gizli uçuşu | " /> gizli uçuşu | "/>

En Sıcak Konular

Atatürk'ün İstanbul'da gizli uçuşu

25 Ağustos 2007 16:26 tsi
Atatürk'ün İstanbul'da gizli uçuşu Almanya’da 1910 yılında son anda binmediği uçağın düşmesinin ardından bir daha hiç uçağa binmediği sanılan Atatürk’le ilgili ABD'li kripto uzmanından ilginç iddia.

 
Türkiye'ye soğuk savaş döneminde Rus şifrelerini çözmek için gelen ancak aşık olduğu İstanbul'a yerleşen Amerikalı kripto uzmanı Stuart Kline'in hazırladığı kitap, Türk havacık tarihine ışık tutuyor. Kitaba göre, Atatürk üç kez gizlice uçakla İstanbul turu yapmış.

İSTANBUL’A YERLEŞTİ
Türkiye'ye ilk kez soğuk savaş döneminde Sinop'ta bulunan radar üssüne Rus şifrelerini çözmek için gelen Amerikalı Stuart Kline, o tarihten sonra ülkemize aşık olarak İstanbul'a yerleşmeye karar vermiş bir havacılık sevdalısı. Türk havacılık tarihinin kendisini çok etkilediğini anlatan Kline, çeşitli kaynaklardan, Türk Havacılığı ile ilgili olan bir çok belge ve fotoğraf biriktirdiğini söyledi. Elinde çok değerli belgelerin bulunan Kline, bunları bir şekilde havacılık meraklılarıyla paylaşmak için 1910-1960 yılarını kapsayan "Türk Sivil Havacılık Tarihi" kitabının ilk cildini hazırladı.

EFSANE PİLOT DELİ TAHİR
Hazırladığı "Türk Sivil Havacılık Tarihi" adlı kitabında bir çok yeni belgelerin ve daha önce hiç yayınlanmamış fotoğrafların yanı sıra, Atatürk'ün 3 kez gizli bir şekilde uçağa binerek İstanbul turu attığına dair bilgileri de belgeleriyle beraber kitabında sunmuş. Belgelere göre, Rumeli Kavaklı efsane pilot Deli Tahir, üç kez Atatürk'ü uçağa bindirerek İstanbul semalarında gezdirdi. Kline, bu iddiayı Deli Tahir'in oğlu Mahir Maner'e dayanarak yazıyor. Mahir Maner'in Kline verdiği bilgilere göre , Atatürk 3 kez Deli Tahir'e yaveri vasıtasıyla haber gönderip uçağı hazırlamasını istemiş. Florya'dan yanında sadece yaveri ile Yeşilköy havalimanına giden Atatürk, ilk kez uçağa bindiğinde biraz heyecanlanmış.

BOĞAZ’A HAYRAN KALMIŞ

Uçuşların yaklaşık birer saat sürdüğünü ifade eden Kline, uçuş bitiminde yaverin, Ata'yı tekrar uçağın indiği pisten alıp Florya'da bulunan evine götürdüğü ifade ediyor. Atatürk'ün en çok Boğaz'ın ve Adalar’ın görüntüsüne hayran kaldığı belirtiliyor. Hazırlık aşamasında olan kitap, yıl sonunda piyasaya sunulacak. Bu arada Atatük'ün uçağa bindiğine dair bir bilginin olmadığını söyleyen Tarihçi Erhan Afyoncu, Atatürk'ün bir Almanya seyahatinde binmek istediği uçağın düşmesinden sonra uçağa binmediğini belirtti. Afyoncu, "O olaydan sonra Atatürk'ün hiç uçağa bindiğine dair bir bilgi ortaya çıkmış değildir" dedi.

İÇiNDEKi O SESi DiNLEDi

Mustafa Kemal Atatürk, son Osmanlı Padîşahları'ndan olan Mehmet Reşat ile Almanya'ya gitmişti. Askeri üsler gezilirken, bir askeri üsse şereflerine uçaklarla gösteriler yapılacaktı. Birinci Dünya Savaşı öncesi 1910 yıllarında uçaklar az çok gelişme göstermişti. Askeri üsse gösteri yapacak olan uçaklardan birine de Atatürk'ün binmesi kararlaştırılmıştı. Planlanan törende zamanı gelince Atatürk, uçağa doğru ilerlemeye başladı... Ancak bir anda geri dönerek uçağa binmekten vazgeçtiğini söyler. Bütün ısrarlara rağmen Atatürk fikrinden vazgeçmez. Onun yerine bir Alman subayı uçağa biner. Uçak havalandıktan bir müddet sonra arızalanarak düşer. İçindeki Alman subayı ölür!... Atatürk uçağa niçin binmek istemediğini açıklanamamıştır. O sadece içindeki sese her zaman olduğu gibi kulak vermiş ve mutlak bir ölümden dönmüştür

Ozan KÖSE-Bugün



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs