En Sıcak Konular

İsrail'den soykırım açıklaması!

26 Ağustos 2007 12:36 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İsrail'in Ermeni sorunu konusundaki tavrını değiştirmediğine ilişkin güvence verdi.

İsrail'in Haaretz gazetesinin, "Peres'ten Türklere: Ermeni sorunu konusunda tavrımız değişmedi" başlığı altında verdiği haberde, geçen hafta, ABD'deki ADL (Anti-Defamation League-İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) Yahudi kuruluşunun ilk açıklamalarından sonra Başbakan Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapan Peres'in, İsrail'in, Türkiye ve Ermenistan'ın ölümlerin niteliğine ilişkin uyuşmazlıkları diyalog yoluyla çözmesi gerektiği yolundaki tavrını bir kez daha yinelediği belirtildi.

Haberde Kudüs'ün, 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırmaktan dikkatle kaçındığı da ifade edildi.

ADL'nin açıklamalarının ardından, Erdoğan'ın, Türkiye'nin "dostlarından hayal kırıklığına uğradığı" hissiyatını Peres'e aktardığı, İsrail Cumhurbaşkanı'nın da Erdoğan'a, kendi gündemleri bulunan ABD Yahudi kuruluşlarını kontrol altında tutmadığını söylediği ifade edildi.

İsrail Dışişleri kaynakları da Haaretz'e, Peres'in çabalarının ve Ankara'daki İsrail Büyükelçiliğinin sakinleştirme girişimlerinin, ADL'nin açıklamalarıyla oluşan gerilimin giderilmesine yardımcı olduğuna inandıklarını belirttiler.

ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman imzasıyla geçen salı günü yayımlanan açıklamada, ADL'nin 1915 olaylarının "soykırım" olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongreden tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

Bu açıklamanın ardından, ADL Ulusal Başkanı Glen Levy ile Ulusal Direktörü Abraham Foxman'ın imzalarını taşıyan ikinci bir açıklamada kuruluş, Türkiye'nin Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurmuştu.

Foxman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bir mektup göndererek, son günlerde Türk liderlerine ve halkına yaşattığı acıdan duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

 

 



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,511 µs