En Sıcak Konular

ABD'nin Irak'ta yağmaladığı müze yeniden açıldı

15 Nisan 2014 11:51 tsi
2009'da sadece özel gruplara açılan Irak Ulusal Müzesi, binlerce kayıp esere rağmen restorasyonunun önemli bir kısmı tamamlanarak ziyarete açıldı

Irak'ta 2003 yılında başlayan ABD işgali sırasında yağmalanan Irak Ulusal Müzesi, çok sayıda eserinin eksik olmasına rağmen halkın kullanımına açıldı. Müze, 2009'da ülkenin başbakanı Nuri El Maliki'nni seçilmesi dolayısıyla öğrencilere ve özel gruplara açılmıştı.

2003 yılında ABD askerlerinin göz yumması sonucu yağmalanan müzeden 15 bine yakın eser çalınmıştı. 9 bine yakın eser geri getirilirken hala Asur, Babil ve İslam medeniyetlerine ait binlerce esere ulaşılamadı. Müzenin ABD ordusunun gözleri önünde yağmalanması Bağdat'taki ilim merkezi ve kütüphanelerin Moğollar tarafından yağmalanmasına benzetiliyordu. Koridorlar ve vitrinlerden paha biçilemez heykeller, tılsımlar, madeni paralar ve antik silindir mühürler çalınmıştı.

Müzede bir tur rehberi olarak çalışan şeyma Abdulkadir, Reuters’e “Müze, kargaşa döneminde çalındıktan sonra geri getirilip restore edilen antik eserleri de şu anda sergiliyor. Tarihi bir bakış açısından bakarsak bu çok güzel bir şey” demişti.

Müze, Sümerlilerden Osmanlı'ya kadar birçok devlete ve medeniyete ait çeşit çeşit heykel, mozaik ve kabartmalarına ev sahipliği yapıyor.
 
Müze, 1923’te Kral 1. Faysal tarafından kuruldu. İşgal sırasında yaklaşık 15 bin eser müzeden çalındı. Müze ve Irak yönetimi, Sümer döneminden kalan Warka taş maskesi de dahil olmak üzere 8 bin ile 9 bin arasında antik eseri geri getirmeyi başardı.

Müze Körfez Savaşı sırasında saldırılardan zarar görmemesi için kapatılmış ve sonrasında ancak 28 Nisan 2000 günü ülkenin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in doğumgünü nedeniyle açılmıştı.

Müzenin yağmalanmasına uluslararası kuruluşlar ve çeşitli ülkeler tarafından tepki gösterilmişti. ancak ABD yetkilileri olaya lakayt davranmış, ses ıkarmamıştı. ABD yetkililerinden General Richard Myers sürmekte olan savaşta insanların ölmekte olduğu bir dönemde başka önceliklerinin olduğunu savunmuş, ülkenin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld yaşanan yağmanın talihsiz olduğunu ancak bunun savaş planlarının hatası olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söylemiş, Dışişleri Bakanı Colin Powell ise çalınan eserlerin müzeye iadesi için çalışılacağını ifade etmişti.

Müzenin açılmasıyla eserlerin geri dönmesi ile ilgili çabaların artacağı ifade ediliyor. Müzede hala restorasyonun devam eden eserler ve salonlar bulunuyor.
 

Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,478 µs