En Sıcak Konular

Yarı çıplak çalışana ceza talebi

25 Ağustos 2007 16:48 tsi
Muğla Marmaris'te Kent Konseyi, Belediye Meclisi'ne turiste hizmet verenlerin yarı çıplak çalışmasının engellenmesini, yaz aylarında ‘siesta’ uygulamasına geçilmesini önerdi.

Kente Konseyi, yaz aylarında tüm işyerlerinin her gün 13.00- 16.00 saatleri arasında kapalı tutulmasını da Belediye Meclisi'ne teklif edeceğini duyurdu.

Marmaris Belediye Meclisi, 2 Temmuz'da yapılan toplantısında yaşanan olumsuzluklarla sıkıntılara çözüm bulma, ilçenin daha yaşanabilir, daha çağdaş bir kent olması yolunda önemleler alınmasını kararlaştırdı. 9 Temmuz'da da Belediye yönetimi alınacak önlemler konusunda Kent Konseyi'ne bir yazı göndererek ‘görüş’ istedi. Bunun üzerine harekete geçen Marmaris Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi de olan Ethem Sayar başkanlığındaki 11 kişilik konsey, incelemelerde bulunmak üzere ilçeyi karış karış gezdi. Eğlence sektörü temsilcileri, şoförler ve restoran işletmecileriyle bir araya gelen konsey, 44 gün süren çalışmaların ardından edindiği izlenimler sonucu bir değerlendirme raporu hazırladı. Yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurulan ve 3 Eylül'de toplanacak Belediye Meclisi'nde masaya yatırılacak raporda 32 madde yer aldı.


SICAK ÖNLEMLER PAKETİ

Tamamına yakını çevre, trafik düzenlemeleri ile görüntü ve gürültü kirliliğiyle ilgili maddelerin 7'ncisinde sıcak havanın günlük yaşama olumsuz etkisine dikkat çekildi ve ‘siesta’ uygulamasına geçilmesi gerektiği belirtildi. Uygulamanın hayata geçmesi halinde enerji tasarrufu da sağlanacağı kaydedilen maddede şu sözlere yer verildi:
“İlçedeki tüm işyerleri 1 Haziran ile 30 Eylül tarihleri arasında, hergün saat 13.00 ile 16.00 arasında kapatılmalı. Havaların bu dönemde çok sıcak olması çalışanların dinlenme gereksinimini doğuruyor. Kaldı ki, bu saatlerdeki olağanüstü sıcak hava, alışverişe çıkan misafir sayısını da negatif etkiliyor. Söz konusu saatler arasında klima ve apliklerin çalışmayacak olması, enerji için tasarrufu da sağlayacaktır.”


YARI ÇIPLAK ÇALIŞANLARA CEZA

Raporun 6'ıncı maddesinde ise işyerlerinde yarı çıplak halde çalışanlara cezai işlem uygulaması istendi, “İşyerlerinde sağlık koşullarına uymayanlara ve yarı çıplak çalışılmasına izin verilmemeli, saptanması durumunda söz konusu işyeri cezalandırılmalı” denildi. Konsey Başkanı Ethem Sayar, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Rapor öncesi yürüttüğümüz çalışmalar sırasında, esnaf, öğlen sıcaklarından şikayet etti, siesta uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtti. Biz de aynı görüşe vardık. Ayrıca İtalya ve Yunanistan gibi birçok ülkede var olan uygulamanın, enerji tasarrufu sağlayacağına da inanıyoruz. Yine çalışmalarımız esnasında, özellikle bazı restoran ve marketlerde yarı çıplak hizmet verildiğini gördük. Hoş bulmadığımız bu durumun, önüne geçilmesi için Belediye Meclisi'nde görüşülecek raporda yer verdik, yarı çıplak halde hizmet verenlere ceza kesilmesini istedik. Siestanın hayata geçirilmesi, yarı çıplak çalışma üzerinde etkili olacağını, yarı çıplak çalışan insan manzaralarını azaltacağını düşünüyoruz.”


Hürriyet



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs