En Sıcak Konular

Sivil anayasa için Erdoğan'ın şartı

23 Ağustos 2007 09:32 tsi
Sivil anayasa için Erdoğan'ın şartı 'Sivil Anayasa' paketine referandum yolu... Erdoğan, Meclis'te bütün partilerin desteği ile çıksa bile anayasanın referanduma sunularak son sözü halkın söylemesini istiyor.

Ömer Şahin'in haberi

Anayasa'ya göre referandum yetkisi cumhurbaşkanında. Böylece hükümetin, salı günü cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den ilk beklentisi de ortaya çıkmış oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, Çankaya Köşkü için gün sayan Gül'e bu konuda çağrıda bulunacaklarının işaretini verdi. Referandumu katılımcı demokrasinin bir gereği olarak faydalı gördüklerini belirten Ergün, "Biz istiyoruz ki, farklı fikir, yaşam tarzındaki insanlar Anayasa'yı tartışsın. Kahvehanede, çarşıda, pazarda insanlar bunu konuşsun. Halkın kabul edeceği bir anayasa daha güçlü ve özümsenmiş olur. 1982 Anayasası yüzde 92 oy almıştı. Sivil anayasa, yüzde 72 ile de hatta 52 ile de kabul edilse bile diğerinden daha anlamlı hale gelir." dedi. AK Parti'nin planına göre, ekim ayından itibaren Meclis'te ele alınacak olan Anayasa değişikliği için 2008'in Şubat-Mayıs aylarında referanduma gidilecek.

Sivil anayasa taslağı üzerindeki çalışmalar haftaya başlıyor. Prof. Dr. Ergun Özbudun ve ekibinin hazırladığı taslak için AK Parti'de Dengir Fırat başkanlığında komisyon kuruluyor. Komisyonda hukukçu kurmaylardan Hayati Yazıcı, Ertuğrul Günay, Ahmet İyimaya, Ayşenur Bahçekapılı gibi isimlerin yer alacağı öğrenildi. 10'u AK Partili, 6'sı akademisyen toplam 16 kişinin üzerinde çalışacağı taslak 1 Ekim'den itibaren Meclis'in ve sivil toplumun gündemine gelecek. Muhalefet partileri ile de görüşecek olan AK Parti, "uzlaşma" konusunda ısrarcı olmayacak. CHP, MHP, DTP karşı çıksa bile Anayasa değişiklikleri komisyon ve Genel Kurul'a getirilerek aralık ayına kadar çıkarılmaya çalışılacak. AK Parti'nin 341 milletvekili bulunuyor. AK Parti, muhalefetin desteği olmasa bile 340 milletvekili ile Anayasa değişikliği yapma imkânına sahip. Paket, 340 oyla kabul edilirse otomatik olarak referanduma gitmiş olacak.

Adi suçlarda dokunulmazlık kalkıyor

Anayasa paketinde, CHP'nin 5 yıldır gündeminden düşürmediği milletvekili dokunulmazlığı konusunun da bulunduğu öğrenildi. AK Parti, dokunulmazlıkların milletvekilleri ile birlikte kamu görevlilerini de kapsayacak şekilde topyekün sınırlandırılmasından yana. Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin bulunan çözüm "adi suç" işleyenlerin dokunulmazlıktan yararlandırılmaması. Bunun için Anayasa'nın ilgili 76. maddesinin değiştirilmesi düşünülüyor. Anayasa'nın 76. maddesi "milletvekili seçilme yeterliliği"ni düzenliyor. Maddeye göre, rüşvet, irtikap, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık gibi "adi suç" olarak görülen suçları işleyip bir yıldan fazla hüküm giyenler milletvekili olamıyor. Bu suçla ilgili hakkında dava açılanlar milletvekili olduktan sonra dokunulmazlık zırhına bürünüyor. Milletvekili olduğu sürece yargılanamıyor. AK Parti'nin planladığı değişiklikle, milletvekili olmadan önce "adi suç"larla ilgili açılan davalara seçildikten sonra devam edilecek.
 
Haber7



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs