En Sıcak Konular

Siyasi dizayna halkın cevabı

1 Nisan 2014 08:20 tsi
Siyasi dizayna halkın cevabı Tartışmalı geçen yerel seçimlerde AK Parti’nin yüzde 47’lik oranla kazandığı başarının ardından uzmanlar, bundan sonraki durumu değerlendirdi.

AK Parti’nin seçimi açık ara farkla kazanmasını Akşam’a değerlendiren uzmanlar, vatandaşın siyaset dışı faaliyetlerle dizayn edilmeye çalışılmasına bir cevap olduğunu söyledi.

İktidara yönelik oyunun bozulduğunu ve siyasal tarihe kaldığı yerden devam edileceğini söyleyen uzmanlara göre çözüm sürecine ilişkin adımlar önemsendi ve seçimlerde karşılığı alındı. Ortak görüş ise tüm planlara karşı AK Parti’nin tartışmasız yerel seçimlerin galibi olduğu yönünde. İşte uzmanların seçim analizleri:

TECRÜBE OYUNU BOZDU

- İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat:
Bazı çevreler, yolsuzluk iddialarının seçmenin kararını radikal biçimde değiştireceğini düşündü ama öyle olmadı. Çünkü Türkiye toplumunun siyasi tecrübe ve pratiğinin çok uzun bir geçmişi var. 17 Aralık sonrası yaşananlar, bazılarının görmesini istediği şekilde okunmadı. Tersine, yolsuzluk gibi kimsenin kolay itiraz edemeyeceği bir kavram üzerinden siyasetin yeniden dizayn edilmek istendiğini düşündü ve hükümetin yanında durdu. Siyasi aktörlerin bir şekilde siyaset dışı yollarla alaşağı edildiği her dönemde, egemenliğin odaklara geçtiğini öğrenmişti. Şimdi iktidara düşen, halkın ona açtığı krediyi en makul biçimde kullanmasıdır.

İSTİKRARA AYNEN DEVAM

- Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci: Prof. Dr. Metin Heper:
Sonuçlara baktığımız zaman AK Parti’nin gücünü büyük ölçüde koruduğunu görüyoruz. Bir miktar da kaybetti. Ama diğer partilerin oyları artmadığına göre oyları AK Parti topladı. AK Parti’nin oyları diğer iki önemli partinin toplam oylarından daha fazla. Bu eskiden de böyleydi. Türkiye’nin siyaset hayatı aynen devam ediyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI YOLU ARTIK AÇIK

- OPTİMAR Araştırma Şirketi’nden Hilmi Daşdemir:
Seçim sonuçları Gezi ve 17 Aralık sürecinin ardından AK Parti’ye gençlik aşısı gibi geldi. Yenilen ve kenetlendi. Referandumda ‘Evet’ oyu vererek AK Parti’ye sempatisini gösteren kitlenin artık parti tabanına dahil olduğu görülmüştür. Cumhurbaşkanlığı yolu biraz daha temizlenmiştir.  

TARTIŞMASIZ AK PARTİ KAZANDI

- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Siyaset Bilimci Prof. Dr. Sedat Laçiner:
Bu mahalli seçimden ziyade genel seçim havasında geçti. Görünen o ki cemaatten, CHP’den ve son dönemde yaşanan büyük gerilim ve tartışmalardan bıkan, tepki veren tabanlardan AK Parti’ye kaymalar oldu. Her partinin seçim unsuru bulunmakta ancak bu seçim tartışmasız ve net biçimde AK Parti’nin kazandığı bir seçim olmuştur.  

SÜREÇ KARŞILIĞINI BULDU

- Gazeteci-yazar Ümit Fırat:
Bazı gruplar 17 Aralık sürecinden sonra AK Parti’nin bu seçimlerde büyük bir deprem yaşayacağı beklentisi içerisindeydi. Oysa seçim sonuçları sadece yerel seçimde değil bir genel seçim durumunda da AK Parti’nin tek başına lider olacağını gösterdi. Hükümetin Abdullah Öcalan’la görüşmesi de barış sürecinde halkın bu adımı önemsediği, umut verici bulduğunu ortaya çıkardı.



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs