En Sıcak Konular

Yahudiler özür diledi

25 Ağustos 2007 08:32 tsi
Yahudiler özür diledi Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili açıklamalar yapan Yahudi lobisi ADL’nin Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a üzüntülerini belirten bir faks yolladı..

Başbakan Erdoğan, 1915 Ermeni olayları konusunda tutum değiştirdiği bildirilen, ABD’deki Yahudi lobisi ADL’in Başbakanlığa bir açıklama gönderdiğini belirterek yanlıştan döndüğünü söyledi. Erdoğan, daha önce atılan yanlış adımın, bu açıklamayla geri alınmış olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Ellerinden gelen bütün destekleri bugüne kadar nasıl verdilerse, bundan sonra vereceklerini ifade etiler” dedi. Erdoğan, Meclis kulisinde gazetecilerin, “Şimon Perez ile bir görüşme yaptınız. Amerika’daki Yahudi lobisinin geri adım atığına dair haberler var, bu konudaki gelişmeler nelerdir?” sorusu üzerine, ADL’in açıklamasının yazılı metnini geçtiğini belirterek, “Bize yönelik bu açıklamadan dolayı özellikle bizim hasiyetlerimizi paylaştıklarını ve yaptıkları yanlışı da bize gönderdikleri yazılı faksta ifade ettiler” dedi.

Üzüntülerini ifade ettiler

Bugüne kadar konunun, tarihçiler, arkeologlar ve siyaset bilimcilerin bulunduğu bir komisyon tarafından çalışılması ve siyasilerin oturup bunun üzerinde çalışma yapmasını Ermenistan’a söylediklerini hatırlatan Erdoğan, Ermenistan’ın kendilerine bu konuda cevap vermediğini kaydetti. Erdoğan, “Bunu da paylaştıklarını ifade ediyorlar. Bundan dolayı da üzüntülerini ifade ettiler” diye konuştu.

Bir soru üzerine, ADL’den faks geldiğini belirten Erdoğan, “Bunu dünyaya deklare edecekler mi yoksa Başbakanlığa gelen faksla sınırlı mı olacak?” sorusu üzerine de “Hayır. Kendi sitelerine girdi zaten” yanıtını verdi. “Sitedekini mi size faksladılar?” sorusuna karşılık da Erdoğan, “Sitelerindekini bilmiyorum ama Başbakanlığa gelen faks var” dedi.

Foxman: Derin üzüntü duyuyoruz

Foxman’ın, önceki akşam Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektup şöyle: “Saygıdeğer Başbakan Size, hükümetinize ve Türk halkına çok büyük saygımız vardır. Türk halkını ve liderlerini zor durumda bırakmayı hiçbir zaman arzu etmedik. Son birkaç güç içinde size ve Türk halkına yaşattıklarımızdan duyduğumuz derin üzüntü sebebiyle bu mektubu size yazıyorum. Bu son tartışmalar sebebiyle aramızdaki dostluğun gerilmiş olduğunu bilmek acımızı bir kat daha arttırıyor. Sebep olduğumuz tartışmalardan nedamet duyuyoruz. Geçmişte Türkiye ile olan ilişkilerimizde büyük engellerin üstesinden gelinmiştir. Mevcut ve geçmiş Türk hükümetleriyle yakın ilişkiler kurmuş olmak bizim için büyük onurdur. Aramızdaki bağları güçlendirmek için yollar aramaya devam edeceğiz. Bu son tartışmalar sebebiyle aramızdaki dostluğun gerilmiş olduğunu bilmek acımızı bir kat daha arttırıyor.”

500. Yıl Vakfı: Kongre’den geçmesi mümkün değil

500. Yıl Vakfı Başkan Vekili Naim A. Güleryüz, Yahudi lobisini ADL’den ibaret olarak değerlendirmenin yanlış olacağını belirterek, “Yahudi lobisi bir çok örgütün fikirlerinin yan yana gelmesinden ve toparlanmasından ibaret genel tanımlamadır. Bunlardan birinin, bir an için tutum takındığını düşünsek dahi bu genel havaya etki etmez” dedi.

Güleryüz, Anti-Defamation League’in (ADL-İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) yaptığı açıklamaya ilişkin verdiği bilgide, haberi ilk okuduğunda üzüldüğünü, ancak kendisini çok şaşırtmadığın söyledi. Güleryüz, böyle bir tasarının kongreden geçmesinin mümkün olmadığına inandığını dile getirdi.

Güleryüz, bu tür kararların, politikacılar ya da uzman olmayan kişiler tarafından değil, konuyu iyice tetkik etmiş veya tetkik etmesi gereken tarihçiler tarafından objektif bir şekilde verilmesi gerektiğini vurguladı.

500. Yıl Vakfı olarak bu tür örgütleri “mektup bombardımanına tuttuklarını” ifade eden Naim A. Güleryüz “Bunları sadece boş laflarla değil, tezimizi ifade eden, belgeleyen evraklarla beraber gönderip tekrar onları uyandırmaya çalıştık” dedi. 



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs