En Sıcak Konular

İstihbarata milli irade denetimi

13 Nisan 2014 10:22 tsi
İstihbarata milli irade denetimi MİT'in Meclis denetimine açılmasına yönelik tartışmalar sürerken, hükümet kritik bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor.

AK Parti kurmayları, sadece MİT'in değil Emniyet ve Jandarma istihbarat faaliyetlerine denetim getirilmesi için çalışma yapıyor. Meclis Genel Kurulu'nda önümüzdeki hafta görüşmelerine devam edilecek MİT yasa teklifinde yapılması planlanan değişikliklerden biri de MİT'e Meclis denetiminin getirilmesi. Ancak bu denetimin nasıl yapılacağı konusundaki çalışmalar henüz tamamlanmadı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, teklife bir madde ihdas edilerek MİT'in Meclis tarafından denetlenmesinin yolunun açılacağını dile getiriyor. AK Parti yönetimi de MİT'in faaliyetlerinin gizli olduğu görüşünden hareketle denetimin de gizli olması gerektiği görüşünü savunuyor. Ayrıca, eğer MİT'e bir denetim gelecekse, bütün istihbarat birimlerinin denetime açılması da AK Parti yönetimi tarafından masaya yatırıldı. AK Parti'nin yaptığı çalışma ile MİT'in yanı sıra Emniyet ve Jandarma istihbaratın da Meclis denetimine açılması konusunda değişiklik yapılacak. Değişiklikler kabul görürse, Meclis'te 'İstihbarat denetimi komisyonu' kurulacak. Komisyonda her partiden sahip olduğu sandalye sayısı oranında milletvekilli görev yapacak. Komisyonun yaptığı denetim 'Gizli' sayılacak.

ELİTAŞ: HENÜZ NETLEŞMEDİ

Yasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da yapılacak düzenlemenin henüz tam olarak netleşmediğini belirterek, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun MİT ile ilgili düzenlediği raporun TBMM'de kurulacak bir komisyonda görüşülebileceğini ifade etti. Kurulacak komisyon için İçtüzük değişikliği mi yoksa AB Uyum ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu benzeri kanunla kurulabileceğini anlatan Elitaş, "Ya İçişleri Komisyonu ya da başka bir adla yeni bir komisyon MİT denetimini yapabilir" dedi. Teklif sahiplerinden AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, MİT'in faaliyetlerinin Parlamento tarafından denetlenmesi konusunda yurtdışında örnekleri olduğunu, kendilerinin Portekiz'de de bunu gördüklerini belirterek, muhalefetin de Meclis denetimini istediğini söyledi.

SADECE MİT DEĞİL

Düzenleme yasalaşırsa, bütün kurumların yaptığı istihbarat, Meclis'in denetiminden geçecek. Almanya, İngiltere, İtalya ve Belçika dahil 11 ülkede istihbarat faaliyetleri parlamento denetiminden geçiyor.

Türkiye



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs