En Sıcak Konular

Ağrı'da oy sayımı sürüyor

6 Nisan 2014 17:51 tsi
İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nın kararı üzerine Ağrı'da dün başlanan 196 sandıktan 23'ünde oy sayımı tamamlandı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Erzurum Caddesi'ndeki Adalet Sarayı'nda oy sayımı devam ederken, siyasi partilerin temsilcileri de sayımı yakından takip ediyor.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, Adalet Sarayı'na gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Çelebi, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve sayımın 16-18 kez yapıldığının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Sandıktan çıkacak karara herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirten Çelebi, şöyle devam etti:

"AK Parti'nin itirazları oldu ve YSK'ya giden itirazlar sonucu sayımın yeniden yapılması için İl Seçim Kurulu'na alınan karar tebliğ edildi. Bunun üzerine dün oy sayım işlemi başladı. Dünden beri BDP'li olsun, AK Parti'li olsun, CHP'li olsun, MHP'li olsun bütün partilerin müşahitleri burada, bizler buradayız. BDP'li milletvekili arkadaşlarımız da burada. Biz kamuoyunun, Türkiye'nin şunu iyi bilmesini istiyoruz. Defalarca oy sayımı yapıldığı söyleniyor ama oylar ilk kez dün sayılmaya başlandı. Ağrı'da daha önce sayım yapılmamıştır. Bunu özellikle üstüne basa basa söylemek istiyoruz. Sandıkta, torbada ne çıktıysa herkesin buna rıza göstermesi lazım. Biz bunu kamuoyuna deklare ediyoruz. Ağrılı insanlarımız çok asaletli insanlardır. Ağrı'nın vermiş olduğu bir karar, netice vardır. Sandıktan ne çıkarsa çıksın, hepimizin başının tacıdır. Bu karara kimsenin itirazı olmaz."

Sağduyu çağrısı

Milletvekili Aksoy da kentte gerginlik olmaması için herkese görev düştüğünü dile getirdi.

Sayımların 15 veya 16 kez sayıldığı yönünde kamuoyunda oluşan algının yanlış olduğunu ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

"İnsanlarda, çok doğru olmamasına rağmen, oy sayımının 15-16 kez yapıldığı konusunda bir algı var. İtirazların sayısı fazla olduğu için böyle bir algı oluştu. İnsanların aklında, 'ne edip, edip BDP'nin elinden belediyeyi almak istiyorlar' şeklinde bir algı oluştu. Bunun değişmesi adil ve adaletli davranmaktan geçer. Biz insanları ikna ve teskin etmek için herhangi bir şiddet olayına maruz bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Demokrasinin kazanması için gereken yapılmalı. Gerginlik yaşanmaması için alınan güvenliğini görüyoruz. Şehrin durumu belli. Bakın buranın etrafına. Her vicdanlı adam bundan rahatsız oluyor ve Ağrı halkı da rahatsız. Gerginlik yaşanmaması için herkese sorumluluk düşüyor. Emniyetin ilgili görevlileri de sorumlu davranmalıdır. Devletin kendisidir asıl sorumlu davranması gereken. Yani AK Parti iktidarıdır. Bizler elimizden geleni yapıyoruz olayların çıkmaması için ama onların da duyarlı davranmasını istiyoruz."

AK Parti Belediye Başkan adayı Arslan ise demokrasinin gereğinin tahammül olduğunu hatırlatarak, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

"Halkın iradesine herkes saygılı olmalı"

Araç ve yaya trafiğine kapatılan Erzurum Caddesi'ndeki Adalet Sarayı'nda, oy sayımı devam ederken, BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık, buraya gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Sakık, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı oy torbalarının yırtık olduğunu ileri sürdü. Adalet Sarayı önünde adalet beklediklerini belirten Sakık, şunları söyledi:

"Biz aslında alınan karar doğrultusunda ne yapılmak istendiğini çok açık ve net, ne yapılmak isteniyor onu paylaştık. Hayat bizi teyit etti. Belirli sandıklarda oyların değiştirildiğine dair kurulda bulunan arkadaşlarımızda birebir tanıklık ettiler. 1125 nolu sandıkta daha önceki tutanaklar da bizim oylarımız 114'ken bu kez yapılan sayımda elimizdeki tutanaklardan konuşuyoruz, 4 oyumuzun olmadığını, 4 oyun AKP'ye yazıldığı, bağımsıza çıkan 4 oyun da ortadan kaybolduğunu gördük. Torbaların da bir bütün olarak sökülerek açık olduğunu biz resimleyip arkadaşlarımızla paylaştık."

Sakık, belediye başkan adayı olmasının tek sebebinin Ağrı'da çözüm sürecinin devamını sağlamak ve demokratik siyasetin hayat bulması olduğunu ifade etti.

Çevresindekilere sürekli sağduyu çağrısında bulunduklarını dile getiren Sakık, "Bugüne kadar bu kentte küçük bir şey olmasın diye gecemizi gündüzümüze kattık. Bu şehirde barışın, demokrasinin hukukunu oluşturmak için biz buralarda çırpındık. Hala çırpınıyoruz. Bütün arkadaşlarımızı sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Biz şunu açık ve net olarak söylüyoruz. Değil bir belediye başkanlığı, 550 milletvekili bir damla kan etmez. Bir damla kanın akmaması için çaba gösteriyorsak, herkesinde bizim bu hassasiyetimize saygı göstermesi lazım. Halkın iradesine herkes saygılı olmalıdır" diye konuştu.

Sakık, bir gazetecinin şu ana kadar kaç sandıkta oy sayım işleminin yapıldığını sorması üzerine, 27 saattir sayım işleminin sürdüğünü belirterek, "Bu gidişle cumhurbaşkanlığı seçimleriyle Ağrı Belediye Başkanlığı seçimleri aynı gün açıklanacak" dedi.

Oylar 2. kez sayılıyor

31 Mart Pazartesi günü BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını bildirmiş, bu karara AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar neticesinde bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılmıştı.

AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan da Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yaptıkları tüm oyların yeniden sayılmasına ilişkin itirazlarının oy çokluğuyla reddedildiğini bildirmişti. 4 Nisan Cuma günü AK Parti İlçe Başkanı Zeynel Yerlikaya'nın itirazını değerlendiren  Ağrı İlSeçim Kurulu Başkanlığı, 196 sandıktaki oyların yeniden sayılmasına karar vermişti.

YSK bazı itirazları sonuçlandırdı

YSK, Gaziantep'in Araban, Kahramanmaraş'ın Göksun ve Pazarcık ilçelerindeki yerel seçim sonuçlarına yönelik itirazları karara bağladı.

YSK'dan edinilen bilgiye göre, Araban'da CHP'nin, Göksun'da MHP'nin, Pazarcık'ta ise CHP'nin yaptığı itirazlar reddedildi.

Bu 3 ilçede de seçimi AK Parti'nin adayları kazandı.

Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs