En Sıcak Konular

TT'nin tekelini kırmak için gözler Bakanlar Kurulu'nda

22 Ağustos 2007 17:25 tsi
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, şehir içi telefon görüşmelerine imkân verecek "Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yön

Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz ise, çıkarılan yönetmeliği tüketici açısından gecikmiş ama yerinde bir karar olduğunu belirtti. Uluslararası görüşmelerde rekabet olduğu için oradaki fiyatların buna göre şekillendiğini, ancak şehir içi görüşmelerde Türk Telekom'un tekeli yüzünden tüketicilerin hizmet için çok yüksek bedeller ödedeiği-ni anlatan Deniz, "Şimdi böyle rekabete açılmış bir ortamda şehir içi görüşme fiyatlarının yüzde 30-40 oranında düşmesini bekliyoruz. Ancak bazı çekincelerimiz var, biz bu kararın 1-2 yıl daha Bakanlar Kurulu'nda bekletileceğini düşünüyoruz" dedi.

'NEDEN GECİKTİRİLİYOR BİLMİYORUZ'
TELKODER Başkanı Arıak da, Türkiye'de telekomünikasyon alanındaki tüm tekel haklarının Aralık 2003'de yasal olarak sona erdiğini, uzak mesafe telefon hizmeti lisanslarının da 2004'de verilmeye başlandığını hatırlatırken, ancak şehir içi görüşmenin 3,5 yıl süreyle rekabete açılmaması için hiçbir neden bulunmadığını söyledi. "Gecikmenin sebebini bilmiyoruz. Ancak bu gecikme ülke ekonomisine ve tüketicilerin yararına olmamıştır. Bu yüzden daha fazla geciktirilmemelidir. AB'ye dahil tüm ülkelerde şehir içi 2000 yılından önce rekabete açılmıştır. ABD, İngiltere gibi ülkelerde ise bu işlem 1990'h yıllarda tamamlanmıştır. Biz henüz bu işlemi yapamamış çok az sayıdaki ülkeden biriyiz" dedi.

Şehir içi lisansların verilmesinin önemli bir aşama olduğunu, ancak gerekli iş yapma ortamının sağlanmaması halinde bu lisansların hiçbir işe yaramayacağını belirten Arıak, "Önemli olan lisans alan firmaların iş yapabilmeleri için uygun ortamın sağlanmasıdır. Lisans bedelinin tespiti için Bakanlar Kurulu kararı da gerekiyor. Bu lisansın verilmesinin artık gecikmeye tahammülü yoktur" diye konuştu.

Şehir içi telefon görüşmesi yaptırmaya imkân veren sabit telekomünikasyon hizmetleri lisansının, ilk aşamada 10 civarında işletmeci tarafından alınacağını tahmin ettiğini, uygun rekabet ortamı oluştuğunda rekabet şartlarına göre bu sayının değişeceğini ifade eden Arıak, telekomünikasyon hizmetleri pazarının büyüklüğünün 12 milyar dolar olduğunu kaydetti.

'GELİRİN YÜZDE 80'İ BURADAN'
Arıak, doğru adımlar atıldığında pazarın büyüme kapasitesinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, "Şehir içinin rekabete açılması gibi doğru adımlar atılıp rekabet için gerekli önlemler zamanında alındığı takdirde önümüzdeki birkaç yıl içinde pazar büyüklüğünün 20 milyar dolara çıkmaması için hiçbir sebep yoktur" dedi. Bugün sabit telefon hizmetlerinden sağlanan gelirin yüzde 8o'inin şehir içinden elde edildiğini tahmin ettiklerini, bu nedenle şehir içinde rekabetin yüksek olacağını vurgulayan Arıak, çok sayıda lisans verilerek az sayıda firmanın iş yapabilmesi durumunun mutlaka önüne geçilmesi gerektiğine işaret etti.

'HÜKÜMET OGER'İ KORUYABİLİR'
Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz ise Türk Telekom'un özelleştirilerek yüzde 55'inin Hariri ailesine ait Oger Telekom'a satılmasıyla birlikte bu alandaki devlet tekelinin büyük bir "özel tekel"e dönüştürüldüğünü ve bunun çok yanlış olduğunu kaydetti. Deniz, "Bizim de bu kararın Bakanlar Kurulu'nda 1-2 yıl bekletileceğine dair endişelerimiz var" dedi.

Telekom'un özelleştirilmesi zamanında muhalefetin Başbakan Erdoğan ve Hariri ailesi arasındaki "gizli anlaşma" iddialarından dolayı şimdi hükümetin Oger telekom'un çıkarlarını korumak amacıyla bu kararı hemen almayacağını düşündüğünü belirten Deniz, "Çünkü Oger, Türk telekom'la şu anda şehir içi görüşmelerde tekel ve zaten kazancının yüzde 8o'i burdan geliyor. Ama biz kararın bekletilmesinin önüne geçmek için yeni hükümetin kabinesini kurmasını bekliyoruz. Kabine kurulur kurulmaz, bunula ilgili olarak gereken yerlere mektup göndererek, konunun takipçisi olacağız. Çünkü tekel kırıldığında şehir içi görüşme ücretlerinin yüzde 30-40 oranında düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Birgün 
 



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs