En Sıcak Konular

Abdullah Cevdet Sokağın adı, Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu Sokak olamadı

24 Ağustos 2007 16:30 tsi
Danıştay, Ankara Çankaya'da bulunan Abdullah Cevdet Sokak isminin, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu Sokak olmasına izin vermedi.

      Danıştay 8 Dairesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya da bulunan Ahmet Cevdet Sokak’ın adının değiştirilerek yerine Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr Yusuf Halaçoğlu’nun adının verilmesine ilişkin açılan iptal davasını onayladı.
      Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos 2005 yılında Abdullah Cevdet Sokağının adının değiştirilmesine karar vermiş, sokağa TTK Başkanı Haçaloğlu'nun adının verilmesini uygun görmüştü.
      Bu karar üzerine Avukat Sedat Vural İdare Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı Ankara 5 İdare Mahkemesi, verdiği kararda, sokak ismi değişikliğini gerektirecek hukuken geçerli nedenlerin ve kamusal gerekliliklerin bulunmasının esas olduğuna dikkat çekerek, “Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’nın gelişmesine paralel Abdullah Cevdet Sokağının adının değiştirilmesine sebep olabilecek hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir neden ileri sürülmediğinden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline" görüşüyle değişikliği iptal etmişti.
      İdare Mahkemesi’nin verdiği bu karara Ankara Büyükşehir Belediyesi itiraz edince dosya Danıştay 8 Dairesi’ne geldi Daire, Ankara 5 İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı oybirliği ile onadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya’daki Abdullah Cevdet Sokak’ın adını, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr Yusuf Halaçoğlu’nun adı ile değiştirilmesine gerekçe olarak Adullah Cevdet’in söylediği iddia edilen, ‘Irk çirkinleşti Macaristan’dan damızlık yakışıklı erkek getirelim’ sözleri gösterilmişti.
      Bu tartışmalar sonrası, İsviçre de yaptığı bir konuşmada Ermeni soykırım iddialarının asılsız olduğunu belirttiği için hakkında soruşturma başlatılan Halaçoğlu’nun adının Abdullah Cevdet Sokak’ına verilmesi kararlaştırılmıştı. Halaçoğlu son olarak “Alevi Kürtler ermenidir" açıklamalarıyla gündeme gelmişti .

     OLAYIN GEÇMİŞİ VE ABDULLAH CEVDET

      Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya'daki Abdullah Cevdet Sokağı'nın adını Yusuf Halaçoğlu olarak değiştirme kararı almış. Teklif AKP'li Meclis üyelerinden gelmiş ve toplantıda bulunan 11 CHP'li üyeden Av. Yaşar Çatak hariç hepsi de bu teklifi desteklemişlerdi.
      Teklifi yapan üye, "Hasan Pulur yazmış, Abdullah Cevdet, Avrupa'dan damızlık erkek getirilmesini istemiş'" diyerek gerekçesini ortaya koymuş. Belediye Başkan Vekili Seyfi Saltoğlu ise 11 yıldır yönettikleri kentin bir sokağının isminin değiştirilmesini, "Demek ki gözden kaçmış" biçiminde açıklamıştı.
      Abdullah Cevdet adının sokak tabelasından silinmesi, rüştünü ispatlamak isteyen Belediye Meclisi üyelerinin basit bir ad değiştirme operasyonu olmadığı, Abdullah Cevdet'in, Osmanlı döneminden başlayıp, Cumhuriyet Türkiyesi'nin ufkunu açan düşünceleriyle her zaman İslamcıların düşman listesinde baş sırayı aldığı idda edildi.
      Cevdet, Medeni Kanun'un, Latin harflerinin, laik eğitim sisteminin kabulünü savunmuş ve "Aklı Selim, kudsi bir isyandır ve bunu gönüllerde gezdirmek aşkının ateşi hiçbir zaman söndürülemeyecektir. Promethe, Kafkas dağlarında değil, gönül dağlarındadır ve zincirlerini kırmıştır. Mabudumuz (İlahımız) fazilettir. Amali fazilet ise hürriyetsiz mümkün değildir. Hürriyetlerin akdem ve akdesi fikir ve vicdan hürriyetidir" diyen biridir. Mustafa Kemal tarafından gerçekleştirilen hemen bütün reformların fikir babasıdır ve bu fikirleri nedeniyle (ölümünden sonra herhangi bir vasiyet bırakmamış olmasından dolayı) cenaze namazı, İslamcıların yürüttüğü bir kampanya sonucu kıldırılmak istenmemiş ve güya ibret olması istenmiştir. Hakkında çıkartılan "damızlık erkek" istediği yollu spekülasyonlar, hiçbir zaman kanıtlanmamış, tam tersine bu konuda tekzipler yayınlamış olması da bu dedikoduların durmasını önleyememişti.

Adı sokaktan silinmek istenen Abdullah Cevdet, 71 adet telif eseri olan ve İttihat ve Terakki'nin kurucuları arasında yer alan, Kurtuluş Savaşı'nda önkoşulsuz Anadolu'dan yana tavır koymuştu.
      .
Cevdet'in adının verildiği Çankaya'daki bölgenin diğer sokakları da, hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet'in kurucu kadrolarının ve aydınlarının ismini taşıyor.

Milliyet



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs