En Sıcak Konular

Devlet o listeyi kullandı mı?

24 Ağustos 2007 09:53 tsi
TTK Başkanı'nın 'dönme Ermeni listesi'nin amacı ne? Kökeni sorgulananların görevleri değişti mi? Liste yok edilecek mi?

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun, 'Alevi ve Kürtlerin bir bölümünün Ermeni dönmesi olduğu ve bunun listesinin de elinde bulunduğuna' ilişkin sözlerine tepkiler sürerken, konu Meclis gündemine de taşındı.

ÖDP'li Ufuk Uras ile CHP'li Durdu Özbolat, dün Meclis Başkanlığı'na soru önergesi vererek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu çalışmadan haberdar olup olmadığını ve listeyi görüp görmediğini sordu. CHP'li Özbolat ayrıca devletin üst kademelerinde göreve talip olanlar hakkında yazılan kimi kitapların kaynağının bu çalışma olup olamayacağı sorusunu yöneltti.

Halaçoğlu'nun sözlerini hatırlattı

Ufuk Uras'ın, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergenin tam metni şöyle:
"TTK Başkanı Sn. Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 18/8/2007 tarihinde Türk Tarihinde ve Kültüründe Avşarlar Sempozyumu açılış konuşmasındaki 'Kürt dediğimiz birçok insan da aslında Türkmen asıllıdır.. Bugün Kürt olarak bilinen bazı aşiretlerin, hatta ve hatta tehcirden kurtulmak için kendilerini Kürt-Alevi olarak gösteren Ermenilerin de bulunduğunu söylemem gerekir, PKK'nın ve TİKKO'nun içinde yer alan birçok insanın da' şeklindeki sözleriyle;

Daha sonra yaptığı basın toplantısındaki 'Ermenilik'ten Alevi-Kürtlüğe dönenlerin birçoğu da samimi değil. Kilise kurma çabaları içinde oldukları biliniyor. Mesela bazı PKK'lılar sünnetsiz çıkıyor. Terörün hangi bölgelerden çıktığına iyi bakmak lazım. 1936-1937'de devlet bu dönmeleri ev ev tespit etmiş' iddiaları medyada yer almıştır.

Bu sözlere dayanak olan çalışma devletin hangi kurumunun isteğiyle ve hangi amaçla yapılmıştır, hangi amaçla kullanılmıştır ya da halen kullanılmaktadır? Bu çalışma devletin resmi arşivlerinde bir belge olarak bulunmakta mıdır?

Bilimsel analizden çok kışkırtıcı bir anlayışın dile getirilmesi niteliği taşıyan cümlelerin sahibi olan, kimi bölgelerin terörist yetiştirdiğini öne sürerek bölge ayrımcılığı yapan, Hıristiyan, Kürt, Alevi vatandaşlarımızı aşağılayarak bir tehlike gibi sunan Halaçoğlu'nun nesnel bilimsel araştırmalar yapması gereken bir kamu kurumunu 14 yıldır yönetiyor olması sizce doğru mudur?

Koyu bir ırkçı-milliyetçi düşünce tarzının dışavurumu olan bu yaklaşımın sahibi Halaçoğlu'nu görevden alacak mısınız?

Başbakanlığa bağlı bir kurumun başkanının, vatandaşların bir bölümünü aşağılayan bu kışkırtıcı ifadelerinden dolayı, söz konusu vatandaşlardan özür dilemeyi düşünüyor musunuz?"

CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat ise yine Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 'halklar ve dinler arasında kin ve düşmanlığı tahrik eden ırkçı-kışkırtıcı çalışmanın kimin isteğiyle ve hangi amaçla yapıldığını ve ne zaman tamamlandığını' sordu. Özbolat, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

"Çalışmanın sonuçlarını gördünüz mü? Sonuçlar hangi kurumlarla paylaşıldı?

Kökenleri sorgulanan ve fişlenen kişilerden görevlerinde ve konumlarında değişiklik yapılanlar var mıdır?

Sizi de araştırmışlar mı?

Sizin kökeninizin de sorgulanmış olabileceğini düşünüyor musunuz?

Bu çalışmayla Azınlıklar Tali Komisyonu arasında bir ilinti var mıdır?

Devletin üst kademelerinde göreve talip olanlar hakkında yazılan kimi kitapların kaynağı bu çalışma olabilir mi?

TTK Başkanı'nın, elinde olduğunu söylediği 'dönme listesi'ni edindiniz mi?

Listeyi imha etmeyi, aşağılanmak istenen Kürt, Alevi ve Ermeni yurttaşlarımızdan özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

Konumunu yurttaşlarımızın kökenlerini araştırıp fişlemek ve bir bölgenin insanlarını karalayıp yaralamak için kullanan bir kişinin TTK başında kalması doğru mudur? Görev süresini uzatacak mısınız?"

CHP Ankara milletvekili Yılmaz Ateş de Erdoğan'a, 'bölücü zihniyette, toplumu etnik köken konusunda hor gören' Halaçoğlu'nun TTK'nın başında kalmasını doğru bulup bulmadığını sorarken, Adıyaman milletvekili Şevket Köse de önergesinde, "Halaçoğlu hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama suçu kapsamında soruşturma açıldı mı?" diye sordu.

Üç suç duyurusu

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Genel Merkezi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi ve Alevi Bektaşi Federasyonu, Kayseri'deki konuşmasıyla ilgili Halaçoğlu için suç duyurusunda bulundu. Ankara Başsavcılığı 'yetkisizlik' kararı vererek, dilekçeyi Kayseri Başsavcılığı'na gönderdi.

Aktif haber

 



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,509 µs