En Sıcak Konular

Petkim'de de grev çanları

22 Ağustos 2007 17:28 tsi
Petrol-İş Sendikası Petkim'de ve bağlı iş yerlerinde de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de anlaşmazlığa doğru gittiğini ve görüşmelerin kopma noktasına geldiğini bildirdi.

Petrol-İş Sendikası'na üye 3 bin işçiyi kapsayan sözleşme görüşmeleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül; "Eğer taleplerimize karşı duyarsız kalınmaya devam edilirse bizler de THY ve Telekom işçileri ile birlikte greve çıkacağız" dedi.


EN DÜŞÜK ÜCRET PETKİM'DE
Geçtiğimiz hafta içinde sendikanın örgütlü olduğu sektördeki diğer işyerlerinde toplusözleşme imzalandığını, Petkim'deki tek sorunun ise işe giriş ücreti ve ücret skalası olduğunu ifade eden Doğangül, 1997 yılından 2006 yılına kadar uygulanan bir sözleşme maddesinin işveren tarafından yok sayılması sonucunda işyerindeki ücret adaletsizliği ve buna bağlı huzursuzluğun had safhada olduğunu söyledi. Aynı işi yapan işçiler arasında uçurum oluştuğunu anlatan Doğangül, şunları kaydetti: "İşe giriş ücreti şu anda Petkim gibi bir yerde brüt 618 YTL. Bu ücretin, işkolu-muzdaki diğer işyerleri ile kıyaslandığında en düşük ücret olduğu görülecektir. Son derece zor çalışma koşulları ve kalifikasyon gerektiren işyerimizde personel sayısı iyice azaldı. Yeni işçi alımı için pek çok kişi başvuruyor, ama bu ücreti görenler işbaşı yapmaktan vazgeçiyor. İki yıl önce işe alınan ve o günden bu yana beklediği iyileşmeyi göremeyenler istifa edip gidiyor. Dolayısıyla bu sorun sadece şu anda çalışanların değil Petkim'in geleceğini de yakından ilgilendiriyor."

GREV YASAĞI SÖZKONUSU OLAMAZ
Petkim'in "grev yasağı" içinde olduğunun hatırlatılması üzerine ise Doğangül, artık sadece ülkelerin kendi yasalarının değil, uluslararası hukuk normlarının da geçerli olduğunu belirtti. Doğangül, "Petkim işçilerinin grev hakkı 12 Eylül hukukçuları tarafından bile ellerinden alınmamıştı. 1986 yılında 'stratejik' bir işletme olduğu iddiası ile grev yasağı kapsamına sokulan Petkim, bu hükümete göre stratejik filan değil. Eğer öyle olsaydı Petkim 'kim fazla verirse ona' satılmak istenir miydi? ILO normlarına uyum sağlamak için hazırlanan tasarıda Petkim grev yasağı kapsamından çıkarılıyor. AKP, çalışma hayatını demokratikleştirecek yasal değişiklileri yapmayarak suç işlemekte, ILO kongrelerinde 'kara liste'ye alınmaktadır. Meşru ve demokratik direnme hakkımızı kullanmaya kararlıyız" dedi.

Birgün
 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,136 µs