En Sıcak Konular

Japon Prenses'e özel tarihi albüm

28 Nisan 2014 15:13 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Japon Prenses Akiko'ya, 2. Abdülhamid'in emriyle Japonya'ya gönderilen ve orada yakalandığı fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni'ne ait fotoğraflardan oluşan bir albüm hediye etti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakan Çelik'in davetiyle Türkiye'ye gelerek çeşitli temaslarda bulunan Altes Prenses Akiko'ya, Türkiye ile Japonya'nın 141 yıl önce başlayan ilişkilerinin, yaşanan acıyla yakın dostluğa dönüşmesini sağlayan Ertuğrul Fırkateyni'ne ait 50'nin üzerinde fotoğraftan oluşan bir albüm hazırlandı.

Albümde, gemi, geminin mürettebatı, geminin çarptığı kayalıklar, Nippon hükümetince tedavi ettirilen kazazedeler, Japonya'daki Ertuğrul Şehitliği, Japon İmparatoru'nun 1923 yılındaki şehitlik ziyareti, gemi enkazından çıkarılan eşyalar da yer alıyor.

-Ertuğrul Fırkateyni

II. Abdülhamid'in, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmesinin ardından, bu ülkeye gönderilmek için özel olarak seçilen Ertuğrul Fırkateyni 56'sı subay toplam 609 mürettebat ile Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürmek üzere Temmuz 1889'da yola çıktı.

-540 denizci Japon sularında kaldı

Farklı limanları da ziyaret eden gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890'da Japonya'nın Yokohama Limanına, Japon İmparatoru'nun görkemli karşılaması eşliğinde yanaştı.

Japon sularında, etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler veren fırkateyn, üç ayın sonunda geri dönüş yolculuğu için hazırlıklarını tamamladı.

Fırkateyn, yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, 15 Eylül 1890'da Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni, bir gün sonra kayalara çarparak battı.

Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi.

Ertuğrul Fırkateyni'nin trajik sonu, Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi.

Kazada ölenlerin anısına daha sonra Kushimoto'da bir anıt yapıldı. İlk anıt Japonlar tarafından 1891'de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletildi. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929'da Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edildi. Türkiye'nin de 1937'de restore ettirdiği anıt önünde her yıl anma törenleri düzenleniyor.

 Kushimato'da 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesi"nde de Ertuğrul Fırkateyni'nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunuyor.

540 denizcinin hayatını kaybettiği Kushimoto kasabası ile Mersin ve Yakakent de kardeş şehir olarak ilişkilerini sürdürüyor.

AA



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs