En Sıcak Konular

MİT kanun teklifindeki tartışmalı konular

10 Nisan 2014 15:46 tsi
TBMM'de görüşmelerine devam edilen MİT Kanunu, MİT'e terör örgütleri dahil her türlü gruplarla doğrudan görüşme ve bankalarla kamu kuruluşlarının arşivine erişme yetkisi veriyor

Muhalefetin karşı çıktığı ve yerel seçimler öncesi askıya alınan MİT kanun teklifi, TBMM'de yeniden görüşülüyor.

CHP ve MHP teklife karşı çıkıyor. Dolayısıyla kanun teklifinin görüşmelerinin gergin geçmesi bekleniyor.

MHP'nin komisyon raporuna eklenen şerhinde ''Bu teklif yasalaşırsa, Cumhuriyet Savcısı, atom bombası götüren bir araç ihbarı alsa bile, bu aracın MİT’e ait olduğu deklare edilirse hiç bir işlem yapamaz'' denildi.

CHP ise ''MİT, denetlenip, yargılanamaz bir güce dönüşmekte, iktidar kendini korumak ve kendisine karşı oluşabilecek her türlü tehlikeyi bertaraf etmek için keyfi bir düzenleme yapmaktadır'' diyerek teklife karşı çıktı.

CHP, teklifin Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıklamıştı.


'TERÖR ÖRGÜTLERİ' İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞME YETKİSİ

Düzenlemenin 3. maddesinde MİT'in görevlerini yerine getirirken kullanacağı yetkiler tartışma konusu oldu. Buna göre MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek ve uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.


BANKALARIN VE KAMU KURULUŞLARININ ARŞİVİNE ERİŞME HAKKI

Tartışılan bir diğer yetki ise MİT'in diğer kurumların bilgi arşivini ve dökümanlarını kullanabilecek olması. Bu yetki, teklifte şu ifadelerle düzenleniyor:

"Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibat kurabilir. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar."


SORUŞTURMA VE KOĞUŞTURMA TUTANAKLARINA ULAŞMA HAKKI

MİT, Türk Ceza Kanunu'na göre yapılan koğuşturma ve soruşturmaların tutanaklarına erişebilecek. Bu yetki, teklifte "5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dört, Beş, Altı ve Yedinci bölümlerinde yer alan suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilir, bunlardan örnek alabilir." şeklinde düzenleniyor.


MİT'E OPERASYONEL YETKİLER

Teklif, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca MİT'e operasyonel görev verilmesini düzenliyor. Teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatına Bakanlar Kurulunca, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verme imkanı tanınıyor.

Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatına; her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanması, yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetleri kazanması ile teknolojik gelişmeleri takip etmesi görevi verilecek.


PERSONELE YALAN MAKİNESİ KULLANILABİLECEK

MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirmek için yalan makinesi uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.


PERSONELİN TANIKLIĞI MÜSTEŞARIN, MÜSTEŞARIN TANIKLIĞI BAŞBAKANIN İZNİNE TABİ

MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakan'ın iznine bağlı olacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar, bu kanunda yazılı görevlerin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan hallerde, kullanımında bulunan her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihazı diğer kanunların bu konudaki düzenlemelerine bakılmaksızın MİT'e devredebilecek.


SAVCILAR MİT'LE İLGİLİ İSİMSİZ İHBARLARI DİKKATE ALMAYACAK

İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmayacak.


BELGELERİ SIZDIRANLAR VE MİT'İN İSTEDİĞİ BELGELERİ VERMEYENE HAPİS

Milli İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiye üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kanundaki görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişiye üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kanun kapsamında talep eden bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs