En Sıcak Konular

Dışişleri‘ne hava saldırısı!

4 Nisan 2014 08:43 tsi
Dışişleri‘ne hava saldırısı! Bakanlıktaki kritik dinleme karadan değil, havadan yapılmış!

Bakanlıktaki dinlemeyle ilgili yapılan incelemelerde henüz somut bilgi ortaya çıkmadı. Akşam, hiçbir istihbarat biriminin envanterinde görünmeyen “casus bir cihazın” paralel yapının eline geçtiğini öğrendi.. Dinlemelerin bu cihazla havadan yapıldığı öne sürüldü.

Paralel yapının 17 ve 25 Aralık operasyonları tutmayınca çeşitli planlarını devreye soktu, tapeler, montajlar, kumpaslar derken Dışişleri Bakanlığı’ndaki ülkenin ulusal güvenliğine yönelik toplantının dinlemelerinin internete bardağı taşıran son damlaydı. Dışişleri dinlemesinin internete sızması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi başta olmak üzere AK Partili hemen hemen tüm siyasetçilerin illegal olarak dinlenmesini bile geride bıraktı.

NE CİHAZ VAR NE BELGE

Kamuoyunun vatan hainliği olarak nitelendirdiği dinlemelerin nereden ve nasıl yapıldığının araştırmaları ise devam ediyor. Müfettişler, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı (KOM) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) yaptığı incelemelerde ne cihaza ne de bir belgeye ulaşabildi. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde son günlerde hararetli bir tartışma ve merak başladı. Ardından dünyada sadece ABD ve Türkiye’de bulunan çok gelişmiş bir havadan dinleme-izleme cihazının paralel örgütün eline geçtiği ve dinlemede kullanıldığı iddiası ortaya atıldı. Cihazın özellikleri, Türkiye’ye getirilişi ve geldikten sonraki öyküsü oldukça sıra dışı.

5 YIL ÖNCE GELDİ

TSK birimlerinden edinilen bilgilere göre, dünyanın en ileri izleme, dinleme ve takip cihazı olan bu süper alet, yaklaşık 5 yıl önce Türkiye’ye getirildi. Ancak hiçbir resmi envantere kaydedilmedi ve Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı (GES) tarafından kullanıldı. Zaman zaman başka askeri istihbarat birimleri de kullanmaya devam etti. Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ve en gelişmiş dinleme sistemlerini bünyesinde barındıran GES, bütün envanter varlığıyla birlikte Ocak 2012’de Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) devredildi.

ENVANTERE KAYDEDİLMEDİ

Ancak zaten kayıtlarda yer almayan bu süper cihaz MİT’e verilmedi. Devrin gerçekleştiği sıralarda cihaz, Hava Kuvvetleri İstihbaratı birimlerince kullanılıyordu. İddialara göre bu cihaz paralel yapı üyelerinin elinde. Bugüne kadar da Türkiye’yi sarsan tüm kritik dinlemeler  bu cihaz üzerinden yapıldı. Şimdi istihbarat birimleri bu cihazın nerede olduğuna ve dinlemeleri nasıl yaptığına yönelik ipucu arıyor.   

KİMSE ALMAK İSTEMEDİ

TSK kulislerinde yayılan iddialara göre, süper cihazın akıbetiyle birlikte paralel örgütün TSK içinde giderek güçlenmesi birbiriyle ilişkili. Bu arada TSK, MİT’e bile devredilmeyen cihaza sahip olmanın sakıncalarını gördü ve kurtulmanın yollarını aradı. Havacılar cihazı önce Jandarma İstihbarat’a vermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Başka birimler de istemeyince, zaten envanter de hiçbir kaydı olmayan cihaz ortadan kayboldu!



Bu haber 1,051 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs