En Sıcak Konular

AK Parti yerel seçim sonuçlarını değerlendirecek

6 Nisan 2014 11:45 tsi
AK Parti, 30 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimin sonuçlarını ayrıntılı olarak değerlendirecek.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken,  yerelseçim sonuçlarını mutlaka değerlendireceklerini belirterek, "Genel değerlendirmeden başlayarak büyükşehir, iller, ilçeler, beldeler düzeyine kadar ele alacağız. Kazandığımız yerlerle ilgili durumlara bakıp, kaybettiğimiz yerlerle ilgili olarak neden kaybettiğimiz, aday belirlemeden tutalım da teşkilatın çalışmaları, orada daha önce bizim belediyemiz varsa, onun yapmış olduğu yanlışlar hatalar olabilir, birçok sebebi dikkate alarak değerlendirme yapacağız" dedi.
 
Değerlendirmenin birkaç ay alabileceğine işaret eden  Şentop, öncelikle sağlıklı verilerin ellerinde olması gereğini vurguladı.   
 
Yerel seçimleri tüm siyasi partilerin doğru değerlendirmesi gerektiğine dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti:
 
"Her seçimde olduğu gibi hazırlanıyoruz. Bir sınava giriyoruz, sözlü bir sınava. Nihayetinde millet notunu veriyor. Herkesin aldığı not önünde duruyor. Muhalefet geçer not alamamıştır,  sınıfta kalmıştır. Sınıfta kaldığı için de bağırıp çağırıp, 'öğretmen notumu yedi, taraflı davrandı, ben doğru yazdım ama...' veya 'bizim çocuk çok zeki ama çalışmıyor' pozisyonlarından kurtulması lazım, 'biz haklıyız ama anlamadı' havaları yanlış. Bir kere millete saygı gösterilmesi lazım, milletin dirayetine, ferasetine de saygı göstermek de lazım.  Milletimiz her zor dönemde Türkiye'nin gidişatına, kaderine el koymuştur. Bu nedenledir ki kritik dönemlerde seçimlere katılım oranı çok yüksek olmuştur. 1950 seçimlerinde katılım oranı yüzde 90'a yakın gerçekleşmiş, sonrasında millet değişimi sağladığı için 1954 ve 1957 seçimlerinde düşmüş.  Sonraki dönemlerde kritik zamanlarda, 1961 ve 1965  var. 1983'te katılım  oldukça iyi, 1994 yerel seçimlerinde yine katılım iyi olmuş. 2002'de katılım biraz daha düşük. Devam yönünde irade olduğunda katılım düşük oluyor. Ama bu seçimlerde devam yönünde irade olduğu halde, bu iradeye güçlendirecek, teyit etmek ve destek vermek için katılım yüzde 89,2 gibi oldukça yüksek. Yerel seçimler bakımından 1980'den beri, 1994 yılından sonraki  katılım oranının yüksek  olduğu ikinci yerel seçim oldu. "
 
"Olayların yüzde 90'ı muhtarlık seçimleriyle alakalı"
 

Şentop, seçim sonuçlarına yapılan itirazlar ve çıkan olaylar açısından, her seçimde benzer durumların yaşandığını dile getirerek, "Geçersiz oylar konusunda endişe ettik. Geçersiz oy oranı daha mı yüksek çıktı diye....Hayır. Her seçimin özelliklerine göre biraz fazla, biraz eksik ama tolere edilebilir bant içinde oluyor" dedi.
 
Muhtarlık seçimleriyle ilgili olarak biraz fazla gerginlik olduğunu ifade eden Şentop, önceki seçimlere göre muhtar adayı sayısının daha fazla olduğunu kaydetti. Muhtarlığa talebin fazla olduğunu, bunun da muhtarların imkanlarının iyileştirilmesinden kaynaklandığına işaret eden Şentop, "Talep fazla olunca, çekişmeler sert oluyor. Olayların yüzde 90'ı muhtarlık seçimleriyle alakalıydı. Bazı yerlerde kişisel sebeplerle sert tartışmalar yaşanmış olabilir. Olaylara Türkiye genelinde seçim itibarıyla baktığımızda, dikkate alınacak bir şey değil" diye konuştu.
 
"Millette mi sorun var, sizde mi sorun var?"
 
Milletin seçimlerde ortaya çıkardığı tabloyu küçümsememek, önemsemek gerektiğini belirten Şentop, "Ne yapalım anlamadı, bir daha anlatalım" tavrının doğru olmadığını söyledi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrasındaki tavrının yanlış olduğunu, "millet anlayana kadar devam edeceğiz" dediğini ifade eden Şentop, "Niye böyle söylüyorsun? Diyelim millet bu seçimde anlamadı, 2004, 2007, 2009, 2011'de de mi anlamadı? Millette mi sorun var, sizde mi sorun var? Madem bu kadar uzun zaman, 50 yıldır millet sizi anlamıyor diye iddia ediyorsunuz, acaba millet sizi anladığı için mi size bu kadar az destek veriyor? Sizin durumunuzda mı bir sorun var? Onu dikkate almak lazım. Millet seçimlere, siyasete önem veriyor. Siyasetçilerin de seçim ve siyasete milletin verdiği kadar önem vermesi lazım. Sonuçları da bu ciddiyet içinde değerlendirmek lazım" dedi.

aa


Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs