En Sıcak Konular

Sabancı, demokratik ortamdan gayet memnun

23 Ağustos 2007 12:00 tsi
Sabancı, demokratik ortamdan gayet memnun Dün gazetelerin ekonomi editörleriyle bir sohbet toplantısı düzenleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ekonomik verilerin olumlu olduğunun altını çizerken, seçim sonuçlarının Türkiye'ye 5 yıl daha kazandırdığını ve bunun ülke için i

Dün gazetelerin ekonomi editörleriyle bir sohbet toplantısı düzenleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ekonomik verilerin olumlu olduğunun altını çizerken, seçim sonuçlarının Türkiye'ye 5 yıl daha kazandırdığını ve bunun ülke için iyi bir fırsat yarattığını söyledi.

İstikrar ve verimlilik korunursa Ak Parti hükümeti sürecinde 5 bin doları aşmış olan milli gelirin 10 bin doları da geçeceğini belirten Sabancı, laiklik ve rejim endişelerine yönelik soru üzerine, "Ben böyle düşünmüyorum, endişem yok." ifadelerini kullandı.

Sabancı, " Basın yazıyor, her şey tartışılıyor. Güzel, demokratik bir ortamdayız. Bence siyasi gerginlikler açısından da her şey bitti gitti. Türkiye'de demokrasi tüm kurallarıyla işliyor. Herkes fikrini söylüyor. Bence güzel demokratik bir ortamdayız. Tek parti hükümeti tek seslilik anlamına gelmez. Her kesime, sivil toplum örgütlerine görevler düşüyor. Hepimiz gerekli görüşleri, uyarılarımızı yapmalıyız, yeni cumhurbaşkanı bir hafta içinde seçilecek, 10 gün sonra yeni bir hükümet var.'' diye konuştu.

Sıra mikroda

Türkiye'de makroekonomik istikrarın sağlandığını belirten Güler Sabancı, sıranın üç mikro reforma geldiğini söyledi. Sabancı şöyle konuştu:

"İvedilikle mikro konularda, öncelikle sosyal güvenlik reformu, eğitim reformu ve kayıtdışını önlemek için gerekli olan vergilerle ilgili düzenlemelerin eş zamanlı ve ivedilikle yapılması lazım. Ekonomik uygulamaların temeline istihdam ve verimliliği koymamız lazım.
Bekle - gör bitti. 2007 seçim yılıydı. Artık tamam, işimize bakmalıyız. Piyasalar bir an önce tekrar büyümeye açılacak diye düşünüyorum. Ekonomiye bir koordinatör bakanlık düşünüldüğünü duydum. Bu modeli destekliyorum. Başbakan'ın üzerindeki yükü de biraz alır.

Beş ana iş grubunda büyüyeceğiz

Sabancı Grubu'nun hedeflerine ilişkin açıklamalar da yapan Güler Sabancı, enerji, finans, perakende, çimento ve otomotiv ile lastik olmak üzere 5 ana iş grubuna odaklanacaklarını dile getirdi. Bu iş kollarında büyüyeceklerini ve önlerine çıkan fırsatları değerlendireceklerini belirten Sabancı, BİM'e sattıkları Gıdasa'yı kastederek, "Yolda bazı çıkmalar yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu. Holdingin portföy dağılımının finans ve finans dışında dengeli olmasını istediklerini anlatan Sabancı, önümüzdeki süreçte bankacılığın büyüyeceği, Türkiye'de bu büyümeden Akbank'ın liderliğini koruyarak devam ettireceğini öngördüklerini vurguladı.

YTL de var döviz de var, bu yüzden dalgada ilaca ihtiyaç duymadık

ABD’de mortgage piyasasında başlayan tüm dünyayı etkileyen dalgalanmanın Türkiye açısından korkulan boyutta olmadığını söyleyen Güler Sabancı şöyle konuştu: "Bu dalgalanma kuru ve borsayı biraz etkiledi. Onun dışında Türk ekonomisinde etkisi sınırlı kaldı. Çünkü Türkiye’nin yeteri kadar YTL’si ve döviz rezervi var. Yani piyasada para sıkıntısı yaşanmıyor. Bu nedenle ’piyasaya ilaç verilmeli, destek olunmalı’ denilemez. Bunlara ihtiyaç yok. ABD’deki 250 milyar dolarlık mortgage zararı finansal piyasalar için çok büyük bir rakam değil. Asıl korkulan bununla başlayan dünyada çok aşırı borçlanma konjonktürü. Dünya sıcak para hareketine neden olan ’hedge fon ve private equity’ gibi özel fonlarla daha yeni tanıştı. Bunlar tüm dünya için son 10 yılın hatta beş yılın sonuçları. O fonların bir sıkıntısı yaşanıyor. Dünya yeni öğreniyor, birçok ilki bilinmeyeni yaşıyor. Bu biraz zaman alacak fakat bir dengeleme de yaşanacak. Yavaş yavaş durulacak bu hareket. Fakat bu arada finans kesimi bunun üzerinde biraz düşünecek. Dünyada özgürce dolaşan hedge fonlar ve private equity’lere bir düzenleme regülasyon da gerekecek diye düşünüyorum. Bu durum üzerinde yeni dönemde biraz düşünülmeli."



Bu haber 214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs