En Sıcak Konular

Gürcistan'dan yeni iddia

22 Ağustos 2007 18:41 tsi
Gürcistan'ın 7 Ağustos'ta Rus savaş uçakları tarafından bombalandığını iddia etmesinin ardından, bugün de yeni bir iddia geldi..

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, "Gürcistan hava savunma sistemi, Gürcistan devlet sınırlarının ihlal edildiğini ve Rusya Federasyonu'ndan Gürcistan hava sahasına girildiğini tespit etti" açıklaması yaptı.
 
Açıklamada, Rusya'dan gelen savaş uçağının Gürcistan hava sahasına 5 kilometre kadar girdiği belirtildi. Rusya ise bu iddiayı yalanladı.
 
Gürcistan'ın 'bombalanma' iddiası
 
Gürcistan, 7 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın hava sahasını ihlal ederek başkent Tiflis'in yaklaşık 65 kilometre batısındaki bir köye bomba attığını, bombanın patlamadığını savunmuştu.
 
Gürcistan İçişleri Bakanı Vano Merabişvili, uçağın hava sahalarına girdiğinin radarlar tarafından tespit edildiğini, 700 kiloluk bombanın düştüğü yerde 2 metrelik çukur oluştuğunu kaydetmişti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de, "Bizi hiç kimse bu şekilde tehditle korkutamaz, parçalayamaz" demiş ve uluslararası toplumun bu olay karşısında ciddi bir davranış sergilemesini beklediklerini belirtmişti.
 
Rusya ise iddiaları yalanlamıştı. Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, bu olayın Rusya tarafından yapıldığına inanmadığını, hava sahasını ihlal ettiği iddia edilen uçaklardan Gürcistan'ın da elinde bulunduğunu kaydetmişti.
 
Sürekli gerginlik
 
Gürcistan'da Mihail Saakaşvili'nin 2003'te "Gül Devrimi" ile iktidara gelmesinden bu yana, Rusya-Gürcistan ilişkilerinde sürekli bir gerilim yaşanıyor.
 
Rusya'yı, ülkesini sürekli tehdit etmek ve baskı altında tutmaya çalışmakla suçlayan Saakaşvili, Moskova'nın ihtilaflı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'da yaşanan sorunların çözümüne engel olduğu iddiasında bulunuyor.
 
Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya'da görev yapan Rus barış güçlerinin sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle bölgeden çıkmalarını istemesi de iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine engel teşkil eden önemli etkenlerden birini oluşturuyor.
 
Parlamentonun ülkedeki Rus barış güçlerinin çıkarılması yönünde karar alması üzerine, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma da misillemede bulunarak, Gürcistan'a karşı bazı ekonomik yaptırımlar uygulanması kararını aldı.
 
Gürcistan'ın geçen ekim ayında casusluk yaptıkları gerekçesiyle 4 Rus subayını gözaltına almasına Rusya sert tepki gösterdi ve ilk olarak Tiflis'teki büyükelçisini geri çağırdı.
 
Rusya, aynı zamanda bu olay nedeniyle Gürcistan ile hava ve karayolu ulaşımı başta olmak üzere her türlü posta ve iletişim hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.
 
İki ülke arasında, havayolu seferlerinin yeniden başlatılmasına ilişkin görüşmelerden bugüne kadar bir sonuç alınamazken, Rusya, Gürcistan vatandaşlarına vizeyi kısıtladı.

haber7



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs