En Sıcak Konular

Araplar Brüksel'de 11 Eylül günü yürüyüş izni istedi

23 Ağustos 2007 12:51 tsi
Avrupa Arap Birliği (AEL), 11 Eylül 2007'de Brüksel'de, ''İslam korkusu ve ırkçılığa karşı'' yürüyüş düzenlemek için resmi makamlardan izin istedi.

''Avrupa'da İslamlaşmayı durdurmak'' hedefinde olduğunu ileri süren ''Stop the Islamisation of Europe'' (SIOE) isimli bir kuruluşun 11 Eylül 2007 tarihinde Brüksel'de ''Avrupa'nın İslamlaşmasına karşı'' düzenleyeceğini açıkladığı gösterinin tartışmaları devam ederken, AEL'nin karşı gösteri için izin talebi endişe ve gerginliği artırdı.
      SIOE'nin gösteri izini almak için yaptığı resmi başvuruyu reddeden Brüksel Belediye Başkanı Freddy Thielemans, ret kararına gerekçe olarak, ''Brüksel'deki Müslümanların, SIOE'nin kindar ve İslam karşıtı mesajlarına sert tepkiler göstermesi endişesi'' üzerinde durmuştu.
      Thielmans'ın, AEL'nin gösteri izin talebine de olumsuz yanıt vermesi bekleniyor.
      AEL, konuya ilişkin açıklamasında, SIOE'nin gösteri girişimine karşı tavır almadığını ve itiraz etmediğini, fikir ifade özgürlüğünden yana olduğunu, kendi talebinin olumlu karşılanmasını beklediğini anlattı.
      Belediye, ''olası çatışmaları önlemek için'' SIOE gösterisini yasakladığını açıklarken bu karara tepki gösterenlerle yandaş olanlar arasında tartışmalar da devam ediyor. Aşırı sağcı örgütlerle bağlantısı bulunmadığını savunan İngiltere ve Danimarka kökenli SIOE, konuya ilişkin açıklamasında, ''İslami yaklaşım ve uygulamaların Avrupa'yı işgaline karşı mücadele verdiğini'' iddia ediyor.
      ''Müslümanların Avrupa'da, demokrasi ve eşitliği yıkan şeriat kurallarını geçerli kılmayı denediklerini'' öne süren SIOE, bu yaklaşımın Avrupa ülkeleri anayasalarına aykırı olduğunu anlatıyor.
      Belçika'nın Flaman kesimindeki aşırı sağcı parti Vlaams Belang'dan (Flaman Menfaati) destek bulan SIOE, Brüksel Belediyesinin kararı üzerine ''düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini'' savunarak, 11 Eylül'de Avrupa Parlamentosu önünde ''on binlerce gösterici'' toplamak hedefinde olduğunu tekrarladı.
      SIOE temsilcisi Alman Udo Ulfkotte, gösteri izini almak için Danıştaya başvurduğunu bildirdi.
      Ulfkotte, izin alınmasa dahi Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ''turist'' olarak gelecek 20 bin taraftarın 11 Eylülde Brüksel'de buluşacağını, aynı tarihte doğan Brüksel Belediye Başkanı Thielemans'ın ''doğum gününü kutlayacaklarını'' anlatıyor.
      Sivil toplum kuruluşlarının bir kısmının desteğini alan Brüksel Belediye Başkanı Thielemans ise yasaklama kararının değişmeyeceğini bildirdi.
      Brüksel'de, 11 Eylülde olası korsan gösterilere karşı güvenlik önlemleri alınacağı ifade ediliyor.

Milliyet



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,122 µs