En Sıcak Konular

Diplomatlar poker öğrenerek blöf yapacak!

25 Ağustos 2007 20:55 tsi
Diplomatlar poker öğrenerek blöf yapacak! Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Charles Nesson, dünyadaki üniversite ve ortaöğretim öğrencilerini, yaşam becerileri kazandıran bir eğitim aracı olarak değerlendirdiği pokerle tanıştırarak toplumun birçok sorununa çözüm bulunabilec

Nesson'ın projesi hayata geçerse birçok ülkede kumar oyunu sayıldığı için para karşılığında oynanması suç sayılan poker, eğitime hizmet edecek. Dünyanın en popüler kağıt oyunlarından olan ve 52 kartlık bir desteyle oynanan pokerle, imkânları kısıtlı öğrencilerden üniversite öğrencilerine kadar birçok gruba saygının, iş zekâsının, hatta savaş stratejilerinin öğretilmesi amaçlanıyor.

Prof. Nesson, 19-22 Ağustos tarihleri arasında Singapur'da gerçekleştirilen ve Harvard, Yale  ve New York Hukuk fakülteleri ile Trinity Üniversitesi ve Nanyang Teknoloji Üniversitesi tarafından düzenlenen sanal alem ve siberalem konulu uluslararası konferansta projesiyle ilgili bir sunum yaptı. Siberalem araştırmaları için kurulan Harvard Hukuk Fakültesi Berkman İnternet ve Toplum Merkezi'nin de kurucusu olan Prof. Nesson, konferansın son gününde bir atölye çalışması düzenleyerek pokerle eğitim projesini gündeme getirdi.

İlk kartlar Harvard'da dağıtılacak

Projenin ilk etapta Harvard, Yale ve Oxford gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde uygulanması, ardından dünyadaki diğer üniversitelerde de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Prof. Nesson, Singapur'daki konferansta Küresel Poker Stratejik Düşünce Kulübü'nün (GPSTS) kuruluşunu ilan etti ve bu kulübe bağlı alt birimlerin Harvard'la başlayarak diğer kıtalardaki üniversitelere uzanacağını açıkladı. Bu kulüplerin faaliyetleri arasında okullarda poker atölyeleri düzenlemek, üniversitelerdeki poker müsabakalarına kaynak sağlamak ve internet üzerinden poker öğretim programları geliştirerek isteyen kuruluşların bunlardan faydalanmasını sağlamak yer alıyor.

Nesson'ın projesinin tanıtımını üstlenen PRNewswire adlı halkla ilişkiler şirketinden yapılan açıklamada profesörün pokerin yaşamın birçok alanında çeşitli beceriler kazandırabileceğine işaret eden açıklamalarına yer verilirken poker kulüplerinin ABD'deki Ulusal Üniversiteler Atletizm Birliği (NCAA) gibi şampiyonalar da düzenlemesiyle bir eğitim aracı olarak teşvik edilmesinin hedeflendiği belirtildi. 

Diplomatlara blöf yapmayı hukukçuya delili öğretecek

Prof. Nesson poker atölyelerinin ABD'nin Boston kentinde ve Jamaika'da yaşayan imkânları kısıtlı öğrenciler için çok az miktarda da olsa ortaya gerçek para konularak oynanan okul sonrası etkinlikler şeklinde düzenleneceğini belirtti. Financial Times'a konuşan hukukçu, pokerin insanlara bireyselliğin ve kaynak yönetiminin anahtar unsuru olan "kendini düşünmeyi" öğrettiğini ifade etti. Nesson ayrıca, pokerin iş dünyasına ilk teklifi yapmaktan sakınma sanatı, asi gençlere sabırlı olma, soğukkanlılık, rakiplere karşı saygı ve bir başkasının bakış açısını anlayabilme konularında kılavuzluk edebileceğini de sözlerine ekledi. Hukuk fakültesi mezunlarının pokerden ABD Deliller Hukuku'nu anlamada, diplomatların da blöf yapma sanatını uluslararası ilişkilere uygulamada faydalanabileceği de belirtiliyor. Nesson, "İyi bir poker oyuncusu rekabetin boyutunu çabuk kavrar ve potansiyel riskleri hızlı tespit eder" diyerek oyunun kazandırdığı yetenekleri özetledi.

Bireysel finans ve risk yönetimi konularında da pokerden daha iyi bir eğitim aracı olmadığını ifade eden Nesson, insanların pokerle nasıl kâr edeceklerinin ya da zararlarını nasıl en aza indirmeyi öğrenebileceklerinin mümkün olduğunun da altını çizdi. "Herkes poker oynasa, bence dünya daha yaşanır bir yer haline gelir" diyen Prof. Nesson, Kongre'nin internet üzerinden poker oynamayı geçen yıl yasakladığı ABD'de böyle bir girişimin pokeri yasal hale getirmeyi hedefleyenleri desteklemesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Kongre'nin yasakladığı oyunu okullarda oynatmak istiyor

ABD Kongre üyeleri internet üzerinden poker oynamayı yasaklayan kanunu desteklerken pokerin çocuklar üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çekmişti. Eski bir Adalet Bakanlığı çalışanı olan Prof. Nesson ise Küresel Poker Stratejik Düşünce Kulübü (GPSTS) sitesinde yaptığı açıklamada pokerin çocuklara çeşitli becerileri kazandırmada çok etkili bir eğitim aracı olabileceğini savunuyor. Nesson, kumarın pokerin ayrılmaz bir parçası olduğunun yadsınamayacağını ve ebeveynler ile öğretmenlerin şüpheli yaklaşımına karşın, kumarın da faydalı bir öğretim aracı olduğunu ifade ediyor. Prof. Nesson'a göre, kumarla dolu ve hergün risk alınan bir hayatta, poker çocuklara daha doğru kararlar vermelerini ve kendi sınırlı kaynaklarını kumarda daha akıllıca kullanmalarını öğretebilir.

Prof. Nesson bazı insanların düşündüğü gibi pokerin gelip geçici bir heves olmadığını, öyle olsaydı bunun 100 yıldan fazla bir zamandır devam eden bir heves olamayacağını dile getirirken, oyunun her geçen gün daha fazla sevileceğini de sözlerine ekledi. Nesson, öğretmenlerin ve ailelerin çocuklarına yaşamın birçok alanında kılavuzluk edebilecek pokeri öğretme fırsatını kaçırmamaları gerektiğini de vurguladı.

Küresel Poker Stratejik Düşünce Kulübü (GPSTS)

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Charles Nesson tarafından kurulan Küresel Poker Stratejik Düşünce Kulübü (GPSTS) pokeri yükseköğretim ve ortaöğretimde faydalanılabilecek bir eğitim aracı olarak değerlendiriyor. Kulüp, faaliyetlerinden kazandığı geliri, eğitim hizmetlerinin finansmanına aktarıyor. GPSTS'in amacı herkese açık ve poker odaklı, internet üzerinden kullanılan bir program geliştirip en parlak beyinleri bir araya getirerek özgür eğitime ve internet demokrasisine ivme kazandırmak. PRNewswire'ın haberine göre, kulübün alt birimlerinin önümüzdeki ocak ayına kadar oluşturulması planlanırken, 2008'in Mart ayında üniversiteler arası bir poker turnuvası düzenlenmesi hedefleniyor.

Referans



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,040 µs