En Sıcak Konular

TTK Başkanı Halaçoğlu'na suç duyurusu

22 Ağustos 2007 13:43 tsi
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), yaptığı son açıklamalarla ilgili olarak Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nu, kurum önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. ABF, Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

TTK önünde toplanan bir grup ABF üyesi, Halaçoğlu’nu istifaya davet etti. Halaçoğlu’nun istifa etmemesi halinde görevden alınmasını talep eden grup adına ABF Genel Sekreteri Eser, basın açıklaması yaptı. Tarihsel konularda araştırma yapan kişilerin, tarafsızlık ilkesi üzerinden ve bilimsel verilere dayanarak konuşması gerektiğini ifade eden Eser, Halaçoğlu’nun açıklamasının bilim dışı olduğunu ifade etti.

Eser, “Türk-İslam sentezi ekseninde bir tarih anlayışına sahip olan yaklaşımda Anadolu’nun kültürel, inançsal ve dilsel zenginliklerini tek tipleştirme çabası vardır. ‘Kürt yok, Alevi yok’ gibi mesnetsiz görüşleri savunmak bilimsel olmaktan daha çok ideolojik bir amacı gütmektedir” dedi.

Halaçoğu’nun sözlerinin “reklam amaçlı” olduğunu savunan Eser, “kimse Aleviliği kendi ideolojik kimliğine alet edemez” diye konuştu. Eser “Cehaletin tırpanı ile aklı, toplumsal hafızayı ve farklı kültürel kimlikleri biçmeye dönük bu yaklaşım ayrımcılık ırkçılık ve kafatasçılık üretmektedir. Bu değerlendirmeler, Alevileri ve Kürtleri üzmüştür” dedi. Eser, durumu skandal olarak değerlendirirken, Halaçoğlu’nun açıklamasının aynı zamanda “bölücülük” olduğunu savundu. Eser şöyle devam etti:

“Halaçoğlu’nun sözleri, resmi ideolojinin inkarcı ve asimilasyoncu stratejilerinden beslenmiştir. Devletin resmi belge ve tarih arşivinden ırkçılık üretmek gibi bir misyonu üstlenmiş olmak, hukuksal açıdan bakıldığında bir suçtur. Türkiye’de ayrımcılığa karşı önleyici bir çerçeve yasa olmadığı için Halaçoğlu gibiler medyatik olmak için ipe sapa gelmez görüşlerle ortalığı germeye ve toplumsal ilişkileri bozmaya çalışıyorlar. Toplumda önyargı oluşturmaya dönük bu yaklaşımların durdurulması için Halaçoğlu’nun derhal görevden alınması gerekiyor.” ABF üyeleri daha sonra suç duyurusunda bulunmak üzere Ankara Adliyesi’ne gitti.

hürriyet



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs