En Sıcak Konular

Obezitenin sebebi çok yemek değilmiş!

22 Ağustos 2007 16:17 tsi
Araştırmacılar obeziteye, soğuk algınlığına da neden olan bir virüsün yol açabileceğini buldu. Yakında obezite aşısı üretilebilir.

Yeni bir araştırma, soğuk algınlığına yol açan sık rastlanan virüsün, insanlarda obezitenin de bir nedeni olabileceğini ortaya koydu. Bu sonuç, kilo probleminin bulaşıcı olabileceğine dair yeni kanıtlar içeriyor. ABD'de yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, insan kök hücreleri, bilindik bir virüse maruz kalınca yağ hücrelerine dönüşüyor. Bu hücreler değişmekle kalmıyor, yağı da depolamaya başlıyor. Göz iltihabı ve soğuk algınlığına neden olan virüs ailesinden gelen 'Adenovirus-36' isimli bu virüsle obezite arasında yıllardır bağlantı kurmaya çalışan uzmanlar, şişmanların büyük kısmında bu virüsün olduğunu buldu. Hayvanlara bu virüsü vererek şişmanlatmayı başaran araştırmacılar, virüsün içinde hayvanları obez yapan bir geni de saptadı.
Bulgular onaylanırsa 5-10 yılda insanların bu virüs yüzünden şişmanlamalarının önüne geçen bir aşı geliştirilebilecek. Ancak uzmanlar bütün suçun virüse atılmaması gerektiğini de vurguluyor. Uzmanlar "Obezitenin nedeni herkes için aynı. Yaktığınızdan çok kalori alıyorsunuz. Fiziğin basit kurallarından kaçamazsınız" diyor.

Türkiye'de OBESİS işbaşında

Obezitenin Türkiye'de de gittikçe yayılarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmesi TÜBİTAK'a bağlı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından desteklenen 'Gen ve Bilişim Teknolojileri Destekli Obezite Tedavi ve Kontrol Yöntem Sistemi Geliştirme Projesi'nin (OBESİS) geliştirilmesine yol açtı. Obezitenin etkili, ucuz ve yaygın şekilde tedavi ve kontrolünün sağlanmasının hedeflendiği projeyi başlatan İleri Tıp Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serdar Savaş, eylül ayında yapacakları saha çalışmasıyla ülkenin obezite haritasının çıkarılacağını söyledi. Savaş tüm projeyi iki yıl içinde tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Radikal



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs