En Sıcak Konular

20 milyon kişiye parmak izi daveti

26 Ağustos 2007 13:07 tsi
Ehliyet ve pasaport başvurularında alınan parmak izi uygulaması geçmişe dönük işletilecek. Polis, 20 milyon kişiyi elektronik aletlerde parmak izi vermeye çağıracak.

ZAFER KÜTÜK'ün haberi

Kayıtlar 80 yıl saklanacak.

POLİS Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle ehliyet ve pasaport başvurularında parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi geçmişe dönük olarak da kullanabilecek. Polis, yaklaşık 18 milyon 500 bin ehliyet sahibi ile 1 milyon 500 bin pasaport sahibini parmak izi vermek üzere davet etmeye hazırlanıyor. Parmak izleri polisin Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi’nde tutulacak. Mahkeme kararı olması halinde olay yerinden alınan parmak izleri kayıtlarla karşılaştırılacak. Suçlunun anında bulunması beklenen düzenlemeye göre veriler kayıt tarihinden itibaren 80 yıl süreyle sistemde saklanacak. Kişinin ölümü halinde ise 10 yıl geçtikten sonra sistemden silinecek.

İHALEYE ÇIKILIYOR
Düzenlemeyle dijital çağa ayak uyduracak olan Emniyet Genel Müdürlüğü, kayıtları elektronik ortamda tutmayı hedeflemekte. Artık, mürekkep yerine elektronik cihazlar kullanacak olan Emniyet Genel Müdürlüğü, alım için ihaleye çıkacak. Emniyet Genel Müdürü Kağan Köksal birimlere uygulamaya bir an önce başlanması talimatını verdi. Müdürlük, 44 dijital parmak izi makinesini 30 ile gönderdi. Her biri 70 bin dolara mal olan cihazlardan 44 adet alındı.

Cihazların özellikleri
DIŞ ortamlarda ve diğer zorlu ortamlarda kullanım için ideal olan cihazlar parmak izi karşılaştırma ve tespit işlemlerinde kullanılabiliyor. Özelikle Irak, Afganistan ve Küba gibi yerlerde ABD tarafından kullanılıyor. Görüntüler ve demografik data FBI onaylı NIST kayıt formatında saklanabiliyor. Sistem 10 parmak izi ile avuç içi izinin de alınmasına imkan sağlıyor

Geri gidiş mi? Zorunluluk mu?
Ankara Barosu Başkanı Avukat Vedat Ahsen Coşar alınan kararın totaliter ve otoriter rejimlerdeki uygulamaları andırdığına dikkat çekerek, sahip olduğumuz temel haklar ve özgürlükler düzeyinde ciddi bir gerilemeye neden olacağını savundu. Coşar, uygulamanın temelinde herkesi potansiyel suçlu sayan bir zihniyet yattığını savundu.

EMNİYET SAVUNDU

Emniyet yetkilileri ise, devletin vatandaşlarına huzur ve güven dolu bir ortam sağlamakla sorumlu olduğunu hatırlatarak uygulamanın bunu içerdiğini vurguladılar. Yetkililer, kişilerin hak ve özgürlük alanı genişletilirken, kolluğun hareket alanı daraltılarak suçla mücadele edemez duruma getirildiğini savunuyorlar.

 

Star gazetesi



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,205 µs