En Sıcak Konular

Yahudiler soykırımda geri adım attı

24 Ağustos 2007 10:14 tsi
Yahudiler soykırımda geri adım attı ABD'deki Yahudi lobilerinin 'Sözde Ermeni soykırımın tanıyacağız' açıklamalarının ardından, Başbakan Erdoğan'ın Peres ile görüşmesi etkili oldu. Ünlü Yahudi kuruluşu ADL geri adım attı.

Başbakan Erdoğan'ın Peres ile görüşmesi etkili oldu, önceki gün 'soykırımı tanıyacağız' diyen ünlü yahudi kuruluşu ADL geri adım attı. ADL 'soykırım' için 'ortak komisyon kurulsun' önerisinde bulundu..

ABD'de Ermeni soykırımı iddialarına destek veren tasarısının ele alınması arefesinde, Musevi lobisinin en önemli kuruluşlarından Anti-Defamation League (ADL)'in soykırımı tanıyacağını açıklaması üzerine Ankara dün diplomatik atağa kalktı. Erdoğan ve Gül'ün girişimleri, Egemen Bağış'ın çabaları sonucunda ADL; geri adım atarak "Ortak komisyon kurulsun" noktasına geldi.

GÜL: BEDELİ AĞIR OLUR

Ankara'da ilk olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, görev süresi dolduğu için veda ziyaretine gelen İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi'ye Yahudi lobisinin tavır değiştirmesi halinde bedelinin ağır olacağını ve Ankara-Tel- Aviv ilişkilerinin de bozulabileceği mesajını verdi ve İsrail yönetiminin Yahudi lobisi üzerindeki etkisini de kullanmasını istedi. İsrail Büyükelçisi Avivi'nin de, kararın kendileri için de sürpriz olduğunu belirterek "Biz de çok şaşırdık? Böyle bir şey beklemiyorduk" dediği öğrenildi. Erdoğan da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD'deki Musevi lobisine telkinde bulunmasını istedi. Peres de "Elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi. Ankara, girişimlerin sonucunu dün gece yarısı aldı. ADL, internet sitesinde yaptığı bir açıklamada soykırım iddialarını yumuşattı. Türkiye'nin de desteklediği ortak komisyon kurma fikri benimsenen açıklamada, "Öyle bir atmosfer yaratmalıyız ki Ermenistan, Türkiye'nin yakın dönemde yaptığı önerilere olumlu bir tepki vermeli. Böylece ortak bir komisyon kurularak Türkiye- Ermenistan arasındaki farklılıklara bir çözüm katmayı başarabilelim" denildi. Siteden, 'soykırımın' tanınacağına ilişkin kararın çıkarılmaması ise dikkat çekti.

'Türk halkı çok rahatsız'

Dışişleri Bakanlığı'nda konuyla ilgili yapılan değerlendirme toplantılarının ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne ADL'nin bu kararı almasının ardındaki gelişmelerin araştırılması talimatı verildi. Diplomatik kaynaklar, "ABD'deki Ermeni lobisinin bu kararın alınmasında ne gibi bir rol oynadığını da araştırıyoruz" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile telefon görüşmesi yaptı. Alınan bilgiye göre, Erdoğan'ı arayan Peres, ADL'nin kararından sonra Başbakan'a bu konuda neler yapılabileceğini sordu. Erdoğan da Türkiye'nin durumdan duyduğu rahatsızlığı güçlü bir şekilde dile getirdi. "Türk halkı çok rahatsız" diyen Erdoğan, Peres'ten özellikle ABD'deki Musevi lobisine telkinde bulunmasını istedi. Peres de "Elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi. Başbakan, ABD'deki Türk lobisinin Musevi lobisi ile işbirliği yapabileceğini de belirtti.

İran basını: ADL baskılara dayanamadı

* Haaretz: İnkârla Mücadele Birliği (ADL) Ermeni 'soykırım'ı iddialarını, Ermeni lobisinden ve Yahudi lobisinin bir bölümünden gelen baskıya artık direnemediği için kabul etti. ADL, Ermeni ve Yahudiler'in öfkesine kurbanı oldu. Diğer bir çok Yahudi organizasyonu Ermeni 'soykırımı' konusunda mesafeli.

* Jerusalem Post: Türk Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan bir "üst düzey toplantıda", Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın tatilini yarıda keserek İsrail'e dönmesi ve ADL'nin "soykırım" iddialarıyla ilgili harekete geçmesi kararı alındı. (Türk Dışişleri bu iddiayı doğrulamadı.)
Sabah


Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs