En Sıcak Konular

Yahudiler Türkiye'yi yine arkadan vurdu!

23 Ağustos 2007 11:37 tsi
Yahudiler Türkiye'yi yine arkadan vurdu! Daha önce Ermeni soykırımı konusunda Türkiye'nin yanında yer alan Yahudi lobileri, yanımızdan ayrılıp arkamıza geçti: Bu kez desteklemek için değil bıçaklamak için!

Yahudiler Türkiye’yi arkadan vurdu 
 
ADL'nin Erdoğan’ı sarılarak karşılayan lideri “Üzerimde baskı var, soykırımı tanıyoruz” dedi

ABD’nin önde gelen Yahudi örgütlerinden Anti Defamation League (İnkarla Mücadele Birliği) Ermeni soykırımı iddialarında yıllar sonra ağız değiştirdi. Yaklaşık 1 haftadır örgüt içinde devam eden tartışma sonunda ADL Başkanı Abraham Foxman bir yazılı açıklama ile Ermeni tezlerini kabul ettilerini duyurdu. Olaylar geçen hafta ADL’nin yerel temsilcilerinden Andrew Tarsy’nin “Ermeni soykırımını tanımalıyız” demesiyle başladı. Foxman, bunun resmi görüşlerine aykırı olduğunu söyleyerk Tarsy’yi üyelikten attı. İşte bu olay krizi tetikledi.

‘Tasarıyı desteklemeyeceğiz’

“Tüm amacı hoşgörüyü desteklemek olan bir örgütte bir kişi, fikirleri yüzünden nasıl kovulur” diyen iki önemli isim üyelikten istifa edince birçok üye de “Soykırımı kabul etmeliyiz” diyerek Foxman’a baskı yaptı. Bu olayın örgütü böleceğini anladığını söyleyen Foxman, sonunda dün bir yazılı açıklama yaptı. “Arkadaşlarıma ve tarihçilere danıştım. Bu konudaki tutumuzu yeniden gözden geçirdik ve Ermeni olaylarının ’soykırım’ olduğuna karar verdik. Örgütü bir arada tutmak için kararı almaya mecburdum” dedi. J.Post gazetesine bir röportaj veren Yahudi lider, “Yeni duruşumuzun Türkiye ile ilişkileri bozacağını zannetmiyorum” dedi. ADL Başkanı, ABD Meclisi’ndeki Ermeni tasarısına karşı olmayı sürdürdüklerini hatırlattı.

Erdoğan’a ödül bile vermişlerdi

Başbakanın 2005 yılındaki ABD gezisi sırasında ADL, İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudiler’i Naziler’den kurtaran Türk diplomatlar adına Erdoğan’a bir plaket verdi. Törenden önce ADL Başkanı Abraham Foxman ve Erdoğan’ın samimi bir şekilde sarılması dikkat çekmişti. ABD’deki en güçlü Yahudi lobilerinden olan ADL’nin 29 ofisi var. 1913 yılında kurulan örgütün yıllık bütçesi 50 milyon doları geçiyor.

Dışişleri sert tepki gösterdi

ADL’nin aldığı karar Ankara’da şok etkisi yaptı. Dışişleri Bakanlığı hemen İsrail nezdinde harekete geçti. İsrail devletinden, ADL üzerindeki etkisini kullanarak, bu kararın düzeltilmesi istendi. Halen Türkiye’de tatilde olan Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan’a da “İsrail’e dön” talimatı verildi. Hassasiyet, İsrail’i de hareketlendirdi. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yaparak, 1915 olaylarına bakışlarında “değişiklik olmadığını” vurguladı. Dışişleri sözcüsü Levent Bilman, “Yahudi soykırımının tarihte emsali olmayan konumuna ve kurbanlarının anısına da bir haksızlık teşkil eden bu açıklamayı ADL açısından talihsizlik olarak görüyor ve düzeltilmesini bekliyoruz” dedi. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi ve Amerikan Ermeni Meclisi ise ADL’nin açıklamasından memnun olduklarını belirtti. 

Vatan



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,842 µs