En Sıcak Konular

Gül-Kenyatta ortak basın toplantısı

8 Nisan 2014 14:42 tsi


Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türkiye ziyaretinin, iki ülke arasında kolaylıştırıcı bir ortam yaratmayı ve karşılıklı piyasalara erişimi artırmayı amaçladığını belirterek, "Türk iş dünyasına ve turizm camiasına bir kez daha seslenmek istiyorum; Kenya ticarete hazır, kapımız sizlere açık ve karşılıklı refah temelinde sizlerle yakın işbirliği içinde çalışmaya istekliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Kenyalı mevkidaşı Kenyatta, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Kenya'dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Kenyatta, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül'e, Türk halkına ve hükümetine ziyaret sırasında kendilerine gösterdikleri sıcak misafirperverlikten ötürü teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün 2009'da Kenya'ya ve Sahra Altı Afrikası'na ilk resmi ziyaretini yaptığını hatırlatan Kenyatta, bu ziyaret sonucunda iki ülke arasındaki bağların daha da güçlendiğini, Türk Havayolları (THY) tarafından günlük ve doğrudan uçuşların tesis edildiğini, Kenya'yı bir cazibe merkezi olarak gören Türk yatırımcı ve turistlerin sayısının arttığını kaydetti.

Kenyatta, "Benim Türkiye'yi ziyaretim de benzer biçimde bu ortaklığı daha da güçlendirmeyi hedefliyor. İşbirliğimizi daha da artırmak, gerek ikili gerekse çok taraflı ortamlarda büyük önem taşıyor" ifadesini kullandı.

İki üke arasındaki bağların çok uzak bir geçmişe, 16. yüzyıla dayandığına işaret eden Kenyatta, "Her ne kadar farklı kıtalarda bulunuyor da olsak, ortaklığımız artık doğal bir hal almış durumda. Bugün Türkiye'ye gelmekteki maksadımız, Türkiye Cumhuriyeti devleti ile farklı anlaşmalar vasıtasıyla daha kolaylaştırıcı bir ortam yaratmak, karşılıklı piyasalara erişimi artırmak ve özel sektörün dahlini daha da yükseğe taşımak" diye konuştu.

-"Terörle mücadele için karşılıklı bir kararlılığa sahibiz"-

Türkiye ile Kenya arasında madencilik, tekstil, imalat, altyapı, petrol ve gaz gibi çok farklı alanda sayısız fırsat bulunduğunu belirten Kenyatta, ziyareti kapsamında güvenlik konusunu da ele aldıklarını ifade etti.

Güvenlik konusunun tüm dünya için büyük önem teşkil ettiğini kaydeden Kenyatta, "Terörizmin bir tehdit olduğunu herkes biliyor, sadece Kenya ve Doğu Afrika'da değil, dünyanın geri kalanına da bir tehdit oluşturmakta. Terörle mücadele için karşılıklı bir kararlılığa sahibiz. Amacımız barış ve istikrarı yakalayabilmek, insanlarımız için refah ortamı yaratabilmek" dedi.

Bu bağlamda, güvenlik ve savunmayla ilgili alanlarda işbirliği yapma arzularını karşılıklı olarak güçlü şekilde ifade ettiklerini aktaran Kenyatta, Türkiye'den sosyal alanlarda da önemli yardımlar aldıklarını ve çok taraflı platformlarda birlikte çalışma konusunda ortak kararlılığa sahip olduklarını dile getirdi.

Ziyaretinin İstanbul ayağı olacağına da işaret eden Kenyatta, "Yarın İstanbul'da gerçekleştireceğim temasları dört gözle bekliyorum. Türk iş dünyasına ve turizm camiasına bir kez daha seslenmek istiyorum; Kenya ticarete hazır, kapımız sizlere açık ve karşılıklı refah temelinde sizlerle yakın işbirliği içinde çalışmaya istekliyiz" diye konuştu.

-"Kenya'da ve Afrika'da daha fazla Türk yatırımcı istiyoruz"

Konuk cumhurbaşkanına, ülkesindeki Türk yatırımları, Türk işadamlarının girişimleri ve Türk okullarına ilişkin görüşü de soruldu.

Kenyatta, "Türkiye'nin Kenya'daki yatırımlarının son derece olumlu olduğunu düşünüyoruz ve hatta daha fazla Türk yatırımcının ve Türk şirketinin Kenya'da yer almasını, Kenya piyasasının ötesinde Afrika'ya da yönelmesini istiyoruz. Okullar alanındaki yatırımlar oldukça büyük ve bizim takdir ettiğimiz bir konu" yanıtını verdi.

Ülkesinde enerji, altyapı, inşaat, konut, turizm ve tekstil sektörlerinde büyük potansiyel olduğunu vurgulayan Kenyatta, Türk şirketlerinin tüm bu alanlarda yatırımlarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

AA



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs