En Sıcak Konular

İran ile 5+1 arasındaki görüşmeler tamamlandı

8 Nisan 2014 17:48 tsi
İran ile 5+1 ülkeleri arasında bugün Viyana’da başlayan nükleer görüşmelerin üçüncü turunun ilk oturumu tamamlandı.



Viyana’da başlayan üçüncü turunun ilk oturumuna AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif başkanlık etti. Oturum daha sonra Asthon ve Zarif olmadan devam etti.

Oturumun ardından basına açıklama yapan Catherine Asthon’un sözcüsü Michael Mann, "tarafların Viyana görüşmelerinin sonunda kapsamlı ve nihai bir anlaşma yapmakta istekli olduklarını" bildirdi.

Michael Mann, 5+1 ülkeleri ile İran arasında geçen yıl 24 Kasım’da Cenevre’de imzalanan anlaşmanın "geçici" olduğunu ifade ederek, Cenevre anlaşmasının altı aylık uygulanmasının izlenmesi ve gözetiminin ardından Viyana görüşmelerinin sonunda "muhtemelen gelecek temmuzda nihai ve kapsamlı bir anlaşmanın imzalanabileceğini" kaydetti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) İran’daki insan hakları ihlallerine ilişkin İran’a yönelik aldığı kararın görüşmelerde ele alınıp alınmadığı yolundaki bir soruya Mann, “Viyana görüşmeleri sadece nükleer konulara odaklanmaktadır. AP’nin aldığı karar görüşmelerde gündeme gelmedi” yanıtını verdi.

Mann, İran’ın Arak ağır su reaktörüne ilişkin taraflar arasında görüş ayrılığı olup olmadığını soran bir gazeteciye, "Bu konunun görüşmelerin ikinci turunda ele alındığını ancak bugünkü oturumda tekrar tartışılıp tartışılmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyeceğini" bildirdi.

Mann, görüşmelerin bundan sonra da Viyana’da devam edip etmeyeceği yolundaki bir soruyu ise "Görüşmelerin devamı ve nerede yapılacağına ancak katılımcı ülkeler karar verir" şeklinde yanıtladı.

Viyana’daki BM ofisinde bugün başlayan nükleer görüşmelerin üçüncü turunun yarın yapılacak bir basın toplantısının ardından sona ermesi bekleniyor.

AA



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs