En Sıcak Konular

Küresel ısınma sebze ve meyve üretimini düşürdü

23 Ağustos 2007 12:30 tsi
İzmir'in Urla İlçesi Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, küresel ısınma nedeniyle ilçede sebze ve meyve üretiminde yüzde 25 oranında düşüş olduğunu iddia etti.

Urlalı çiftçinin önemli gelir kaynağı olan sebze ve meyvelerde küresel ısınmanın etkisiyle üretim düşüşü yaşandığını söyledi.

Bamya, domates, kavun gibi ürünlerin önemli kısmında topraktaki kuruma nedeniyle yeterli ürün alınamadığını kaydeden Kılınç, şöyle konuştu:
“İlkbaharda tohumların ekilmesinden sonra yağmurun hiç yağmaması ve böylece tohumun gerekli nemden mahrum kalması nedeniyle ürün azalması var. Güz sebzesi ve meyvesi olarak bilinen ikinci ürünlerinde de sıcaklığın devam etmesi ve yağış olmaması durumunda üretim düşüşü bekleniyor.”

Urla'daki su kuyularının da yeterli olmadığını dile getiren Kılıç, halen ilçede 2 bin 500 adet dalgıçla çalışan sondaj ve eski zamanlardan kalma 200-250 civarında kuyu bulunduğunu, bu kuyulardan yarısında su kalmadığını kaydetti. Bu kuyuların yeterli olmadığına dikkat çeken Kılınç, yer altı sularının kullanımıyla ilgili belediye, ilçe tarım ve ziraat odasının birlikte çalışması gerektiğini bildirdi.

Urla'da konut kooperatiflerinin kendi arazilerine açtıkları su kuyularıyla o civardaki çiftçilerin kullanacağı suyu bitirdiklerini ileri süren Kılınç, “Küresel ısınma devam ettiği sürece çayır-çimen sulamaları bitirilmelidir. Kooperatiflerin kullandığı yer altı sularına kısıtlama getirilmeli, park ve bahçelere susuz yetişen zeytin ağaçları dikilmelidir” dedi.

“TATAR BARAJI URLA VE KÖYLERİNE GEREKLİ SUYU SAĞLAYACAKTIR”

Urla'nın İçmeler mevkiine yapılacak Tatar Barajının, ilçe ve köylerin su ihtiyacını karşılamaya yeterli olacağını ifade eden Kılıç, barajda toplanan suların Zeytineli, Zeytinler, Barbaros ovaları ile Küpalan ve Torhasan bölgesinin yer altı kaynaklarını da besleyeceğini söyledi.

Urla'da yaklaşık bin 800 dönüm kapalı alanda seracılık yapıldığını anlatan Kılınç, bunun yüzde 40'ının sebze yetiştiriciliğinde, yüzde 60'ının kesme çiçek yetiştiriciliğinde kullanıldığını, ancak kesme çiçeği pazarlama aşamasında sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi. Urla'da Yarımada'ya hitap edecek bir çiçek hali yapılması gerektiğini de dile getiren Kılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesine bu konuyla ilgili başvuruda bulunduklarını, olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Hürriyet

 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs