En Sıcak Konular

ABD Türkiye'nin kulaklarını fena halde çınlatıyor...

22 Ağustos 2007 10:16 tsi
ABD Türkiye'nin kulaklarını fena halde çınlatıyor... ABD ordusunun bataklığa dönüşen Irak işgalini sona erdirip askerlerini çekme planlarına dair haberler ve açıklamalar giderek artarken, söz konusu haber ve açıklamalarda Türkiye'nin çekilme süreci ve sonrasındaki rolüne dair vurgular da artıyor.

Demokrat Parti'nin 2008 Başkanlık seçimlerindeki aday adaylarının önceki gün bir televizyon tartışmasında 'Türkiye'nin asker çekme sürecinde rota olarak kullanılması ve ardından Irak'a Türkiye'nin de dahil olduğu bir Müslüman barış gücü konuşlandırılması' için getirdiği önerilerin ardından dün de üst düzey yetkililer Türkiye'nin kulaklarını çınlattı.

ABD ordusunun, Irak'taki duruma dair gelecek ay açıklanacak raporun olumlu çıkması durumunda, Irak'taki askeri varlığının ve görevlerinin gelecek yıldan itibaren azaltılmasını düşündüğü ve bu durumda olası kısmı çekilme rotalarından biri olarak Türkiye'nin gündeme gelebileceği bildirildi. ABD'nin bu yıl başlarında aldığı kararla Irak'taki asker sayısını artırmasının başarı derecesinin ölçülmesi için, Irak'taki koalisyon kuvvederinin komutanı Orgeneral David Petraeus'un 11 veya 12 Eylül'de sunacağı rapor bekleniyor. Bu raporun ağırlıkla olumlu bir tablo çizmesi durumunda Başkan George W. Bush'un, ABD'nin Irak'ta halen 160 bini aşan asker sayısını gelecek yıldan itibaren kademeli olarak azaltmayı gündeme getirmesi bekleniyor.

KALANLAR IRAKLILARI EĞİTECEK
Bu durumda geride kalan askerlerin de çatışma görevlerinden çok, Irak ordusunun eğitimine ağırlık vermesi hedeflenecek. Gelecek yılki başkanlık ve Kongre seçimleri öncesinde Bush üzerinde, mensubu bulunduğu Cumhuriyetçi Parti'den, Irak'tan asker çekmeye başlanması yönünde gelen baskılar bulunuyor.

ABD ordusunun da geniş çaplı bir çekilme planını henüz geliştirmediği, ancak kuvvet azaltılmasına yönelik planlama hazırlığına başladığı kaydedildi. AP haber ajansına göre, Amerikan kaynakları, Irak'taki ABD gücünün azaltılması kararının çıkması halinde, çekilme için ana rotanın, Irak'a girişteki gibi, Kuveyt olacağına işaret etti. Üst düzey bir askeri yetkili, AP'ye açıklamasında, çekilmenin daha kolay ve güvenli olması için, ilave rota olarak Türkiye ve Ürdün'ün de düşünüldüğünü söyledi. Yetkili, bu çerçevede bazı ABD birliklerinin ve bunların teçhizatının Türkiye ve Ürdün toprakları üzerinden çekilmesi ihtimali konusunda bu iki ülkeyle olası görüşmelerin temelinin oluşturulması için, ABD ordusunun hazırlık çalışması yapmakta olduğunu kaydetti.

SADECE ROTA DEĞİL, ÜS DE OLABİLİR
Ancak Batı basınında geçen ay yer alan haberlerde, Türkiye'nin sadece bir çekilme rotası değil, Irak'tan çekilen on binlerce Amerikan askerinin konuşlanacağı üs olarak düşünüldüğü iddia edilmişti. ABD'nin Irak'ı topyekün bir iç savaşın eşiğine gelmiş enkaz halinde bir ülke olarak terk etmiş görünmek istemediği için askerlerinin bir kısmını Kuveyt ve Türkiye'ye konuşlandırmayı, böylece dünyaya 'olumsuz bir duruma müdahale etmek için burada ve yakındayım' mesajı vermeyi planladığı öne sürülmüştü.

Öte yandan ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre, Irak savaşı ABD gazetelerinde giderek daha az yer alıyor. Basın alanında araştırmalar yürüten "Project for Excellence in Journalism" (Gazetecilikte Mükemmelik Projesi) tarafından yapılan araştırmada, gazetelerde savaş haberlerinin yerini yavaş yavaş 2008'de yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili haberlerin aldığı ortaya çıktı. 

Birgün
 



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs