En Sıcak Konular

Sezer nasıl devredecek?

23 Ağustos 2007 09:11 tsi
Cumhurbaşkanı Sezer’in talimatı üzerine Salı günü cumhurbaşkanlığının Gül’e devri sırasında hiçbir tören yapılmayacak.

AKP tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Salı günü yapılacak Meclis’teki üçüncü tur oylamada Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, aynı gün hem yemin edecek, hem de Çankaya Köşkü’ne giderek, Sezer’den görevi resmen devralacak. 84 yıllık cumhuriyet tarihinde dördüncü kez devir-teslim gerçekleşecek ancak bir tören yapılmayacak. Bugüne kadar yapılan üç devir-teslimden biri törensiz, biri ailelerin katıldığı sade ve dar kapsamlı bir törenle, biri de kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı tören ve resepsiyonla yapıldı.

Randevu verecek

Meclis’teki oylama sonuçları açıklanır açıklanmaz, Gül’ün cumhurbaşkanı olmaya yetecek oyu almış olması durumunda Cumhurbaşkanı Sezer’in özel kalemi kendisiyle temasa geçerek, devir teslim için Meclis’teki yemin sonrasında randevu saatini belirleyecek. Randevu saati için Gül’e de danışacak olan Sezer’in ekibine devir teslimi yeni Cumhurbaşkanı’nın Meclis’teki yemin töreniyle aynı gün yapmak için talimat verdiği öğrenildi. Ancak Gül’ün Meclis’teki yemin töreni ile devir-teslimin Çarşamba günü yapılmasını istediği, kesin zamanlamanın bu telefon görüşmesinde kesinleşeceği bildirildi.

Semra Hanım olmayacak

Ancak yine Sezer’in talimatıyla, Gül’le yapılacak devir teslim Salı günü de ertesi gün de olsa “hiçbir tören yapılmayacağı” da kesinleşti. Edinilen bilgiye göre, Gül devir-teslim için Köşk’e geldiğinde Semra Sezer Köşk’te olmayacak. Hayrünnisa Gül’ün Sezer, Köşk’ten ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı’na gelmesi öngörülüyor.

16 Mayıs’ta görkemli tören

Sezer, kendisinden önce yapılmış iki devir teslimden birinin törensiz birinin de sade bir törenle gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, Demirel halefine özel bir devir-teslim programı hazırladı. Sezer, 16 Mayıs günü yemin edip Anıtkabir’e gittikten sonra Köşk’e çıktı. Eşiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından karşılanan Sezer, sancağı ve onur kıtasını da selamladıktan sonra protokol kapısında Demirel ve eşi Nazmiye Demirel tarafından karşılandı. Demirel ve Sezer eşlerini bir odada bırakıp makam odasına geçtiler ve 23 dakika görüştükten sonra Cumhurbaşkanlarının 29 Ekim resepsiyonlarını da verdiği büyük salona geçtiler. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Yaklaşık 1500 davetlinin bulunduğu salonda alkışlarla karşılanan Demirel ve Sezer, marştan sonra özgeçmişlerinin okunmasının ardından peş peşe kürsüye çıkarak konuşma yaptılar. Protokol çıkışında Sezer çifti Demirel çiftini askeri törenle uğurladı. Sezer çifti daha sonra resepsiyon salonuna dönerek davetlilerin tebriklerini kabul etti. Davetliler arasında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yüksek yargı organları başkanları, Başbakan ve kabine üyeleri, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, üniversite rektörleri, Diyanet İşleri Başkanı ve diğer dini-ruhani liderler, meslek örgütleri başkanları ve sanatçılar yer aldı. Tören, Türkiye’de şimdilik tek olarak tarihe geçti.

Baş başa tören gerçekleşecek

Gül, Meclis’te yemin ettikten itibaren, resmen TC’nin yeni Cumhurbaşkanı sayılacak. Cumhurbaşkanlığı başyaveri, yemin töreni sırasında Meclis’te bulunacak. Çankaya Köşkü’nden bir makam aracı da Meclis’e gönderilecek.

Gül, Meclis’ten plakasında ve sol önünde tepesinde ayyıldız bulunan kromajlı direkte Cumhurbaşkanlığı forsu açık bir araçla ayrılacak. Başyaverle birlikte Meclis’ten önce Anıtkabir’e, sonra da Köşk’e gidecek.

Gül’ü Köşk’e gelişinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu tarafından karşılanacak ve Ahmet Necdet Sezer’in beklemekte olduğu Cumhurbaşkanı’nın çalışma odasına çıkaracak.

Halef ve selef cumhurbaşkanlarının burada yapacakları kısa baş başa görüşmenin ardından, Sezer Köşk’ten ayrılacak. Sezer’i yine Cumhurbaşkanlığına ait, “fors taşımayan” bir araçla taşıyacak.

Görev devir teslimi, sadece iki cumhurbaşkanı arasında gerçekleşecek. Sezer ve Gül, çalışma odasında bir araya gelecekler ve Sezer burada halefine Cumhurbaşkanlığı forsunu teslim edecek.

DEMİREL’İN DEVİR TÖRENİNE 1500 KİŞİ KATILDI

Ahmet Necdet Sezer, 5 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçildi ancak Demirel’in görev süresi henüz dolmadığı için andiçmek ve görevi devralmak için 16 Mayıs’ı bekledi. Demirel’in Sezer’e devir-teslimi Türkiye için bir ilk oldu. Köşk’te 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Meclis yöneticileri, Başbakan ve kabine üyeleri, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile eski genelkurmay başkanları, KKTC Cumhurbaşkanı, yüksek yargı organları başkanları, Meclis’te temsil edilen partilerin genel başkanları, Diyanet İşleri Başkanı ve diğer dini-ruhani liderler ve sanatçıların da resepsiyon verildi.

Samanyolu haber 



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs