En Sıcak Konular

Tarihi oturum başladı

24 Ağustos 2007 15:15 tsi
Cumhurbaşkanı seçiminin 2'nci turu bugün yapılacak. Kritik oylama saat 15.00'te... CANLI YAYIN...

Dakika dakika gelişmeler

15.16 - Milletvekilleri oy kullanmaya başladı.

15.13 - TBMM Başkanı Toptan, oylamanın nasıl yapılacağına dair kuralları açıkladı.

15.10 - Meclis Genel Kurulu'nda toplantı yeter sayısı (367) bulundu.

15.00 - TBMM Başkanı Köksal Toptan, saat 15.00'de Genel Kurul toplantısını açtı. Toptan, cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunun oylamasına geçilebilmesi için gerekli olan toplantı yeter sayısının (367) belirlenmesi amacıyla yoklama yapılacağını duyurdu. Toptan, milletvekillerine elektronik yoklama için 10 dakika süre verdi.

14.40 - Köksal Toptan'ın başkanlık edeceği Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur oylamasında da, 367 şartı aranacak. Adayların 2. turda en az 367 milletvekilinin oyunu alamazsa seçim 28 Ağustos Salı günü yapılacak olan 3. tura kalacak.

14:35 - DSP'nin cumhurbaşkanı adayı Tayfun İçli sorulara cevap verdi. Adaylık kararını parti kurultayının olduğu gün alındığını söyledi. Meclis'teki oylamaya katılmalarının sebebini demokratik bir tavır olduğunu anlattı.

14:25 - Oylamaya katılacak vekiller Genel Kurul Salonuna doğru yürümeye başladılar. TBMM bahçesinde oldukça sakin bir hava var. Çünkü bu turda da Abdullah Gül'ün seçilemeyeceği konuşuluyor. Meclis bahçesinde 1.tur oylamaya katılan partilerin vekilleri tam kadro hazır bulunduğu gözlendi. Meclisi boykot ederek oylamaya katılmayacağını açıklayan ve bu konuda yalnız kalan CHP'nin vekilleride meclis bahçesindeler. CHP'li vekiller herhangi bir kulis faaaliyeti yürütmeden uzaktan olup bitenleri seyrediyorlar. CHP lideri Baykal ise oylama sırasında Ankara dışında olacak.

14:15 - Medya kuruluşları Meclis bahçesinde üs kurmuş durumda. Oylamaya katılacak olan partilerin vekilleriyle röportaj yapmak için medya mensupları büyük çaba sarfediyor. 367 krizini bitiren MHP'li vekiller gazetecilerin gözdesi durumunda.

14:00 - 'Meclis'i boykot eden tek parti' konumundaki CHP, bu politikasında ısrar ediyor. Ancak Deniz Baykal'ın oylamaya katılan DSP ve MHP'ye yönelttiği ağır eleştiriler aksi tesir yaptı. İki parti de Meclis'e firesiz gelmeyi planlıyor. DSP Genel Sekreteri Masum Türker de, CHP'ye 'Parlamento'ya gelerek bizim adayımıza oy verin' çağrısı yaptı. Sivil toplum kuruluşlarının desteğini alan Abdullah Gül, CHP dışındaki tüm partilerce de 'saygıyla' karşılanıyor. Anamuhalefet partisi CHP, oylamaya katılmama kararını sürdürürken diğer partilere 'boykot' çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "MHP eğer yeni bir değerlendirme yapıp 'Gül'ün seçilmesine aracı olmak istemiyoruz' derse, Türkiye'de çok şey değişecek. Öyle bir durumda DSP'nin de yeni bir değerlendirme yapacağı ihtimalini kuvvetli görüyoruz." dedi. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Köşk seçimi boyunca Meclis'i boykot etmeyeceklerini ve adayları Sabahattin Çakmakoğlu'nu destekleyeceklerini vurguladı. Şandır, "Seçim sürecinde Meclis'te bulunacağız. Sonuna kadar kendi adayımızın arkasında duracağız." diye konuştu. DSP de aday gösterdiği Tayfun İçli'ye desteğini sürdürecek.

DTP

İkinci tur oylama için oyunun rengini netleştirmeyen tek parti DTP. İlk tur öncesi Abdullah Gül'e sıcak bakan; ancak 'Kürt sorunu konusunda açık irade beyan etmediği' gerekçesiyle boş oy kullanan DTP, bugünkü oylama öncesinde kararını henüz netleştiremedi. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Gül'e bu kez oy vermek istiyoruz. Ancak Kürt sorunu konusunda bir açıklama yapmasını bekliyoruz." diyerek, partinin oy vermeye hazır olduğunu belirtti. Buna rağmen AK Parti veya Gül, bu konuda bir adım atmadı. AK Parti kurmayları, DTP'nin desteğine soğuk bakıyor.

 
TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın toplantı yeter sayısını belirlemek üzere yapacağı yoklama ile açılıyor. Genel Kurul'da 367 ve üzerindeki sayıda milletvekili bulunduğunun tespit edilmesi durumunda cumhurbaşkanı seçiminin 2'nci tur gizli oylamasına geçilecek.

Milletvekilleri, illerine göre adları okunduktan sonra salonda kurulacak kabinlerde oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışacak.

Genel Kurul'da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada, AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli ise 13 oy almıştı.

Samanyolu haber



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs