En Sıcak Konular

Devletin zirvesinde özlenen mesajlar

23 Ağustos 2007 20:20 tsi
Devletin zirvesinde özlenen mesajlar Devlet üst düzey yönetiminin tam kadro katıldığı Orgeneral Faruk Cömert'in Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'na devir töreninde çarpıcı mesajlar geldi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndaki törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık, Ankara Valisi Kemal Önal, İstanbul Valisi Muammer Güler, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eski Hava Kuvvetleri Komutanları emekli Orgeneraller Ergin Celasin ve İbrahim Fırtına, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, üst düzey komutanlar ve eşleri ile bürokratlar katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, komutanlık karargahına gelişlerinde, Orgeneral Cömert ve eşi Özay Cömert tarafından karşılandı.

Sezer'in salonda yerini almasıyla başlayan devir-teslim töreninde, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Orgeneral Cömert'in emeklilik, Orgeneral Babaoğlu'nun da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanma kararnameleri ile öz geçmişleri okundu. Orgeneral Cömert, törende yaptığı konuşmada, göreve geldiği 2005 yılında NATO, Avrupa ve bölgesinin en güçlü hava kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetleri'ni bulunduğu yerden daha yükseklere çıkarmak hedefiyle yola çıktığını belirterek, böyle bir hedefe de ancak köklü ve kapsamlı bir dönüşümle ulaşılabileceğini kaydetti.

Türk Hava Kuvvetleri'nin dönüşümünde, öncelikle hava ve uzay gücünün düşünsel altyapısının ele alındığını, son askeri strateji ve uygulamalar gözden geçirilerek Hava Kuvvetleri'nin yeni doktrin doküman sisteminin oluşturulduğunu ifade eden Orgeneral Cömert, yönergelerden projelere kadar bir çok alanda yeni çalışmalar başlattıklarını anlattı. Hava Kuvvetleri'nin en önemli ve öncelikli yatırımı olan insana yatırım kapsamında ''sürekli eğitim modeli''nin yaşama geçirildiğini dile getiren Orgeneral Cömert, Batman ve Van'da görevli personelin bile bu sayede, yerinde mesleki gelişiminin sağlandığını belirtti.

İleride tüm bu eğitim faaliyetlerini çatısı altında toplayacak ''Hava ve Uzay Üniversitesi''nin kurulmasının da eğitim faaliyetlerinde diğer bir dönüm noktası olacağını vurgulayan Orgeneral Cömert, komutanlığın karargah yapısının da yeniden düzenlendiğini, yeni hava harekat merkezinin açıldığını bildirdi.

Orgeneral Cömert, bu yeni merkezin, barış zamanındaki askeri havacılık faaliyetlerini ve savaş zamanı harekatını, modern bir hava kuvveti olmanın gerektirdiği yapı ve işleyiş içerisinde, sevk ve idare edilebilmesine olanak sağlayacağını kaydetti. Orgeneral Cömert, kuvvetin sevk ve idaresi açısından bir diğer önemli projenin de Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi olduğuna dikkati çekerek, ''Gururla ifade etmek isterim ki, pek çok açıdan ABD Hava Kuvvetleri'nden de ileri düzeyde bir otomasyonu hedefleyen, Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi, ülkemizde otomasyon alanında başlatılan en büyük projelerden biridir.

Bir çok alanda canlı kullanıma geçilen bu projeyle, gelecekte envanterimize girecek JSF ve A-400M gibi uçakların entegrasyon çalışmaları da devam etmektedir'' diye konuştu. Kendilerine sağlanan olanakları en ekonomik şekilde kullanmak ve uçuş emniyetini artırmak için yürüttükleri projeleri de anlatan Orgeneral Cömert, bu kapsamda lojistik teşkilatın yeniden düzenlendiğini, envanterdeki milyonlara varan kayıtların bilgisayar ortamına takip edilmeye başlandığını, böylece tedarik süreçlerinin planlanabildiğini anlattı.

Bu uygulamayla, milyonlarca dolarlık tasarruf sağlandığına işaret eden Orgeneral Cömert, teknik nedenli kazaların önüne geçebilmek için de F-4, F-5 ve F-16 uçak motor revizyonlarının başlatıldığını belirtti. Orgeneral Cömert, gelecekte hava gücü kadar uzay gücünün de önem kazanacağına dikkati çekerek, ilk keşif uydusunun 2011 yılında, tamamen yurt içinde üretilecek ilk milli keşif uydusunun ise 2012'de uzaya fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

Temel eğitim uçağı tedarik sözleşmesinin imzalandığını, en son sistem ve silahlara sahip Müşterek Taarruz Uçağı'nın (JSF) alınmasının kararlaştırıldığını, gelişmiş sistemlere sahip 30 adet F-16 uçağının alınacağını anlatan Orgeneral Cömert, ''gece görüş gözlüğü'' eğitimleriyle de gece-gündüz kesintisiz harekat kabiliyetinin kazanıldığını belirtti.

Orgeneral Cömert, ''Kazanılan bu yetenek, tedarik süreci devam eden ve uzaktan atılabilen modern silahlar ile birlikte düşünüldüğünde, Türk Hava Kuvvetleri, savaşı 24 saat sürdürebilme yeteneğiyle ve gece düşmanın odasının penceresinden içeri girebilen hassasiyetteki silahlarıyla, caydırıcı ve prestijli bir güç olarak, ülke politikalarının uygulanmasında öne çıkmakta ve kendisini hızla çağın gereklerine adapte edebilmektedir'' dedi.

"Egemenlik haklarımızı korumalıyız"

Konya'daki Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nin de son dönemde konuşlandırılan F-16 ve F-4 2020 uçaklarıyla eğitim konusunda dünyanın sayılı cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Orgeneral Cömert, şöyle konuştu: ''Şüphesiz, Türk Hava Kuvvetleri eğitimini ve kabiliyetini en yüksek düzeye çıkarmalıdır. Çünkü, Türkiye'nin tüm hava sahasını koruma gibi ağır bir sorumluluğu üstlenmiştir. Bu bakımdan envantere yeni giren HAWK hava savunma sistemleri, alınması planlanan uzun menzilli hava savunma füzeleri, tedarik edilecek yeni radar sistemleri ve havadan erken ihbar ve kontrol uçakları ile kıymetli ekonomik tesislerimiz de dahil, ülkemizin bütününün, her türlü tehdide karşı hava savunması sağlanmış olacaktır.

Türk Hava Kuvvetleri, ülkemizin tüm dünyadaki hak ve menfaatlerine, daha barış zamanından itibaren hizmet eden bir kuvvettir. Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in uluslararası sularında gerçekleştirdiğimiz uçuşlar, ülkemizin egemenlik haklarını koruma konusundaki kararlılığının ve gücünün en somut örneklerindendir.'' Orgeneral Cömert, kuvvette görevli bayan subayların iş ve yaşam koşullarını iyileştirmek ve astsubay personelin sorunlarıyla ilgilenmek üzere birimler oluşturulduğunu ifade ederek, kuvvete ait lojmanlarda da iyileştirme çalışmalarının yürütüldüğünü anlattı.

"En büyük engel"

 Devletin en kritik kademelerinde görev yapmış birisi olarak bazı görüşlerini de paylaşmak istediğini belirten Orgeneral Cömert, şunları söyledi: ''Ülkemiz, dünya üzerindeki konumu, tarihten gelen güçlü devlet birikimi, kültürel zenginliği, doğal kaynakları ve dinamik insan gücü ile bizlerin fark edebildiğinden çok daha güçlü bir ülkedir. Bu potansiyel güç harekete geçirilebilirse, kısa bir zamanda dünyanın en güçlü ülkeleri tarafından dahi sözü dinlenen bir ülke olmamız mümkündür. Bu konuda bizler için en büyük engel, tüm farklılıklarımızı vatan sevgisi potasında bir türlü eritememek ve birbirimizi yeteri kadar anlamaya çalışmamaktır. Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında ve vatan sevgisinin bütünleştirici atmosferinde, demokratik olgunluğumuzu pekiştirdiğimizde, birbirimizden kuşku duymak yerine birbirimizi daha iyi anlamaya çalıştığımızda, sorunlarımızı açık yüreklilikle konuşarak, düşüncelerimizin farklılığından kaynaklanan dinamizmi harekete geçirebildiğimizde, terörün son bulması ve yaşam standardımızın yükseltilmesi de dahil, ülkemizin bütün problemlerinin üstesinden gelmemiz hiç de zor olmayacaktır.

Bu konuda, özellikle devletin üst kademelerinde bulunan herkese, büyük görevler düştüğüne inanıyorum.'' Orgeneral Cömert, göreve gelirken söz verdiği gibi bulunduğu makamın hiçbir yetki ve olanağını şahsı, ailesi ve yakın çevresinin çıkarları için kullanmadığını da vurguladı. Daha sonra, Orgeneral Babaoğlu, Orgeneral Cömert'e komutanlık forsunu sundu. Orgeneral Cömert de komutanlık amblemini Orgeneral Babaoğlu'na taktı.

Orgeneral Baboğlu'nun konuşması

Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da, bugün soğuk savaş döneminden farklı olarak, simetrik ve asimetrik niteliğe sahip, değişik boyutlarda geniş bir tehdit yelpazesi ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. Bu tehditlere karşı koyabilmek, ulusun hak ve çıkarlarını her koşulda koruyabilmek için etkin bir hava gücüne ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Orgeneral Babaoğlu, Türk Hava Kuvvetleri'nin bu ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye büyük ölçüde ulaştığını kaydetti. Kendini sürekli yenileyerek çağdaş ve güçlü bir kuvvet konumuna gelen Türk Hava Kuvvetleri'nin daha da ileriye gideceğini ifade eden Orgeneral Babaoğlu, erinden generaline, sivil memur ve işçisi, emekli ve muvazzafı ile birlik beraberlik içinde, birbirini seven-sayan büyük bir aile olmayı sürdüreceklerini belirtti.

Orgeneral Babaoğlu, şöyle konuştu: ''Ülkemize yönelik her türlü tehdidi sürekli ve yakından takip edeceğiz, şartlar ne olursa olsun tehdidin üstesinden gelecek tedbirleri üretme gayreti içinde bulunacağız. Ne zaman ve hangi şartta görev alacağımızın önceden ve açık bir şekilde bilinemeyeceği gerçeğinden hareketle daima göreve hazır olacağız. Görevimizi yaparken örneğimiz Ulu Önder Atatürk, rehberimiz O'nun ilke ve devrimleri ile bitmek tükenmek bilmeyen çalışma azmi ve engin vatan sevgisi olacaktır. O'nun aydınlattığı yoldan ayrılmayacağız.''

Orgeneral Babaoğlu, konuşmasını, Yüce Türk Ulusunun silahlı kuvvetlere olan güvenine layık olacaklarına söz vererek tamamladı. Tören sonunda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Karahanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu Orgeneral Cömert'e birer şilt verdi.

Orgeneral Cömert, Tümgeneral Erenoğlu'nun takdim ettiği şildin ardından protokoldeki yerine yönelince yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu tarafından kuvvet şildini almadığı yönünde uyarıldı. Gülerek tekrar şilt takdim yerine geçen Orgeneral Cömert, Türk Hava Kuvvetleri şildini Orgeneral Babaoğlu'ndan aldı. Orgeneral Cömert'in konuşması sırasında eşi Özay Cömert'in duygulandığı görüldü. Törenin ardından, davetliler için bir resepsiyon düzenlendi.

haber7



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs