En Sıcak Konular

Yunanistan'da 'askeri şok'

22 Ağustos 2007 18:47 tsi
Yunanistan'da 'askeri şok' 

Karamanlis'in erken seçim için Genelkurmay Başkanı Hinofotis'i kontenjan vekilleri listesine alması Atina'yı şoke etti. Muhalefet 'Artık Türkiye'ye söz söylemeyin' diyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile verimli bir 'askeri diyalog' kuran Yunan Genelkurmay Başkanı Amiral Panayotis Hinofotis'in 16 Eylül'deki erken seçimlerde iktidar partisi Yeni Demokrasi'den (ND) milletvekili adayı olacağı haberleri Atina'da bomba etkisi yarattı. ND lideri ve Başbakan Kostas Karamanlis, bizzat hazırladığı kontenjan milletvekilleri listesinde Hinofotis'e seçilmesi kesin bir sırada yer verdi.

Genelkurmay açıklama yapmasa da Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis, "Hinofotis'in şahsiyetinde silahlı kuvvetlere saygımızı göstermiş oluyoruz. Genelkurmay eski başkanı kontenjan listesinde. Yani oy peşinde koşmayacak" sözleriyle olayı doğruladı.

ND sözcüsü Kostandinos Arvanitopulos da, Hinofotis'in politikaya gireceğini belirterek, "İstifa ederek politikaya giren çok değerli bir asker var" ifadelerini kullandı. Ülkede daha önce emekli genelkurmay başkanları siyasete girmişti. Ancak Hinofotis, faal görevdeyken siyasete atlayan ilk Yunan genelkurmay başkanı olacak. ND seçimleri kazanırsa Hinofotis'in savunma bakan yardımcılığına atanması kesin görülüyor. Hinofotis'in aday olabilmesi için bu hafta istifa etmesi şart. Bu durumda genelkurmay başkanlığına atamayı mevcut hükümetin mi, yoksa yeni hükümetin mi yapacağı meçhul.

Yunan atasözü hatırlatması
Org. Büyükanıt'ın kendisine sadece yakınlarının hitap ettiği şekilde 'Takis' dediği Hinofotis'in aktif bir askerken siyasete atılacağı haberi özellikle muhalefet yanlısı medyada ağır eleştiri aldı. En yüksek tirajlı gazete Ta Nea 'Siyasilerimiz bir daha Türkiye'deki derin devlet hakkında konuşmadan önce çok düşünmeli, hatta bundan kaçınmalı. Yunan atasözü 'Kendini asmış bir adamın evinde ipten söz edilmez' der. Ülke güvenliğini korumakla görevli, ordumuzu yönetmekle sorumlu bir kişinin sırf parlamentoya girsin diye bu kadar partici bir kimliğe bürünmesi mümkün mü? Şu ünlü askeri şerefi ne oldu?' diye sordu. ND'ye yakın çevreler ise Karamanlis'in Türk-Yunan ilişkilerindeki başarılı icraatı sayesinde Hinofotis'ten siyasi hayatta da faydalanmak istediğini belirtti. Bu arada, Savunma Bakanlığı sözcüsü albay Stefanos Gikas da ND'den vekil adayı olmak için görevinden istifa etti.

Radikal
 



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,014 µs