En Sıcak Konular

Cezaevleri doldu ve taştı!

25 Ağustos 2007 23:13 tsi
Tutuklu sayısında rekor sayıya ulaşıldı. 12 Eylül Dönemi'nde 80 binle en çok doluluk oranına ulaşan cezaevleri, 2007 yılının ilk 7 ayı itibarıyla 85 bine yaklaştı.

Türkiye'deki cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlü sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 12 Eylül Dönemi'nde 80 binle en çok doluluk oranına ulaşan cezaevleri, 2007 yılının sadece 7 ayı itibarıyla 85 bine yaklaşmış bulunuyor.

Türkiye'deki cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre cezaevlerinde 80 bini aşmayan tutuklu ve hükümlü sayısı, 2007 yılının sadece ilk yedi ayında geçildi. Verilere göre 33 bin 487, tutuklu sayısı ise 51 bin 328 kişi olmak üzere toplam 84 bin 815 kişiyi buldu. Bu rakamın 79 bin 209'unu erkekler, 2 bin 992'sini kadınlar, 2 bin 614'ünü ise çocuklar oluşturuyor. Suç işleme oranlarında yaşanan artış doğrultusunda cezaevlerinin kapasitesinin yetmeyeceğini gören Adalet Bakanlığı, 70 bin olan kapasiteyi yeni cezaevleri yaparak 90 bine çıkardı. Suç oranında yaşanan artış, cezaevlerinin yapımının sorunu çözüp çözmeyeceği konusunda kuşku yaratıyor.

Kısa sürede geri döndüler

2000 yılında çıkarılan " Şartla Salıverme Yasası " ile 2003 yılında kabul edilen " Pişmanlık Kanunu "ndan yararlananlar ve son olarak 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) bazı suçlara getirdiği indirimin ardından toplam 50 bini aşkın tutuklu ve hükümlü tahliye oldu. Bunların dışında da çok sayıda mahkümun aldıkları cezayı tamamlayarak cezaevlerinden çıkması, cezaevlerinin büyük ölçüde boşalmasına neden olmuştu. Fakat cezaevleri kısa bir süre içinde yeniden doldu. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK ve Ceza İnfaz Kanunu'yla birlikte cezaların ağırlaştırılması ve infaz sürelerinin yarı oranında artırılması mahkümların daha uzun süre cezaevinde kalmasına neden oldu. Yeni TCK'nin cezaları ağırlaştıran hükümleri 1 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenen suçlarda uygulandığı için bu kapsama giren davaların yeni yeni sonuçlanmaya başlaması ve bundan sonra cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının çok daha hızlı artması beraberinde getiriyor. Bunun yanında yetkililer, son yıllarda artış gösteren kapkaç, gasp gibi olaylarda sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması toplumun her kesimininden tepkilere yol açtığı için hâkimlerin daha çok tutuklama kararı vermesinin de bu durumda etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye'de ceza infaz kurumlarına yönelik uygulamalar doğrultusunda cezaevi sayısı 389'a düşürüldü. Adalet Bakanlığı, Türkiye nüfusuna oranla cezaevi sayısının fazla olduğu gerekçesi ile Türkiye'nin farklı il ve ilçelerindeki 39 ceza ve tutukevini kapattı. Bakanlık, küçük kapasiteli ceza ve tevkif evlerinin, masrafları azaltmak, standartları düşük cezaevlerinin de mahkümların daha iyi şartlardaki cezaevlerinde barınmalarını sağlamak amacıyla kapatıldığını bildirdi.

Türkiye nüfusuna yakın bir nüfusa sahip İngiltere'de 139, Fransa'da 182, Rusya'da 967, Romanya'da 34, Polonya'da 210, Macaristan'da 32, Çek Cumhuriyeti'nde 29, Bulgaristan'da 34, Arnavutluk'ta ise 7 cezaevi bulunuyor. Çağdaş anlayışa uygun yeni cezaevlerinin yapılacağını belirten yetkililer, bu doğrultuda amaçlanan Türkiye'de, Avrupa standartlarına uygun 250 ceza infaz kurumu olduğunu bildirdi. Bu uygulamalar kapsamında Ulucanlar, Bayrampaşa, Buca gibi meşhur cezaevleri kapatıldı.

cumhuriyet



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,467 µs