En Sıcak Konular

Devlet Bahçeli'nin dedeleri idam edilmiş!

25 Ağustos 2007 22:21 tsi
Devlet Bahçeli'nin dedeleri idam edilmiş! Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı Arşivi’ndeki 1530 tarihli Tapu Defteri’nden edinilen bilgilere göre, Osmaniyeli olan Bahçeli’nin dedeleri Ahmet ve Mehmet efendiler 1856 yılında idam edildiler. Nedenine gelince?

“Ayan” mertebesinde ve Fettahlı Beylerinden olan Bahçeli’nin dedeleri, vergi toplamada ve güvenliği sağlamada devlete yardımcı olmakla görevlilerdi. Ancak, Adana-Maraş kervan yolunda güvenliği sağlayamamaktan idam edildiler. Bahçeli’nin dedelerinin mezarları sonraki yıllarda türbeye çevrildi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı Arşivi’ndeki 1530 tarihli Tapu Defteri’ni çözümleyen Tarihçi-Yazar Cezmi Yurtsever, Çukurovalı aşiretler ve ailelerin kökenlerini aydınlattı. Elde ettiği bilgileri Çukurova Türkmenleri adlı kitabında toplayan Yurtsever’in edindiği bilgilere göre, Osmaniyeli olan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dedeleri 1856 yılında idam edildiler. “Ayan” mertebesinde ve Fettahlı Beylerinden olan Bahçeli’nin dedeleri Ahmet ve Mehmet efendiler, vergi toplamada ve güvenliği sağlamada devlete yardımcı olmakla görevlilerdi. Ancak Adana-Maraş kervan yolunda güvenliği sağlayamamaktan idam edildiler. Bahçeli’nin dedelerinin mezarları sonraki yıllarda türbeye çevrildi. Yanyana bulunan Mehmet ve Ahmet efendilerin mezarları bugün Osmaniye’nin ilçesi olan Bahçe ilçesinde türbe.

OSMANLI’NIN BAL İHTİYACINI ÇUKUROVA KARŞILIYORMUŞ

Tarihçi Yurtsever, Osmanlı Arşivinde bulunan 998 No’lu ve 1530 yılına ait Tapu-Tahrir Defteri’nin bir kopyasını alarak çözümlemeler yaptığını, defterin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Çukurova yöresinde yaşayan oba, oymak ve aşiretlerin isimleri,yerleşim alanları ve verecekleri vergiler hakkında bilgiler içerdiğini söyledi. Yurtsever “Defter kayıtlarının ayrıntılarında ‘resmi kovan’ adı altında  arı kovanlarının da sayısı veriliyordu. Bu bilgiler ışığında Padişahın ve saray çevresinin bal ihtiyacının Çukurova’dan karşılandığını öğrendim” dedi.

Defterde isimleri yazılı aşiretler ve ailelerin isim envanterini çıkararak, yaklaşık 30 yıldan beri Çukurova  ve onu çevreleyen Torosdağlarında  yaşayan 100’ü aşkın aşiret ve binlerce ailenin 500 yıllık kökenleri hakkında bilgilere ulaştığını kaydeden Yurtsever, elde ettiği bu bilgileri topladığı Çukurova Türkmenleri adlı kitabında, 19. yüzyılda batılı ülkelerin Osmanlı’ya bağlı Çukurova’da Türkmenler, Kürtler ve Araplar üzerindeki  etnik ayrışım ve parçalanmaya sürükleyen emperyalist amaçlı çalışmalarını sorgulama imkanı da bulduğunu ifade ederek “Çukurova kitabı ile elde ettiğim bilgileri kamuoyu ile paylaşmaktan dolayı mutluyum. Kanuni Sultan Süleyman’ın Çukurova balına olan merakı dolayısıyla aşiret ve aile köken defteri tutturmasından dolayı kendisine teşekkür ederim diye konuştu.

belge haber-fatih akkaya



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,360 µs