En Sıcak Konular

ADD’nin “gençlik kampları”nın perde arkası!

23 Ağustos 2007 13:02 tsi
ADD’nin “gençlik kampları”nın perde arkası! Fazlasıyla “resmi” bir sivil toplum kuruluşu olan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin son taarruzu “gençlik kampları” oldu. Sıkı disiplinin uygulandığı bu kamplarda yatmak, kalkmak, sigara içmek bile sıkı kurallara bağlı. iyibilgi,

Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde oldukça önemli bir rol oynadı. Bu rol genel ivmesini “laik Cumhuriyet” temasına oturttu ve kendini en belirgin biçimde, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük ve bazı küçük illerde yapılan çok katılımlı “Cumhuriyet Mitingleri”nde gösterdi.

Tabii bu süreç bir yandan “laiklik” temeli ve önemi üzerine ADD’nin duruşunu betimlerken, öte yandan, hiçbir zaman isim zikredilmese de AKP hükümetine ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’e muhalefeti tanımladı.

Karşılık olarak da özellikle medya ve bazı toplum kesitlerinin eleştirilerine uğradı. Bu eleştirilerden ADD yöneticileri de zaman zaman paylarına düşenleri aldılar. Derneğe yöneltilen eleştirilerin başında ise bu tutumun gayr-ı demokratik olduğu, kendini bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlayan ADD’nin aslında fazlasıyla “resmi” bir konumlandırma içinde olduğu temeline dayanıyordu.
Dernek kurucu ve yöneticilerinin büyük kısmının genellikle son derece laik fikirleri ile temayüz etmiş ve yine bir kısmının da asker kökenli olmaları da -başta dernek başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur olmak üzere- bu bakışı pekiştirdi.

Cumhuriyet Mitingleri’nin ve 22 Temmuz seçimlerinin ardından ise ADD’nin ismi aynı sıklıkla anılmaz oldu. Ta ki gazetelere yansıyan bir başka habere kadar. Bu haber ADD’nin “gençlik kampları” ile ilgiliydi.
Habere göre Dernek, ücretsiz düzenleyeceği bir kampta gençlere Atatürkçülük dersleri verecek, emekli askerler tarafından yönetilen kampta gençler, askeri düzende hareket edecekti. Yine kampta sıkı kurallar uygulanacak, sabah 07.00’de kalkılıp spor yapılacak ve mıntıka temizliği gerçekleştirilecekti.

Kamp alanındaki tüm işler, yine kampa katılan gençler tarafından yapılacak, 24 Ağustos’ta Afyon’da düzenlenecek olan kampta Ercan Çitlioğlu ve Alparslan Işıklı da gençlere ders verecekti. 3 günlük kamp boyunca gençlere, ‘Çağdaş Türkiye’nin Temel Sorunları Hakkında Atatürkçü Çözüm Önerileri’, ‘Tam Bağımsızlığın Dayandığı Temel İlkeler ve Çağdaş Uygulama Esasları’, ‘Büyük Taarruzun Planlanması ve İcrası’ konularında seminerler verilecek.

Kamp nizamnamesi

Hal böyle olunca bu kampta tam olarak ne yapılacağı da ilgi çekti ve ADD’nin kendi internet sitesinde de duyurulduğu gibi neler yapılacağı da kamuoyuna duyuruldu. 

Birkaç madde şöyleydi: Saat 07.00’de kalkılacak, spor yapılacak, seminerlere geçilecek. Saat 23.00’te yatılacak. Kamp süresi boyunca hazırlanan programa uyulması zorunludur.
Hiçbir kampçı izin almaksızın kamptan ayrılamaz. Kampçıların hangi çadırda kalacakları ve kimlerle kalacakları yönetim tarafından belirlenecektir. Çadırlarda sigara içmek, kamp alanına izmarit atmak yasaktır. Kampta yapılacak tüm işler ve güvenlik, yapılacak görev dağılımı ile kampçılar tarafından sağlanacaktır.

Bu maddeler ilk bakıldığında hemen göze çarpan daha doğrusu hissedilen, oldukça “disiplinli” bir programın yapıldığıydı. Hatta bazı basın organları bu hali açık biçimde “sertlik” olarak tanımladı.
Esasen gençlik kampının yapılacağını duyuran ve ADD Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Kurtaslan tarafından dernek şubelerine gönderdiği yazıda, gençlik kampının amacı da oldukça sert ifadelerle belirtiliyordu, ‘Büyük Taarruzun 85’inci yıl dönümünde, tarihi mekanda, ulusal tarih bilincini vermek üzere, ADD üyesi gençler ve ADD üyesi olmaya aday gençler arasında dayanışma duygularını geliştirerek, ülkemizin ulusal bağımsızlığının korunması çerçevesinde aynı çelikleşmiş iradeyi ve kararlığı yaratmak’.

Doğrusu hem kamp programı hem bu davet oldukça askeri tonlamalar içeriyor. Tabii gençleri eğitecek hocaların seçimi de ilginç. ‘Teröre Karşı Mücadelede ADD’nin katkısı ne olmalıdır’ konulu sunum yapacağı duyurulan Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu gibi.
Daha doğrusu hoca seçiminde bir sorun yok ama bu dersin bir gençlik kampında ne anlatacağı garip.

“Kamp” ne demek?

“Gençlik kampları” kavramı aslında hiç de yeni veya bilinmeyen bir şey değil. Dünyanın birçok ülkesinde gençlik kampları düzenleniyor ve büyük katılımlar oluyor.
Türkiye’de de birçok örneği mevcut. Özel veya resmi kurumlar zaman zaman gençlik kampları düzenliyor. Fakat bu gençlik kampları genellikle, yaz dönemine ve tatile denk düşen, bir kısmı tatil imkânı olmayan gençleri sosyal yardım programları içinde ağırlayan, bir kısmı yine gençlerin sosyal faaliyetler ve eğitim eksiklerini tamamlamaya yönelik ama aynı zamanda yine ağırlıklı olarak tatil olanakları sunan kamplar.
Bu kamplarda gençler bir yandan “okul dersleri” ile ilgili eksiklerini tamamlarken -ki bir kısım gençlik kampları neredeyse tek bir amaca yönelik olabiliyor; yabancı dil kampları gibi- bir yandan da yine programlanmış biçimde tatil, deniz ve eğlence fırsatları sunuyor.
ADD’nin gençlik kampı ise yapısı itibariyle bunlardan daha farklı olduğunu hissettiriyor. Gençlere belli bir siyasi doktrin ve bu doktrine bağlı olarak neler yapılması gerektiğine ilişkin teorik bilgiler de sunuyor.
Peki bu kötü mü? Hayır. Çünkü ADD, bu ideolojik konsepti Atatürkçülük ana felsefesi üzerine kuruyor. Verilen bilgilerin bu doğrultuda olması sorun değil. Sorun gençlik kamplarının bu şekilde tasarlanmış olması.
Zira şu veya bu ideolojik eğitimin gençlere kamplar eliyle verilmesi fikri dünyada da pek taraftar bulmuyor. Bunun iyi bir eğitim yöntemi olup olmadığı tartışmalı olduğu gibi, bir ideolojinin “kamp formülasyonu” ile verilmesinin tatsız örnekleri de çok.

Son örnek Rusya…

En yakın örnek Rusya.  Bu konudaki haberlere göre Devlet Başkanı Vladimir Putin, iktidarını güçlendirmek için gençleri kullanmaya karar verdi. Ülkenin dört bir yanından topladığı 14-25 yaş arası genç Ruslar’ı “güçlü ve bağımsız Rusya” idealini korumaları için yetiştiriyor, sonra da iş vaatleriyle kendi adına çalıştırıyor. Rusça’da “bizim” anlamına gelen ve açılımı “Genç Demokratik Antifaşist Hareket” olan Nashi ordusunda yetişen gençlerin sayısı onbinleri buldu.
Dünya Nashi ordusunun gelişimini endişeyle izlerken gençlere her geçen gün yenileri katılıyor. Putin’in gizemli sağ kolu Vladislav Surkov tarafından kurulan Nashi örgütünün mensupları, “aynı ideallere sahip büyük bir aile” olmak için her yaz 2 hafta ücretsiz kampa gidiyor. Gençler her sabah kalkıp koşuya çıkıyor, egzersiz yapıyor.

Her gün 3 ayrı konferansa katılıyorlar. Konferans başlıkları “Rusya’nın gücü”, “Rusya’yı yıkmak isteyenler” ya da “Rusya tekrar dünya lideri olacak” gibi konular oluyor. Toplantılara katılmak mecburi... Herkesin bileğinde manyetik bileklikler var. Bunları kapıda okutup içeri giriyorlar. Üç kez konferansa gelmeyenler herkesin içinde aşağılanıp kamptan atılıyor. Evlerine dönmelerine de yardımcı olunmuyor. Ayrıca herkesin Nashi sembolü olan kırmızı tişörtler giymesi şart koşuluyor.

The Times’a konuşan bir genç kız “Böylece orduyu da etkileyebiliyoruz” diyor. Nashi’nin ana hedefi Ukrayna ve Gürcistan’da yapılan Batı destekli devrimlerin Rusya’da meydana gelmesini engellemek. Bu yüzden geçen yıl Moskova’da 10 bin kişiye bedava telefon dağıtarak devrimden şüphelenirlerse kendilerini aramalarını söylediler. Nashi Sovyet döneminden kalma bir heykeli kaldıran Estonya büyükelçisini de tartaklamıştı.
Nashi kampındaki kız ve erkek öğrencilerin tamamına askeri eğitim de veriliyor. Kamptan mezun olduklarında ordunun içinde çalışacakları için silah kullanmayı mutlaka öğreniyorlar. Gençlere “Rusya’yı savunurken her türlü yönteme ihtiyaç duyabilirsiniz” uyarıları yapılıyor.

Hitler gençlik ordusu kurmuştu

Tabii gençlik kuruluşlarının veya kamplarının pek anımsanmak istemeyen bir eski örneği daha mevcut. Bu örnek Nazi dönemine ait. İkinci Dünya Savaşı ve Yahudi katliamının mimarı Adolf Hitler’in 1933 yılında iktidara gelmeden hemen önce kurduğu gençlik ordusu. Adı “Hitler Gençliği” olan gruba 12- 24 yaş arası gençler alınıyordu. Kamplarda Nazi propagandası öğretiliyor ve bağımsız Almanya için savaşmaları öğütleniyordu. 1938’de bu gençlerin sayısı 730 bine kadar çıkmıştı. “Jungsturm Adolf Hitler” bu kuruluşlarda Nazi propagandası yapılıyor ve fiziksel ve ideolojik olarak gençler eğitiliyordu.

ADD'nin kamp programı için tıklayın!

www.iyibilgi.com



Bu haber 8,497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,811 µs