En Sıcak Konular

Yurtta türban dünyada türban

23 Ağustos 2007 11:59 tsi
Yurtta türban dünyada türban    
Çankaya ekseninde alevlenen türban tartışması dünya gündeminde. Reuters dünyanın çeşitli ülkelerinde başını örten kadınları haber yaptı. En sıkıntılı Türkiye..

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı, eşi Hayrünisa Gül’ün de first lady olarak Köşk’e çıkması tartışılırken türban dünya gündemine de girdi.

Reuters, türban konusundaki haberinden İslam ülkelerinde ve ABD’de türbanlı kadınlar konusunu tartışmaya açtı. Türkiye’nin çalışan türbanlı ve peçeli kadınlara en az müsamaha gösteren ülke olduğu belirtilen haberde, Suudi Arabistan’dan ABD’ye birçok ülkede türban ve peçe takanların kamusal alanda karşılaştıkları güçlükler ele alındı.

Haberde ülkelerdeki türban konusu şöyle özetlendi:

BAE: Ülke genelinde kadınlar dini inançları ve dayatmalar gereği peçe takmak zorunda. Turistik Emirlik Dubai’de ise peçeli kadınların iş bulma şansı yok. Dubaili kadınlar iş hayatında şık bir elbise üzerine renkli türban takmayı tercih ediyor.

Suudi Arabistan: Kadınlar iş hayatı dahil her alanda peçe takıyor. Farklı giyim tarzına şeriat yasaları gereği anlayışla yaklaşılmıyor.

Kuveyt: Ülkede polisi, memuru ve ev hanımı tüm kadınlar genellikle peçe takıyor. Kadınların toplumsal hayattaki rolü artsa da giyinme özgürlüğü yok.

Mısır: Peçe tartışma konusu. Kadınların büyük çoğunluğu peçe yerine türbanı tercih ediyor. Bir öğrenci peçe takmasını yasaklayan okul yönetimine karşı açtığı davayı kazandı.

Pakistan: Ülkede kadınlar genellik türban takıyor. Aşırı dincilerin yaşadığı bölgelerde ise peçe yaygın.

Endonezya: Kadınlar genellikle türban takıyor, peçelilere nadiren rastlanıyor. Şeriat kurallarının uygulandığı Aceh’te bile kadınlardan türban takması isteniyor.

Türkiye

Türkiye’yi inançlarına göre giyinenlerin en büyük güçlüklerle karşılaştığı ülke olarak gösterdi. Türkiye’de laik yasalar nedeniyle çalışan kadının başörtüsü takmasının bile başlı başına bir sorun olduğu yorumuna yer verildi. Başı örtülü kadınların devlet sektöründe çalışmasının yasak olduğu, imajının zedelenmesini istemeyen özel sektörün de bu yasağa uyduğu ifade edildi. TESEV araştırmasına göre ülkedeki kadınların yüzde 60’nın başının örtülü olduğu ancak üniversitelerde örtünmenin yasak olduğu, bu nedenle bazı öğrencilerin peruk takma zorunda kaldığı, birçok şirkette sadece temizlikçi kadınların başını örttüğüne dikkat çekildi. Türkiye’nin yüzde 27 ile OECD’de (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) çalışma hayatında kadının rolünün en düşük oranda olduğu üye ülke olduğu belirtildi. Ajansa konuşan Avukat Fatma Benli, başını örttüğü için duruşma salonlarına çıkarak görevini yapamadığını belirterek “ İş bulma şansınızın düşük olduğunu bildikleri için de daha düşük ücret veriyorlar” dedi.

ABD: Müslüman kadınlar dilediği gibi giyinmekte özgür. Türban takanına da, peçelisine de, mini eteklisine de rastlamak mümkün. Pakistanlı göçmen Zerka Abid ABD’de çalıştığı şirkette Halkla İlişkiler Müdürlüğü yapıyor. Abid, daha önce de NBC televizyonunda haber editörü olarak çalıştığını belirterek “Örtülü bir kadının istediğini yapabileceğini ve kariyerinde yükselebileceğini kanıtladım” diyor.

ABD’de işleri zor

TÜRBAN konusu ABD gündemine de geldi. CNN televizyonu, Türkiye’de cumhurbaşkanı seçimleriyle yeniden tartışma konusu haline gelent türban konusunun, ABD’de bir tehdit unsuru hatta terörizm simgesi olarak algılandığını bildirdi. ABD’deki Müslüman kadınlarının yarısının türban takmasından dolayı kötü muameleye uğramasından endişe edildiğini duyuran CNN televizyonu, Müslüman kadınların ‘Başörtümüz tehdit değil’ görüşlerini de aktardı. Habere göre, New Jersey’de yaşayan bir kadın, bir markette taktığı başörtüsü yüzünden hakarete uğradı. ABD’deki Müslümanlar 11 Eylül’ün ardından yaşamın kendileri için zor olduğunu düşünüyor.

Haber 10



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs