En Sıcak Konular

ABD, Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılayabilir mi?

5 Nisan 2014 16:22 tsi
ABD, Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılayabilir mi? Avrupa, Rus gazının kesilmesinden korkuyor: bu halde örneğin Almanya’da yakıt yalnız iki aya yetecek, AB üyesi olan bazı devletler ise, Ukrayna ile “gaz savaşı” döneminde artık yer aldığına göre birkaç gün sonra gaz sıkıntısı duymaya başlayacak.

Rusya enerji kaynakları ithalatının olası sınırlanmasına ilişkin Avrupa’da yer alan tartışmalar, Ukrayna’da siyasi durumun keskinleşmesinden ve Kırım’ın Rusya terkibine alınmasından sonra sert şekilde aktifleşti. Washington’un Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar bunun ek teşviki oldu. Bir bütün olarak, AB’nin Rusya’dan şiddetli bağımlılığını tanıyan Amerika, yine de bu sorunda Avrupa-Atlantik dayanışmasına bel bağlıyor. Avrupalılar ise bu dayanışmanın karşılıklı olması, ABD’nin ise kendi tarafından, Eski Dünyadaki ekonomik duruma olumsuz etki yapan ve popüler olmayan siyasi kararların yükünü AB ile paylaşması gereğine işaret ediyor. Söz konusu, Avrupa’ya Amerikan kaya gazının ihracatı.

Şimdi Washington, bu sürecin bir an önce çalıştırılması üzerinde düşünüyor. Fakat 2016 yılından önce herhangi değişiklikler beklenmemeli. Günümüzde kaya gazının ihracatı için teknik olanaklar yok. Rusya ile karşıduruşma yolunu seçmesi halinde, AB’nin önümüzdeki günlerde herşeyi tek başına yapması gerekecek. Bu yükü kaldırabileceği olası değil. Sonuçta Avrupalı, örneğin, Almanyalı politikacılar ve böyle bir perspektife hiç sevinmeyen yerli iş adamları arasında anlaşmazlık çıkıyor. Ulusal enerji enstitüsü müdürü Sergey Pravosudov yaptığı açıklama şöyle

"Avrupa’nın Rusya gazından vazgeçebileceğine ilişkin iddialara gelince, yakın bir perspetkifte bu olanaksızdır. Sıvılaştırılmış gazın kabul edilmesi için Avrupa’da terminaller artık kurulmuştur. Ama terminaller, yalnız yüzde 20-30 doldurulmuş bulunuyor. Gaz buraya gelmiyor. Gaz, fiyatların yüksek olduğu yerlere sevkedilir. Her şeyden önce Asya’ya: Japonya, Çin ve Güney Kore’ye. Avrupa’da daha 100 terminal kurulsa bile, bu havaya atılan para olacak.

Amerikan sıvılaştırılmış doğal gazın kapsamlı şekilde ihracatından söz etmek de olası değil. Bu olanaksız bir şeydir. Buradaki üretim pratikte hiç artmıyor. Gaz üretimine yatırımlar azalıyor. Dolayısıyla, önümüzdeki yıllarda gaz üretiminin azalacağına tanık oluruz. Bu, sadece boş konuşmalardır. Havanın sarsıltılmasından ve ihtirasların körüklenmesinden başka bir şey değil.

Prensipte Amerika, kaya gazının tümünü Avrupa’ya sevkedebilecek. Fakat bu sırada Amerikan pyasası boş kalacak. Fiyatlar mutlaka yükselecek. Ulusal ekonimi için bunun çıkarı olmayacak. Aslına bakılırsa Amerikan ekonomisinin Avrupa ekonomisine para yardımında bulunması, pazar karşıtı ve saçma bir adım sayılabilir. Ayrıca, Avrupa’nın enerji bağımsızlığı ile ilgili sorun altyapı problemine bağlı."

Rusya'nın Sesi



Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs