En Sıcak Konular

Fındık fiyatı 9 liraya yaklaştı

8 Nisan 2014 14:40 tsi
Karadeniz'de fındık bahçelerinin mart ayının son günlerindeki kar yağışı ve dondan olumsuz etkilenmesinin ardından serbest piyasada fındık fiyatı her geçen gün artıyor.

Ordu'da don afeti öncesi 5 lira civarında olan fındık fiyatı, zararın boyutu anlaşıldıkça 9 lira seviyesine dayandı.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirai dondan en çok etkilenen yerlerin yüksek rakımlı bölgelerde bulunan bahçeler olduğuna işaret ederek, "En az hasar sahil kesiminde, en çok hasar ise 400 rakım ve üzerindeki bahçelerde" dedi.

Zirai donun fındık üreticisini adeta yıktığını vurgulayan Cörüt, şöyle konuştu:

"29-30 Mart gecesi yoğun karla don oluştu. Fındık da bundan en çok etkilenen meyvemiz oldu. Rakım olarak belirlemek gerekirse zarar sahil kesiminde yüzde 40, 100 rakıma kadar olan yerlerde yüzde 50 ile 60, 200 rakımlı yerlerde yüzde 70 ile 80, 400 rakımı aşınca ise yüzde 100. Üreticilerimiz perişan, çoğu ağlıyor. Tablo korkunç. Fındık olmayınca bütün üreticilerimiz mağdurdur. Bu mağduriyetin giderilmesi için ise bölgemizin hemen afet kapsamına alınması lazım. Bahçesini sigorta yaptıran üretici yüzde 10 civarında. Yüzde 90'ı bahçesini sigorta ettirmediği için ciddi anlamda mağduriyet yaşamakta. Bunun için de ziraat odaları olarak bir rapor hazırlayıp ilgili bakanlığa sunacağız."

- Fındık fiyatı 9 liraya dayandı

Zirai don afetinin ardından fındık fiyatının her geçen gün arttığına işaret eden Cörüt, şöyle devam etti:

"Don olmadan önce fındık fiyatı 5 ile 5,5 lira arasında değişiyordu. 30 Mart'tan sonra don olayı gerçekleşince fiyatlar hızla tırmanmaya başladı. Önce 6 lira oldu. Daha sonra 7, iki gün önce 8 lira oldu. Fındık bahçelerinin zirai dondan etkilenmesinin ardından fiyatlar kademeli olarak artıyor. Bugün itibarıyla serbest piyasada fındık fiyatı 8 lira 60 kuruştan işlem görüyor. Tahmin ediyoruz ki bu fiyatlar burada da kalmayıp 10 lirayı geçecek. Çünkü satmak için vatandaşın elinde fındık kalmadı. Dalda da fındık olmayınca fiyatların bu seviyelerden aşağı düşeceğini artık beklemiyoruz."

- "Sanayiciler de menfi etkilenecek"

Fındık sanayicisi Necdet Gürsoy ise fındığın dondan etkilenmesinin ardından sanayicilerin de bu durumdan menfi etkileneceğini savundu.

Gürsoy, "Olmayan veya az olan bir fındık rekoltesi, hacim ve ciro anlamında az olacak. Bu nedenle don afetinden sadece üreticilerin etkilendiği söylenemez. Sanayiciler ve tüccarlar da bu sektörün bir ucundan tutuyor. Sanayici ve tüccarlar da bu sektörün olmazsa olmazı. Bu nedenle don her kesimi derinden etkilemiştir" ifadelerini kullandı.

AA



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs