam” kurulabileceğini dile getirdiler. Ancak bu durum Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i rahatsız etti. Zaten tepkileri de gecikmedi. Hamaney’in kontrol ettiği ülkenin en muhafazakar gazetesi Kayhan’ın başyazısında AKP’yi örnek alan reformistler için çok ağır ifadeler kullanıldı. 22 Ağustos tarihli ve Hamid Omidi imzalı yazının bazı bölümleri şöyle:

Son Cumhurbaşkanlığı seçimi entellektüel geçinen bazı kişileri şoke etti. İslam devrimini yıkarak yerine “sivil İslam” adında yeni bir hareket kurmak isteyen bu kişiler, fildişi kulelerinde oturup halka tepeden bakıyor ve insanların yaşayışlarına yön verebileceklerini zannediyorlar.

Soros’tan yardım alıyorlar

Soros kuruluşundan da yardım alan bu kişilere göre Türkiye benzeri bir rejim kurmamız gerekiyormuş!

Bu politik akımın bağlı olduğu gazetelerde Türkiye’de AKP’nin İslam ve laikliği bir arada yürütmesi örnek gösteriliyor. Kampanyalarında da AKP’yi örnek alıyorlar. Böylece halkın içine sızıp, toplumun çekirdeğine ulaşmak ve önümüzdeki meclis seçimlerini kazanmak istiyorlar.

Ancak bu amaçlarına ulaşamayacaklar. İran’ın düşmanları her zaman safdışı etmeyi başarmış olan zeki ve deneyimli halkı, politikanın da tüm unsurlarını görmektedir. Entellektüel kimliğine bürünmüş olan bu kişilerin oyunlarına gelmeyecektir.

Sürekli karşı karşıya geliyorlar

1997-2005 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Hatemi, reformcu ve liberal çizgisiyle tanınıyor. 1989’dan beri İran’ın en üst düzey dini otoritesi olan Hamaney ise koyu bir muhafazakâr. İki lider ve taraftarları aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyor.

vatan

 

 



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,238 µs