En Sıcak Konular

Fransa’da bütçe açığı

28 Nisan 2014 14:38 tsi
Meclis, hükümetin 50 milyar avro tutarındaki tasarruf paketini yarın oylayacak

Fransa’da sosyalist hükümetin bütçe açığını azaltmak için hazırladığı 50 milyar avro tutarındaki tasarruf paketi, yarın mecliste oylanacak.

Muhalefet ve sendikaların sert tepkisine yol açan tasarruf paketi için yapılacak oylama öncesinde hükümet, düşük maaşlı emeklilerin ücret artışlarının geçici süreliğine askıya alınması kararından vaz geçtiğini açıkladı.

Başbakan Manuel Valls, milletvekillerine bugün gönderdiği mektupta, bin 200 avroya kadar emekli maaşı alanların, yıllık ücret artış baremlerinin askıya alınmayacağı sözünü verdi. Valls, iki hafta önce açıkladığı pakette bütçe açığını düşürebilmek için sosyal yardım artışlarının ve emekliler de içinde olmak üzere kamu çalışanların yıllık ücret artış baremlerinin askıya alınacağını duyurmuştu.

 Kamu çalışanları sendikaları, sosyal yardım artışları ve ücret artış baremlerin dondurulması ile ilgili planı protesto etmek için 15 Mayıs’ta ‘’sokağa inme’’ ve genel greve gitme kararı almıştı.

Başbakan Manuel Valls iki hafta önce açıkladığı planla, bütçe açığını düşürmek için sosyal güvenlik harcamalarından 21 milyar avro, yerel yönetimlerden 11 milyar avro, merkezi bütçeden de 18 milyar avro tasarruf yapmayı öngördüklerini bildirmişti.

Fransa’nın bütçe açığı, Paris ve AB Komisyonu arasında uzun zamandır sorun yaratıyor.

AB Komisyonu, geçen hafta yaptığı açıklamada  bütçe açığının azaltılması konusunda Fransa'yı tekrar uyarmış ve Paris’e bir kez daha süre tanımaya sıcak bakmadığı mesajını vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Maastricht kriterlerini aşan bütçe açığı konusunda "AB Komisyonu’ndan daha önce aldıkları iki yıllık sürenin bitiminde yeniden süre isteyeceklerini" açıklamasının ardından Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, ‘’Fransa taahhütlerinin farkında. Bizden daha önce süre istedi ve bu konuda daha fazla çaba harcamak zorunda’’ demişti.

Fransa İstatistik Kurumu’na göre, 2013 yılında Fransa’nın bütçe açıklarının gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 4,3 oldu. Avro para birimi için bu oranın yüzde 3’ü geçmemesi gerekiyor. AB Komisyonu, sonbaharda yaptığı açıklamada söz konusu oranın 2014'te yüzde 3,8'e düşeceği tahmininde bulunmuştu.

AB Komisyonu, bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 3’e çekilmesi için Fransa’ya 2015 yılına kadar süre tanımıştı.

AA



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,573 µs