En Sıcak Konular

Ankara Valisi: Şehrin 6 aylık suyu var, kesinti yanlıştı

22 Ağustos 2007 10:24 tsi
Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara’nın barajlarında 6 ay süreyle ihtiyacı karşılayacak su bulunduğunu belirterek, "Su sağlanan 6 barajda bugün itibariyle rezervler dışında milyon 520 bin metre küp su bulunuyor" dedi.

Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi’nde mevsimin kurak geçmesi sonucu, uzun yıllar yaşanmamış olan su sıkıntısıyla karşı karşıya gelindiğini belirtti.
      Su sıkıntısı sonucu gelişen olumsuz olaylar nedeniyle Ankara Valiliği olarak "konuya el atmak zorunda kaldıklarını" ifade eden Önal, şunları kaydetti:
      "Ankara’ya, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Akyar, Çubuk-2 ve Çamlıdere barajlarından su sağlanıyor. 5 barajdaki su miktarı bugün itibarıyla rezervler dışında milyon 520 bin metre küptür. Ankara’nın günlük su tüketim miktarı ise 700 bin metre küptür. Yaz dolayısıyla 200 bin metre küp suyun buharlaşarak yok olduğu saptanmıştır. Yani günde 900 bin metre küp su, barajlardan eksiliyor." Bu hesaba bakıldığında 59 günlük suyun olduğunun sanılabileceğini belirten Önal, "Ancak barajlarda ölü hacim denilen depo suyumuz olduğu için ’bu kadar suyumuz var’ diyemeyiz. Çamlıdere Barajı’nda 150 milyon metre küp rezervimiz var. Bunun 100 milyon metre küpünü kullanabiliriz" dedi.
      Eğrekkaya Barajı’nda da 23 milyon metre küp suyun olduğunu bildiren Önal, bunun 10 milyon metre küpünün ölü hacimden kullanılabileceğini söyledi.
      Önal "Tüm bunların toplamı ile barajlardaki depo suları, Ankara’nın 180 günlük, yani 6 aylık su ihtiyacını karşılayacak durumdadır" dedi.
     
     "DÖNÜŞÜMLÜ SU VERİLMESİ HATA"
      Ankara’ya dönüşümlü su verilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Önal, bu konuda kötü bir tecrübe yaşandığını söyledi.
      Dönüşümlü su verilmesinin küçük kentler için seçilebilecek bir yöntem olduğunu ve büyük şehirlerde uygulanmaması gerektiğini savunan Önal, "Ankara için riskler taşıyordu. Bu dönemde nitekim 2 önemli su patlağı ortaya çıktı. Şebeke sistemi kaldırmadı. Su kesintisi ve sıkıntı varken, suların sokaklara taşması sosyal olay ve tepkiye yol açtı" diye konuştu.
      Ankara’nın günlük 700 bin metre küp olan su tüketiminin 600 bin metre küpe çekilmesi ile sıkıntının ortadan kalkacağını bildiren Önal, "Sıkıntı bazında çok kötü durumda değiliz ama dikkatli olmak ve tedbirli davranmak zorundayız" dedi.
     
     TASARRUFLU KULLANIMLA GURURLANMAK
      Tüm sıkıntıların ortadan kalkması için tasarruflu su kullanılmasının önemine değinen Önal, Ankaralı’nın son dönemdeki tasarruflu su kullanımı ile "gurur duyduğunu" söyledi.
      Böyle gitmesi halinde yeni bir dönüşümlü su verme uygulamasının başlamayacağını bildiren Önal, "Bu sorunu atlatacağımıza inanıyorum.
      Yeter ki suyu çok hesaplı kullanalım" dedi.
      Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının Kesikköprü Barajı’ndan su getirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Önal, "Burası 250 bin metre küplük 3 ayrı hat olarak projelendirilmiştir. 80 kilometrelik bölümü 2 hat olarak tamamlandı. 10 adet terfi deposuna yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Çift vardiya olarak çalışılarak aralık ayı içinde bitirilmesi planlanıyor. Proje, orta vadede Ankara’nın su sıkıntısını çözecek" diye konuştu.
     
     GEREDE PROJESİ
      Büşyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen Gerede Projesi’nin, kentin su problemini çözmede katkı sağlayacağını belirten Önal, Gerede su havzasının 260 milyon metre küp su kapasitesi olduğunu söyledi.
      Önal, projeyle 200 milyon metre küp suyun kullanılacağını bildirerek, geri kalan 60 milyon metre küp suyun ise Gerede ve civarının ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.

Milliyet



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,546 µs