En Sıcak Konular

'Teknoloji uyruğa bakmaz!'

8 Nisan 2014 12:09 tsi
'Teknoloji uyruğa bakmaz!' Bizi nasıl dinliyorlar? İşte cevabı...

Edward Snowden'in 7 Mart günü Avrupa Parlamentosu'na başta Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) olmak üzere, dünya üzerindeki çeşitli istihbarat servisleri tarafından gerçekleştirilen kitlesel gözetleme üzerine verdiği beyanatın tam metni yayınlandı. Bizim dikkatimizi çeken satırbaşları şunlar:

- İstihbarat servislerine verilmiş gözetleme yetkileri sayesinde engellenmiş terör saldırılarına dair NSA'in verdiği sayılar abartılı ve yanlıştır. Herkesi ve her şeyi gözlemlemeye çalışırken, esas dikkat edilmesi gerekilen noktaları atladık (Boston maratonundaki bombalı saldırı gibi)

- ABD'deki istihbarat servisleri için çalışırken, koltuğumdan kalkmadan dünyanın herhangi bir yerindeki iletişimi gözlemleyebiliyordum.

- Eğer ABD gibi bir ülke milyarlarca masum insanın haklarını "potansiyel" istihbarat yüzünden çiğnemeyen bu kadar istekliyse, diğer hükümetler ne yapacak?

- NSA'in önde gelen faaliyetlerinden biri, Avrupa Birliği üyelerini kitlesel gözetlemeyi mümkün kılacak kanunları çıkartmaları için ikna etmek. NSA ve İngiltere'deki GCHQ'nun hukukçuları, kanun ve anayasalardaki boşlukları araştırıp bunlardan faydalanarak, kitlesel gözetleme yapabilmek için çok sıkı çalışırlar. Muğlak yasaları yorumlayıp kendilerine yeni haklar çıkartmak, kamusal muhalefeti engellemek adına en önemli stratejileridir. Almanya, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerin iletişim güvenliği, ABD Savunma Bakanlığı ve NSA'den gelen talimatlarla geriletiliyor, kamu çıkarları zarar görüyor. Daha sonra NSA'in "partnerleri" "erişim operasonları" düzenliyor, kendi yetki alanlarında gözetleme faaliyetlerine girişiyorlar.

- NSA kendisine yetki veren her hükümete "sizin vatandaşlarınızı dinlemiyoruz" güvencesi verebilir. Eğer iletişim aynı hat üzerinden sağlanıyorsa, örneğin Fransa'nın kendisine verdiği yetkiyi, Danimarka'yı dinlemek için kullanabiliyor, Danimarka'nın verdiği yetkiyi Fransız vatandaşlarını dinlemek için kullanabiliyor. Böylece teknik olarak kimseye yalan söylememiş oluyor.

- NSA, AB üyesi ülkelerin istihbarat servislerine sadece rehberlik etmiyor, onlarla kitlesel gözetleme teknolojilerini ve sistemlerini paylaşıyor. Fransız istihbarat servisi ile NSA arasındaki fark, teknolojik değil, insan gücü ve bütçe üzerinden gelişiyor. Teknoloji, uyruktan bihaberdir. Binanın önündeki bayrak, kitlesel dinlemeyi ne daha etkili kılar ne de etkisiz. 

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 1,741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs