En Sıcak Konular

Guardian: Ordu akıllı ise parlamenter sürece müdahale etmez

22 Ağustos 2007 11:45 tsi
İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’de son 50 yıl içinde ordunun 4 kez hükümet devirdiğini belirterek, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı konusunda “Ordu akıllıysa Parlamenter sürece müdahale etmez" yorumunda bulundu.

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden olan Guardian, baş yazısını Türkiye’deki Cumhurbaşkanı seçimine ve onun uluslararası alanda yaratacağı etkilere ayırdı.
      Başyazıda, beklenmedik bir şey olmazsa, “bir zamanlar İslamcılıkla flört eden" Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olacağı vurgulandı. Başyazıda, Gül’ün söz konusu makama adaylığını ilk koyduğu Nisan ayında, kendisini Mustafa Kemal Atatürk’ün laik devrimlerinin koruyucusu olarak kabul eden ve Gül’ün hala İslamcı bir gündemi olduğundan şüphelenen ordunun bu adaylığa muhalefet ettiği kaydedildi. Bu nedenle erken seçime gidildiğini hatırlatan gazete, seçimlerde AKP’nin galip geldiğini vurguladı.
     
      “ORDU MÜDAHALE EDERSE MÜSLÜMAN DÜNYASI İÇİN BİLE KÖTÜ OLUR"

      "Türkiye’de ordunun son 50 yılda 4 hükümet devirdiğini" hatırlatan Guardian, Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı süreci konusunda ise “Ordu akıllıysa Parlamenter sürece müdahale etmez" değerlendirmesinde bulundu. Başyazıda, böyle bir gelişmenin yaşanması halinde bunun hem ordunun kendisi için, hem Türkiye için ve hatta Müslüman dünyasının kalanı için iyi olmayacağını ifade edildi.
      AKP’nin parti politikaları dışında Türkiye’de bazı dinci mücadelelere sahne olduğu belirtilen başyazıda, bunlara örnek olarak bir süre önce İstanbul’daki reklam panolarına bikini reklamlarının alınmak istenmemesi gösterildi. Başyazıda ayrıca Türkiye’de Hıristiyan köktendincilerin de cesaretlendirmesiyle yaratılış teorisinin İslami versiyonu için temel bir propaganda merkezi olduğu belirtildi. Gazete, ancak yapılan araştırmalara öre Türklerin sade yüzde 9’unun İslami bir ülke istediği sonucunun çıktığına dikkat çekti.
     
      “ORDUNUN YANITI BOĞAZIN ÖTESİNDE DALGALAR YARATIR"

      Gazete, Avrupalı liberal bir bakış açısından bakıldığında bu gelişmelerin bazılarının kaygı verici olduğu ancak aralarında Mısır’daki reformcuların da olduğu Orta Doğu’nun bazı kesimlerinde bir model olarak görüldüğünü yazdı. “Eğer İslam ve demokrasinin uyumlu olduğu Türkiye’de kanıtlanırsa neden başka bir yerde de olmasın" denilen başyazıda, Gül’ün yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve ordunun buna vereceği yanıtın, “Boğaz’ın ötesinde dalgalar yaratacağı" ifade edildi.
     
      “GÜL, CATHERINE ZETA JONES’UN MODACISINDAN YARDIM İSTEDİ"

      Cumhurbaşkanlığı beklentisiyle Abdullah Gül’ün bazı güven tazeleyici hamleler yaptığı kaydedilen başyazıda, ayrıca Gül’ün, “Catherine Zeta Jones’un kıyafetlerini hazırlayan Avusturyalı bir modacıdan eşinin türbanını yeniden tasarlamasını istediği" ifade edildi.

Milliyet



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,221 µs