En Sıcak Konular

İlk 'Köşk' krizi: Halaçoğlu’nu kim görevden alacak?

24 Ağustos 2007 13:06 tsi
İlk 'Köşk' krizi: Halaçoğlu’nu kim görevden alacak?
Abdullah Gül, Halaçoğlu’na yeniden görev verecek mi? Yoksa devletin muteber elemanlarından sayılan Halaçoğlu’nu işine son mu verecek? Bilimsel bir tartışma diye başlayan çekişmenin şimdiye kadar fark edilmeyen yönü, 2008 Ocak ayında siyasi bir

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun son çıkışları AKP vekillerin tepkisini de çekti. AKP’liler şimdi Halaçoğlu’nun görevden alınmasını istiyorlar. Mesele şu ki Halaçoğlu ‘devlet’in muteber elemanlarından. Dahası TTK’da görev değişikliği için Başbakan’ın tavsiyesine Cumhurbaşkanı’nın ‘olur’u gerekiyor. Bu da, ‘Gül tarafsız olabilecek mi’ sorusuna verilecek en yalın yanıt olacak?

Hemen tüm basın organları ve entelektüellerin reaksiyonunu çeken Halaçoğlu açıklamalarının siyasi bir krize dönme ihtimali var mı?

Halaçoğlu 1993 yılından beri TTK’nın başında bulunuyor. Yani 15 yıla yaklaşan zamandır bu önemli kurumun başında. Halaçoğlu’nun tepki çeken açıklamaları üzerine yapılan çekişmeli tartışmaların şu ana kadar fark edilmeyen önemli bir boyutu bulunuyor.

TTK Başkanları’nın görevleri her yıl yenileniyor. Yusuf Halaçoğlu’nun görev tazelemesi ise önümüzdeki yılın Ocak ayında olacak. Yani görev süresi 2008 Ocak ayında doluyor.

Ya kendisine teşekkür edilecek ki-şu ana kadar bu hali gerektirecek bir durum ortada yoktu-ya da görev süresi bir yıl daha uzatılacak.

Ancak görünen o ki bu sene Halaçoğlu’nun makamını koruması biraz zor olacak. Zira aynı açıklamalar yüzünden AKP’li vekillerin de kızgınlığını üzerine çekmiş bulunuyor.

İşin burada kalmayacağı da anlaşılıyor. Zira aynı vekiller Başkan’ın görevden alınması için gerekli girişimleri başlatma ve bunun için hükümete baskı yapma kararını da almış haldeler.

Bu gerçekleşir veya gerçekleşmez ayrı bir konu. Ama gerçekleşirse şöyle bir durum ortaya çıkacak. TTK Başkanları, Başbakan’ın önerisiyle ama Cumhurbaşkanı’nın da onayıyla (müşterek kararname deniyor buna) kararı ile göreve atanıyorlar.

Peki Halaçoğlu’nun görevden alınması veya yeniden görevlendirilmemesi mümkün mü? Elbette. Ancak devlet yönetiminde dengelere dikkat gerekiyor.

Türk Tarih Kurumu önemli bir yapı taşı. Halacoğlu da devletin “muteber” elemanlarından. Muteber’den anlaşılması gereken de şu: yüksek vatanseverlik hasletlerine sahip, ülke ile ilgili stratejik konulara hassas ve bu konularda bilimsel bakış açısı üreten!

2008 Ocak’ın da ise Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde çok muhtemelen Abdullah Gül oturuyor olacak. Yani Halacoğlu ile ilgili karar Gül’ün önüne gelecek.

Böylece ilk kritik kararlardan birisi-Gül’ün tarafsızlığı ve devlet hassasiyeti üzerine tartışmalar ve Gül’e yönelik kritikler hesaplandığında-yüzleşilmiş olunacak.

Böylece kısmen bürokratik atama gibi gözüken bu onama, siyasi bir krize vesile olma işaretleri taşıyacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs