En Sıcak Konular

Talabani'ye Çankaya yolu açıldı

24 Ağustos 2007 17:38 tsi
Talabani'ye Çankaya yolu açıldı   
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Irak'ın seçilmiş cumhurbaşkanı bizim muhatabımızdır"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Irak'ın seçilmiş cumhurbaşkanı bizim muhatabımızdır" diyerek, cumhurbaşkanı olması halinde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yi Türkiye'ye davet edeceği sinyalini verdi.

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ile dün kahvaltıda buluşan Gül, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Talabani ile diyalog kurulmadığını hatırlatan bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı seçildiğiniz takdirde iki ülke cumhurbaşkanları arasında bir temas söz konusu olabilecek mi?" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Irak, Türkiye’nin komşusu ve orada kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağına Iraklılar karar verecek. Dolayısıyla onların meşru başbakanları, cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları bizim muhataplarımızdır. Biz, Irak’ın birliğini, beraberliğini, Irak’ın bütün olmasını ve Irak’ın merkezi hükümetini daima muhatap alıyoruz. Bu çerçevede komşu ülkeler, uzak ülkeler birbiriyle yakın ilişki içinde olacaktır. Ama Irak da Türkiye’ye bigane kalamaz. Irak’ın toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini koruyacak şekilde bir an önce huzura kavuşması bizim birinci çıkarımızdır. Çünkü bu gerçekleştiğinde bölgede terör yer alamayacaktır, ayrıca bu gerçekleştiğinde bölgede çok büyük bir ekonomik işbirliğinin önü açılacaktır. Bütün bunlar diplomasinin zaten ana hedefleridir." Sezer, görev süresi boyunca Irak lideri Talabani'nin Türkiye'ye gelme isteklerine sıcak bakmamış ve bunun için gerekli olan resmi daveti de yapmamıştı.
     
Bölünme en kötüsü

Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği içinde huzurun sağlanması için Türkiye'nin tüm Iraklı gruplarla yakın temas içinde olduğunu belirten Gül, Iraklı etnik ve mezhepsel grupların birbirinden ayrışmasının ülkenin milli bütünlüğünü tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu. Gül, "Onun için biz Irak’taki milli uzlaşı gayretlerini hep destekliyoruz. Irak'ta durum çok kolay, çok iyi değil. Ama herhangi bir bölünme olursa o bölünme bir çözüm değil, en kötü durum olur. Bu ne Iraklılar için, ne de komşuları için mümkündür" dedi.
     
İran'a destek

İran’ın, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon hazırlıkları yaptığı haberlerinin hatırlatılması üzerine de Gül, "Maalesef Irak’taki otorite boşluğundan dolayı Irak’ın bazı kesimlerinde, özellikle de Irak’ın kuzeyinde teröristler çeşitli imkanlara sahipler. Bunlar Türkiye’ye karşı tehlikeli olduğu gibi, Irak’ın diğer komşularına, İran’a karşı da aynı tehlikeyi arz ediyorlar. Dolayısıyla her ülke kendi sınırlarını korumak, her ülke kendi güvenliğini korumak için meşru tedbirlerini almakta haklıdır" diye konuştu.
     
Haşimi: Hükümete dönmeyiz

Haşimi ise Türkiye ile Irak arasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Ankara ziyareti sırasında imzalanan muhtıralarını desteklediklerini belirterek, Irak’ın hiçbir zaman komşusuna tehlike teşkil edecek bir sahaya dönüşmesini, bir tehlike ve terör kaynağı olmasını kabul edemeyeceklerini dile getirdi. Haşimi, lideri olduğu Sünni grupların Irak hükümetine geri dönmeyi düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, "Şu an için böyle bir düşünce ve arzumuz yok. Hükümete beklentilerimizi sunduk. Bunları karşılarlarsa tabii ki dönebiliriz" dedi.

Irak’ta olduğu gibi Türkiye’de de hükümet kurma çalışmalarının sürdüğüne işaret eden bir gazeteciye Haşimi, "Aynı kefeye koyamazsınız. Biz güvenlik alanında zorluklarla karşı karşıyayız. Kardeş Türkiye demokratik sistem içinde özgür vatandaşlarının iradeleriyle seçimlerini yapmış, halihazırda Cumhurbaşkanlığı seçimleri için toplantılar Meclis düzeyinde devam ediyor" karşılığını verdi.

Aktif haber

 



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs